Putem slabi cu alimentatia vegetariana?!
Alimentatia vegetariana castiga tot mai mult teren in Europa. Acest lucru se intampla si in Romania, dar cu o viteza ceva mai mica, probabil datorita perioadei lungi in care oamenii au fost practic fortati sa renunte la consumul de carne. Multi dintre adeptii vegetarianismului, insa, si-au modificat obiceiurile alimentare pentru motive de sanatate sau ca sa slabeasca. De aici o intrebare la care de multe ori trebuie sa raspund: este dieta pe baza de vegetale buna pentru slabit?!
07.07.2014
Timp estimat de citire:
3 minute, 36 secundeAfla cum poti folosi alimentatia vegetariana pentru a pierde in greutate!
Ca de obicei, in nutritie, nu exista alb sau negru, ci doar o cale care se potriveste pentru fiecare si care nu se poate generaliza. Daca nu agreezi vegetalele, nu are sens sa te chinuiesti in speranta ca ai sa slabesti. Ai oricum de infruntat provocarea restrictiei calorice, incearca sa nu o dublezi cu provocarea schimbarii fundamentale a modului de alimentatie.
Alimente cu putine calorii, bogate in fibre
Daca insa iti plac salatele, sigur trebuie sa incerci. Adevarul este ca alimentatia vegetariana poate fi o buna cale pentru a scapa de kilogramele in plus. Daca regimul hiperproteic (cel cu branza si carne) are la baza faptul ca proteinele in cantitate mare „biciuiesc” metabolismul si consuma multe calorii pentru a fi digerate, absorbite si apoi folosite de organism, vegetarianismul se bazeaza pe cu totul altceva. Atunci cand mancarea ta este formata din cereale integrale, leguminoase si legume gatite sau crude, densitatea calorica a felurilor de mancare e mica. Continutul in grasimi este minim si in farfurie sunt foarte multe fibre, care grabesc tranzitul si scad absorbtia principiilor nutritive care aduc calorii.
Vegetarienii se satura mai repede…
Vegetarianul care nu incearca sa slabeasca si are o viata foarte activa este chiar sfatuit sa manance mai mult pentru a-si acoperi necesarul caloric, tocmai pentru ca mancarea sa este „diluata”. Mai mult, aceste fibre tin si de foame. Astfel incat multi vegetarieni constata ca se satura destul de repede, desi portia de mancare nu a fost prea mare. Datorita compozitiei naturale a elementelor de baza din dieta, nu e nevoie sa renunti complet la grasimi. Lingura de ulei din salata sau alunele, migdalele sau fisticul consumate cu moderatie nu or sa te ingrase, ci or sa te aprovizioneze cu aminoacizi de calitate si cu grasimi esentiale Omega-3.
… dar se pot ingrasa
Multi se pot ingrasa cu dieta de mai sus. Daca se exagereaza cu zaharul adaugat, daca se renunta la cereale integrale si se mananca paine alba, daca in mancare se pune prea mult ulei sau untura de cocos, lucrurile pot scapa de sub control. Poti fi vegetarian si fara sa mananci numai legume putin tratate termic… Iahnia de fasole cu multa ceapa prajita, vinetele trase la tigaie in ulei, paneurile de legume sunt cateva exemple de mancaruri hipercalorice bazate pe vegetale. In plus, exista numeroase retete de deserturi vegetariene care, desi cu mult mai sanatoase decat cele „omnivore” (nu au colesterol, iar continutul de grasimi saturate este mai mic), nu sunt nici pe departe hipocalorice. Cand crema este facuta din nuci caju si sirop de agave si blatul, din nuci autohtone si curmale tocate, rezultatul e o felie de tort delicioasa. Dar cu enorm de multe calorii.
Pana si fructele pot sa te ingrase daca sunt consumate in cantitate mare. Si multi vegetarieni mananca foarte multe fructe. Suna sanatos, dar nu si hipocaloric. O suta de grame de caise au 50 de calorii, strugurii dulci, 70, iar bananele 90! Fructele uscate au 240 kilocalorii/100 g! O solutie ar fi ca vegetarianul care vrea sa slabeasca sa se orienteze catre fructe mai putin dulci (anumite citrice, mere renete, cirese de mai etc.).
In concluzie…
Raspunsul intrebarii din titlu este si da, si nu, pentru ca pana la urma a pierde in greutate este o chestiune de calorii. Indiferent de dieta, trebuie sa mananci mai putin decat consumi, astfel incat organismul sa fie nevoit sa topeasca din depozitele de grasime. Solutia vegetariana este foarte sanatoasa, foarte eficienta, dar si aici caloriile trebuie numarate. Avantajul il reprezinta faptul ca alimentatia vegetariana este in ansamblu mai sanatoasa, deci organismul va avea de profitat de pe urma fitonutrientilor, a antioxidantilor, mineralelor si vitaminelor care sunt intotdeauna deficitare in diete stricte si cure de slabire.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta cu oțet de mere - mit sau realitate?
09.10.2024