Renunta la fast-food pentru totdeauna! Iata ce poti pati daca nu o faci
O alimentatie sanatoasa presupune renuntarea in totalitate la preparatele tip fast-food. Nu o spunem noi, ci tot mai multe studii care ofera dovezi din ce in ce mai numeroase ca acest tip de hrana nu numai ca nu ne furnizeaza nutrienti de calitate (este ticsit, in schimb, cu problematica triada: sare, zaharuri, grasimi), dar ne si otraveste organismul cu aditivi foarte periculosi.
19.09.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 21 secundeEste la indemana, gata in doar cateva minute si gustoasa – nu este de mirare, asadar, ca mancarea tip fast-food a cucerit o parte deloc neglijabila a lumii. Problema este ca, desi aceste atribute le fac extrem de accesate, preparatele tip fast-food ne saboteaza silueta si sanatatea pe termen lung prin efectele devastatoare pe care le au la nivelul intregului organism. Nu-i neaparat usor sa renunti de tot la ea, dar iti oferim cateva argumente care ar trebui sa te ajute s-o privesti cu totul alti ochi…
Nu mai exista nicio urma de indoiala: o cercetare derulata de-a lungul a 30 de ani a demonstrat fara tagada legatura directa dintre consumul de fast-food (fie si doar de 2 ori/saptamana) si riscul crescut de obezitate si diabet de tip 2.
Liber la ftalati
Un studiu publicat in acest an in revista de specialitate Environmental Health Perspectives dezvaluie ca persoanele care consuma in mod regulat alimente tip fast-food au in sange cantitati periculoase de ftalati. Acestia sunt substante chimice folosite in industrie ca plastifianti in materiale plastice, cosmetice, detergenti s.a. si sunt corelati cu tulburari hormonale, malformatii congenitale, afectiuni reproductive la barbati, risc marit de cancer mamar si testicular, autism, boli renale si hepatice etc.
Un studiu efectuat pe copii si adolescenti si publicat in 2013 in JAMA Pediatrics a aratat ca restaurantele fast-food determina un consum zilnic cu pana la 310 calorii mai mare, comparativ cu aportul caloric al meselor luate in familie.
Pui cu aroma de… butilhidrochinona tertiara?
In seria aditivilor periculosi pentru sanatate din preparatele fast-food, in special cele din pui, intra si butilhidrochinona tertiara, un conservant derivat din petrol, care produce stari de greata, varsaturi, tinitus, delir, senzatie de sufocare, iar cand depaseste 5 g, chiar decesul! Sa mai spunem ca tot aceste preparate contin si dimetilpolisiloxan (folosit si la obtinerea lentilelor de contact!), antibiotice, carmina (obtinuta din cosenila rosie sau cosenila poloneza) sau dioxid de silicon?
Adio, silueta de vis!
Nu ca ar fi vreun secret faptul ca preparatele tip fast-food sunt bombe calorice. Problema este ca, chiar si atunci cand il consumi sporadic, acest tip de hrana determina cresterea ponderala. Explicatiile sunt multiple: pe de-o parte, hrana fast-food are adesea gust umami, absolut irezistibil pentru papilele noastre gustative, astfel incat vrem mereu mai mult si mai mult; pe de alta parte, portiile mari, mirosul imbietor in care sunt invaluite restaurantele fast-food, bonusul oferit sub forma unui desert, toate asigura un aport caloric superior celui pe care ti-l imaginezi!
Dana Saporan
Cum să te bucuri de sărbători fără a exagera cu zahărul
10.12.2024