Sanatate buna, greutate optima: Tu alegi!
Secolul XXI a adus cu el, pe langa smartphone, calculatoare performante, medicamente si remedii eficiente pentru multe boli, si modificari dramatice in nutritie, unele cu consecinte importante asupra sanatatii. De departe, obezitatea este un efect cu dimensiuni de flagel, care tinde sa devina o problema majora de sanatate publica. Iata de ce presa scrisa, cabinetele medicale, internetul, emisiunile de specialitate incearca sa ofere solutii, unele radicale, altele mai blande, destinate rezolvarii acestei probleme.
10.10.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 27 secundeUn filozof spunea ca atunci cand exista mai multe solutii ale unei probleme, niciuna nu este cea perfecta si acest lucru este valabil si in dieta pentru obezitate. De aceea, cheia succesului tine de alegerea dietei potrivite cu varsta, sexul, activitatea, preferintele alimentare si, eventual, bolile asociate fiecarei persoane si, pe termen lung, de respectarea unor reguli de alimentatie sanatoasa, care sa permita nu doar o silueta frumoasa, ci si o stare buna de sanatate.
Reguli valabile in orice dieta
Indiferent ce nume poarta si cine o „propovaduieste”, indiferent de rigiditatea sau flexibilitatea unei diete, mai mult sau mai putin „miraculoase”, exista cateva principii comune, general valabile, menite intr-o masura mai mica sa declanseze scaderea in greutate, ci mai ales sa mentina constanta greutatea si sa evite efectul yo-yo, atat de frecvent la cei care se confrunta cu surplusul de greutate. Daca declansarea scaderii in greutate este o consecinta fireasca a scaderii aportului caloric, dar mai ales a scaderii aportului de zaharuri din alimentatie, mentinerea acestor reguli corecte permite succesul pe termen lung, o stare buna de sanatate, un nivel ridicat de energie, un tonus psihic inalt, adica o stare de echilibru si armonie.
Iata cateva reguli esentiale in lupta cu kilogramele
1. Ordoneaza-ti alimentatia dupa un program cu trei mese principale si una-doua gustari! Programul inseamna performanta inclusiv in procesul de scadere in greutate! Acorda-ti in fiecare seara 5-10 minute pentru a schita meniul zilei urmatoare! Nu lasa la voia intamplarii aceasta problema pentru ca si rezultatul va fi pe masura.
2. Consuma multa apa, peste 1,5-2 litri zilnic, deoarece apa este lichidul vital! Incepe ziua cu o cana de 250 ml de apa pe stomacul gol! Apa este esentiala pentru hidratarea tesuturilor, pentru detoxifiere, pentru combaterea constipatiei si chiar pentru reducerea apetitului. Ceaiurile pot fi folosite, dar nu ca si inlocuitori ai apei!
3. Atentie la fructe! Alimente sanatoase, bogate in vitamine, minerale, dar si zahar, fructele sunt favoritele multora dintre noi in alimentatie. Consumul lor trebuie limitat atunci cand vrem sa scadem in greutate si permis doar in timpul zilei, intre mese.
4. Ia cina cat mai devreme, ora 18-19 si incearca sa eviti la aceasta masa alimente precum fainoasele, painea, fructele, dulciurile concentrate!
5. Gateste alimentele cat mai simplu – fript, fiert, la cuptor. Nu uita ca ingrediente multe inseamna calorii multe!
6. Nu „ciuguli” intre mese! Acest obicei, deseori neconstientizat, duce la un aport caloric crescut.
7. Nu combina alimentele si nu manca decat cel mult 1-2 feluri de mancare la o masa.
8. Nu exagera cu alcoolul! Bauturile tari, dar si vinul sau berea contin calorii si, de asemenea, stimuleaza apetitul!
9. Dulciurile concentrate sunt de evitat, dar nu interzise! Se pot consuma in cantitati mici, in prima parte a zilei.
10. Cantareste-te de una-doua ori pe saptamana si incearca sa-ti intaresti autocontrolul „sanctionand” prompt cresterile in greutate!
11. Incearca sa-ti stabilesti tinte realiste si intotdeauna fixeaza-ti niste repere in timp, atunci cand vrei sa scazi in greutate (ex: Pana la Revelion vreau sa slabesc 3 kg!).
12. Nu neglija miscarea, ea te ajuta sa arzi mai bine energia din alimente, iti contureaza o masa musculara armonioasa si iti creste tonusul psihic!
Un corp frumos, armonios si o greutate optima este alegerea fiecaruia dintre noi! Succes!
Dr. Nicoleta Mihaela Mindrescu
Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice
nmindrescu@yahoo.com
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024