logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Probleme și tulburări digestive cauzate de stres

          martie 27, 2023

          Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Rolul carnii in dieta

In linii mari, simplu, putem defini carnea in dieta ca sursa de macronutrienti (proteine) si micronutrienti (vitamine, minerale). Nuantele in ceea ce priveste tipul, frecventa si calitatea carnii sunt insa foarte multe si, de fapt, de aici pleaca toate lucrurile.

27.06.2017

Dr. Ruxandra Plesea

2634

Timp estimat de citire:

3 minute, 34 secunde

Spre deosebire de vegetale, carnea este o buna furnizoare a vitaminelor A, D, K2, a celor din grupul B, zinc, fier usor de absorbit, acizi grasi EPA si DHA, colesterol, insa nu este sursa de fibre, vitaminele C si E si alte fitochimicale specifice plantelor.

Tipurile de carne

Carnea alba de pasare (pui, curcan) sau peste este mai usor digerabila, iar carnea rosie de vita, capra, oaie si a anumitor pasari (rata, gasca), precum si organele lor sunt mai greu digerabile, consumul trebuind diferentiat, in functie de patologia asociata fiecaruia.

Carnea de peste si fructe de mare: in special pestele gras, asa cum este somonul, este o buna sursa de acizi grasi Omega-3, iod, seleniu, complex de vitamine B (mai ales vitamina B12), potasiu, fosfor, cupru, vitamina D.

Carnea de pasare: sursa buna de niacina, vitamina B6, seleniu.

Carnea de vita: sursa de fier, vitamine din grupul B, fosfor, potasiu, zinc, cupru, seleniu.

Carnea de oaie/ miel: sursa de fier, complex vitaminic B, magneziu, potasiu, zinc, cupru, seleniu.

Carnea de vanat: mai putin grasa, dar generatoare de purine, nerecomandata pacientilor cu acid uric crescut.

Organele: sursa foarte buna de minerale si ele generatoare de purine.

Carnea procesata: sursa de probleme.

Cu ochii in patru la calitate!

Carnea indicata intr-o dieta echilibrata ar trebui sa provina dintr-un lant trofic sanatos; adica de la pesti salbatici si mai rar de la cei de cultura, de la pasari hranite corect si crescute in libertate, de la vaci hranite cu iarba si mai rar de la cele hranite cu cereale etc. Ce diferente sunt? Toate animalele crescute si hranite corect au o mai buna calitate a carnii, ce se va reflecta apoi in starea sanatatii noastre.

Cu cat un animal consuma mai multa mancare bogata in grasimi polinesaturate, cu atat carnea sa va fi mai bogata in acizi grasi polinesaturati (PUFA). Excesul de PUFA in dieta noastra este astazi foarte dezbatut, deoarece aceste grasimi tind sa fie instabile si asociate cu mentinerea proceselor de inflamatie cronica.

Frecventa consumului

In prezent, frecventa cu care mancam carne a devenit o problema; lucreaza in dezavantajul omului. Daca inainte cu 100 de ani, carnea se consuma doar la masa de duminica, astazi, carnea e prezenta la fiecare masa, ceea ce e putin spus excesiv. O dieta prea bogata in carne este legata de cresterea riscului pentru obezitate si insulinorezistenta, diabet zaharat, guta, boli colorectale si, nu in ultimul rand, anumite tipuri de cancer, in special daca excesul este de carne rosie sau de carne procesata. Carnea prezenta la fiecare masa duce automat la saracie de legume si leguminoase si, astfel, se produce un dezechilibru alimentar.

Carnea procesata (salamuri, crenvursti, mezeluri) presupune existenta a numerosi aditivi si adaosuri (nitrati, nitriti, coloranti, amidon, zaharuri, MSG etc.), corelati in multe studii cu afectiunile cronice moderne.

Atentionari si recomandari:

  • Intr-o dieta variata, sursele de proteine trebuie sa alterneze; carnea va fi inlocuita, pe rand, de oua, lactate sau leguminoase, astfel incat sa se consume doar o portie/zi (si nu in fiecare zi), iar toate aceste surse trebuie insotite de fiecare data de cantitati semnificative de legume.
  • Consumul excesiv de carne rosie, bogata in fier usor de absorbit, poate determina o supraincarcare cu fier a organismului, cu potential prooxidativ.
  • Consumul de peste si fructe de mare in exces este asociat si cu un aport prea mare de metale grele (mercur), in special in cazul pestilor grasi mari ce stocheaza aceste reziduuri in grasimea lor.
  • Consumul de carne procesata industrial trebuie redus la minimum.

In loc de concluzii

Carnea este buna daca este consumata cu masura, din surse cat mai variate si care provin dintr-un lant trofic sanatos. Chiar daca are un pret mai mare, carnea ecologica merita din plin efortul. Puteti consuma carne mai rar decat inainte si, astfel, veti ajunge la aceleasi chetuieli in final. Ideal, carnea se cumpara neprelucrata si se gateste acasa cat mai repede, se evita prajirea, gatirea la temperaturi inalte, afumarea, procese ce duc la aparitia de produsi toxici.

Dr. Ruxandra Plesea,

medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice,

Ponderas Academic Hospital

Etichete:

avantaje consum de carne, carne, consum de carne, recomandat

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte… acest lucru e doar un dezidera..

09.03.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

09.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Fructele și legumele violete te protejează de o afecțiune cronică gravă

08.03.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Cele mai importante vitamine - funcții în organism și surse alimentare

07.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Cele mai importante 10 minerale - funcțiile lor în organism, surse alimentare

06.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Lista alimentelor bogate în vitamina C și zinc

17.02.2023

Cristea Bettina
nutritie sanatoasa
Cât de rele sunt glucidele „rele”?

10.02.2023

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031256
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345254
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348189
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294512
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160143

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Vedete Sanatate Sport Retete

Recomandări din alte categorii

Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat
Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Probleme și tulburări digestive cauzate de stres
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne