Sanatate cu gust exotic: totul despre rodie
Cui nu-i place gustul dulce-acrisor si revigorant al rodiei, in special vara, cand cauti alimente cat mai usoare si racoritoare? Rodia este considerata un super-fruct, datorita efectului intens antioxidant, iar popoarele antice ii recunosteau proprietatile terapeutice. Pana la finalul acestui articol, vei sti tot ce contine acest fruct delicios, dar si cateva retete culinare cu arome exotice!
13.08.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 25 secundeInainte de a incepe, sa trecem un pic in revista cateva date-cheie referitoare la acest fruct gustos, cu coaja tare. Rodia este originara din Iran, fiind cultivata din cele mai vechi timpuri in zona Muntilor Caucaz, iar sucul de rodie este o bautura populara in bucataria indiana si iraniana.
In Grecia, Roma antica si Persia, rodia era asociata cu fertilitatea si regenerarea – mai mult chiar, se considera ca sucul obtinut din acest fruct trateaza infertilitatea. Lasand la o parte mica lectie de istorie, am aratat totusi ca rodia a fost si este extrem de apreciata. Dar sa descoperim ce face din rodie un super-fruct!
Rodia – deliciu cu multe beneficii pentru sanatate
Samburii unei rodii mari, de aproximativ 300 de grame, au in jur de 120 de calorii. Continutul moderat in calorii o face sa fie potrivita si pentru perioadele in care vrei sa slabesti! Rodia contine acizi grasi Omega 6, o cantitate impresionanta de vitamina C (o rodie intreaga iti ofera jumatate din necesarul zilnic), vitamina E, acid folic, calciu, potasiu, magneziu, vitamina K si, de asemenea, rodia este o sursa excelenta de fibre si punicalagin, un polifenol cu rol antioxidant ce se gaseste din abundenta in sucul de rodie.
Nutritionista americana Samantha Heller a realizat un top al celor mai sanatoase 10 sucuri de fructe, iar sucul de rodie ocupa primul loc! Acesta contine multi antioxidanti si, conform unui studiu italian de la Universitatea din Napoli, protejeaza sanatatea inimii.
Continutul in grasimi al rodiei este foarte mic, iar sucul concentrat de rodie contribuie si la diminuarea nivelului de colesterol, conform unui studiu realizat de Institutul National de Cercetare in Nutritie din Teheran. 100 de grame de rodie contin nici mai mult, nici mai putin de 19% din doza zilnica recomandata de Vitamina C, iar consumul de fructe bogate in aceasta substanta antioxidanta creste rezistenta organismului in fata infectiilor, stimulandu-ti imunitatea.
Iata alte cateva beneficii ale rodiei
• Sanatatea inimii si a vaselor de sange: un studiu publicat in revista de specialitate Clinical Nutrition arata ca substanta antioxidanta prezenta doar in rodii, punicalagin, contribuie la scaderea nivelului de colesterol si influenteaza in mod pozitiv sanatatea persoanelor care sufera de ateroscleroza. Spre exemplu, pacientii cu blocaje severe la nivelul arterei carotide inclusi intr-un studiu au consumat zilnic 30 ml de suc de rodie timp de un an. Rezultatele au fost uimitoare: tensiunea participantilor la studiu a scazut cu peste 12%, iar placa aterosclerotica a fost redusa cu 30%. Grupul de pacienti care nu a baut suc de rodie a suferit de o crestere a placii de 9%.
• Protectie impotriva cancerului: au existat numeroase studii publicate in reviste medicale ce arata ca antioxidantii din rodie ajuta la inhibarea cancerului de san, de prostata, de colon, a leucemiei si, de asemenea, previn schimbarile vasculare ce sustin proliferarea tumorii. Studiile au fost realizate in laboratoare de specialitate, iar rezultatele au fost publicate in Jurnalul Alimentelor Medicinale (Journal of Medicinal Food).
• Combate depresia: un studiu japonez realizat la Universitatea din Saitama arata ca sucul de rodie contine fito-compusi care stimuleaza receptorii serotoninei si ai estrogenului, avand un efect pozitiv asupra simptomelor depresiei. Rezultatele studiului sunt ca substantele din rodie actioneaza pozitiv in special asupra femeilor aflate la menopauza, intrucat printre acestea se numara si estrogenii si alti compusi ce combat depresia si pierderea de masa osoasa.
Retete de vara cu rodie
Este usor sa adaugi in dieta ta rodii, mai ales daca te inspiri din bucataria libaneza, ce include o multime de sosuri realizate cu suc natural sau concentrat de rodie. Iti oferim si noi cateva idei simple!
Pont de la Jamie Oliver: faimosul bucatar a aratat intr-una din emisiunile lui cum este cel mai usor si rapid sa scoti samburii din rodie. Taie rodia in jumatate, taietura fiind paralela cu capetele fructului, tine jumatatea intr-o mana si loveste puternic coaja tare cu o lingura de lemn, deasupra unui bol.
Cocktail Virgin Mimosa
Ingrediente:
2 cani de suc de portocale rosii
2 cani de suc de rodie facut in casa
1,2 litri de apa tonica
O jumatate de cana de samburi de rodie
Preparare: Amesteca lichidele si serveste cocktail-ul non-alcoolic decorat cu samburi de rodie proaspata si, optional, cu gheata.
Pere coapte cu sos de rodie
Ingrediente:
4 pere tari, nu foarte coapte
2 cani cu suc de rodie
1 cana de vin rosu
O jumatate de cana de samburi de rodie
Preparare: Curata perele de coaja foarte usor, astfel incat sa-si pastreze forma si taie-le baza ca sa le poti servi drept. Poti indeparta cotorul, daca doresti. Intr-o tigaie inalta, aseaza perele pe o parte si toarna deasupra sucul de rodie si vinul. La foc mediu, adu-le la punctul de fierbere, dupa care pune capacul si lasa-le sa fiarba usor timp de o jumatate de ora, intorcandu-le din cand in cand. Dupa ce au fiert, pune perele pe farfurii si lasa sosul sa mai fiarba 15 minute, pana cand se ingroasa. Pentru a servi acest desert usor si gustos, toarna sosul peste pere si garnisteste farfuriile cu samburi de rodie.
Raluca Mateescu
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024