Pepenele roșu – secrete nutriționale
Nimic nu caracterizează mai bine vara în România ca pepenele roșu. Un fruct mare, suculent și rehidratant, pe care, atunci când îl întâlnim în piețe, știm cu certitudine că suntem în luna lui Cuptor. Din păcate, sau poate din fericire, sezonalitatea este cumva “stricată” de pepenii de import, pe care îi găsești în supermarket oricând.
23.07.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 44 secundeDar, se știe: cel mai bine este să mănânci fructe cultivate local, în sezon. În felul acesta vei beneficia de toată bogăția de nutrienți pe care îi conțin și care nu se vor distruge în timpul transportului de la distanțe mari sau al depozitării prelungite. Iar impactul pe mediu va fi redus, pentru că nu se va adăuga poluarea generată de transport. Pepenele are și câteva “secrete” nutriționale la care ne vom referi în continuare:
- Pepenele este plin de antioxidanți. Sigur, are și vitamina C, ea însăși un bun antioxidant, dar conține și un nivel crescut de licopen. Are chiar cu 40% mai mult licopen decât roșiile, care sunt oricum în top la acest capitol. Licopenul este recomandat în profilaxia cancerelor de prostată și nu numai. Dincolo de aceste detalii, antioxidanții sunt bine-veniți în orice situație, dându-ți posibilitatea să controlezi mai bine impactul radicalilor liberi agresivi în corp, prin favorizarea neutralizării acestora.
- Ține de… foame. Nu, nu conține vreun ingredient miraculos. Dar fiind foarte suculent, poate fi consumat în cantitate destul de mare, ceea ce asigură senzația de sațietate. Și asta fără foarte multe calorii.
- Și că vorbim de calorii, da, pepenele roșu e bine-venit și în diete! Ține de foame și are numai 30 de kilocalorii la 100 g parte comestibilă (deci, fără coajă). Totuși, cunosc persoane care pot mânca fără probleme și un kilogram de pepene la o masă. Nu se adună foarte multe calorii, dar o astfel de ingestie nu este tocmai sănătoasă pentru că aduce multă fructoză.
- Legat de fructoză, se știe că nu e sănătoasă în exces. Dar un consum normal de pepene nu este nici pe departe nociv. Doar că unele persoane care au sindromul de intestin iritabil tolerează prost fructoza și ar putea raporta disconfort digestiv după consumul de pepene.
- Este laxativ. În funcție de ritmurile digestiei proprii, acest lucru te poate avantaja sau nu. Oricum, omul modern suferă adesea de constipație, datorită aportului neadecvat de fibre și sedentarismului, deci pepenele ajută.
- Poate ușura febra musculară. Studiile arată că în compoziția pepenelui intră citrulina, care are drept efect diminuarea simptomatologiei respective.
- Unele studii au arătat că poate precipita atacurile de migrenă. Nu este singurul fruct care face asta. Citricele, bananele, papaya, fructul pasiunii pot determina efecte similare. Nu se cunoaște cauza, dar e bine să ții seama, dacă ai frecvent dureri de cap.
Ce-ar mai fi de spus?! Pepenele te ajută să faci și mișcare! Ni se recomandă adesea să facem exerciții care să conțină ridicări de greutăți. Dacă nu îți place să faci asta la sală, ia un pepene sănătos și adu-l acasă în sacoșă! Vei îmbina utilul cu plăcutul…
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024