Propolisul – un remediu natural
Produs apicol pregatit de albine ca mijloc de protectie impotriva microbilor si mucegaiurilor, propolisul este un produs de digestie al albinelor si este cules de pe cel putin 20 de specii de arbori, in special de pe mugurii de plop si de arin, de pe frunzele, mugurii si scoarta coniferelor si a plopilor, a salicaceelor (salcie) si a prunilor.
30.01.2012
17903


Timp estimat de citire:
2 minute, 35 secundePropolisul contine un procent ridicat de substante bioactive si microelemente (fier, cupru, zinc, aluminiu, vanadiu, calciu, siliciu, strontiu) si este compus din rasini vegetale, balsam de diferite compozitii, ceara, uleiuri eterice, fier, mangan, cobalt, la care se adauga polen, flavonoide, secretii ale glandelor salivare ale albinelor.
Compozitia propolisului variaza in functie de specia vegetala de pe care s-a cules, dar, in medie, acesta contine 55% rasini si balsamuri, 30% ceruri si 10% uleiuri eterice, proportii asemanatoare in cazul oricarui fel de propolis.
Indicatii terapeutice:
- biostimulator, mareste rezistenta fizica si inlatura oboseala;
- proprietati antivirale, antitoxice si antiinflamatorii;
- puternica actiune antibacteriana si antifungica, cicatrizanta, antioxidanta;
- stimuleaza refacerea tesuturilor afectate de rani, taieturi, arsuri, degeraturi, cicatrizeaza operatiile;
- propolisul actioneaza eficient asupra mucoasei bucale vindecand sangerarile gingiilor;
- balsamul de propolis protejeaza impotriva radiatiilor (Roentgen – raze X, asimilate de organism in urma efectuarii unei radiografii)
Un puternic medicament antiinfectios!
Este uimitor ceea ce au descoperit oamenii de stiinta: propolisul distruge 30 de tipuri de virusuri si 9 specii de ciuperci parazite, fiind eficient in mai mult de 200 de afectiuni.
Forme ale produsului:
- Propolisul poate fi consumat ca atare, sub forma de guma de mestecat, aceasta fiind recomandata ca tratament al infectiilor la nivelul gurii, in faringite si in amigdalite. Prin urmare, are doar actiune locala.
- Unguentul de propolis este un preparat care se foloseste extern, contra arsurilor, pentru vindecarea contuziilor si a ranilor usoare, contra eczemelor (in special cele uscate).
Inlocuiti zaharul din alimentatie cu miere propolizata!
- Sub forma extractului moale de propolis inglobat in miere (mierea propolizata) propolisul este un produs recomandat copiilor, fiind eficient pentru intarirea sistemului imunitar, pentru combaterea infectiilor respiratorii si intestinale. Consumul mierii propolizate previne si trateaza afectiuni precum bronsita, bolile respiratorii cu secretii abundente si, foarte important, combate astenia de primavara.
- Cea mai eficienta este tinctura (foarte important: tinctura nu se ia diluata in apa deoarece anumite substante din compozitia sa se intaresc in contact cu apa, devenind insolubile si trecand prin organism fara efect). Consumul unei cantitati moderate de tinctura de propolis pe zi are efect benefic in cazul hipertensiunii arteriale observandu-se scaderea presiunii arteriale, normalizarea ritmului cardiac si scaderea cantitatii de colesterol din sange.
Propolisul- tratament adjuvant in cancer si tuberculoza!
Studii de specialitate au aratat ca propolisul impiedica dezvoltarea celulelor maligne, creste capacitatea sistemului imunitar de a distruge celulele canceroase, eficienta foarte mare dovedindu-se in tratarea cancerului la san, a cancerului de colon si genital, a melanomului malign, a metastazelor pulmonare si hepatice, alaturi de tratamentul medicamentos adecvat fiecarei situatii in parte. Inlatura de asemenea efectele radioterapiei.
Contraindicatii:
Deoarece mierea de albine si toate derivatele apicole au un mare potential alergogen, uneori pot aparea reactii alergice cand se administreaza propolis, de aceea este indicat sa efectuati un test inainte de a consuma acest produs, administrand intern cateva picaturi de tinctura.

Consumul de borș - care sunt beneficiile și contraindicațiile
03.04.2023