logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Președintele Klaus Iohannis, super-fit la vaccinare

          ianuarie 15, 2021

          O serie de molecule din fructe, ceai sau cacao ajută la scăderea hipertensiunii arteriale

          ianuarie 8, 2021

          Riscul cardiovascular la femei, puternic influențat de etapele vieții reproductive

          ianuarie 5, 2021

          Viitor sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și mental!

          decembrie 23, 2020
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Slăbește sănătos cu dieta Fix la Fix

          ianuarie 14, 2021
          Dieta Atkins, mananci bine, slabesti rapid

          Dieta Atkins: mănânci bine, slăbești rapid

          ianuarie 13, 2021

          Top cele mai bune diete în 2021

          ianuarie 11, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • alimente pe care sa le eviti in sarcina

          Alimente pe care să le eviți în sarcină

          ianuarie 11, 2021
          Consuma Graviola si bucura-te de beneficii antioxidante din plin

          Consumă Graviola și bucură-te de beneficii antioxidante din plin

          ianuarie 8, 2021

          Surse de vitamina C în sezonul rece

          decembrie 28, 2020
  • Povești de succes
        • Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019

          De la 93 la 78 de kilograme, prin voință și un regim simplu

          septembrie 30, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Dieta Keto: 3 rețete pentru prânz și cină

          ianuarie 14, 2021

          5 idei de cină sănătoasă pentru copii

          ianuarie 13, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este uleiul de pește aliatul sistemului imunitar și al funcționării optime a creierului?

          ianuarie 12, 2021

          Ghid complet de tehnici de remodelare corporală

          ianuarie 5, 2021

          Despre vergeturi: tipuri, tratamente, prevenție

          decembrie 7, 2020
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exercitii cardio pentru acasa

          5 exerciții cardio pentru acasă

          ianuarie 6, 2021

          Cele mai bune brățări fitness din 2020

          decembrie 6, 2020

          Top 5 exerciții de slăbit acasă

          noiembrie 13, 2020
  • Psihologie
        • Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020

          S.O.S. stres și anxietate: 4 exerciții de respirație de mare ajutor

          octombrie 31, 2020

          Cum să faci față atacurilor de panică. Ghid practic pentru înțelegerea și vindecarea celor mai epuizante forme de teamă

          octombrie 27, 2020
  • Vedete
        • Vedete care au slăbit
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • La 78 de ani, legendarul Paul McCartney se menține în formă

          decembrie 5, 2020

          Actrița Brooke Shields, super în formă la 55 de ani

          octombrie 14, 2020

          Halle Berry, în formă maximă la 54 de ani. Uite ce mănâncă și cum antrenează

          octombrie 2, 2020
  • Terapii alternative
        • Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020

          S.O.S., alergii! Cele mai bune substanțe antihistaminice naturale

          octombrie 12, 2020

          Tot ce trebuie să știi despre valeriană

          septembrie 15, 2020

          5 uleiuri esențiale pentru calmarea emoțiilor negative

          aprilie 23, 2020
nutritie-sanatoasa

Pastreaza aromele toamnei pentru toata iarna

Odata cu primele frunze ingalbenite, ne revin la nivel extrasenzorial aromele copilariei. Sfaramandu-se sub pasi, ruginiul toamnei se imbina in suflet cu gutuile bunicii, cu zacusca studentiei, cu muraturile pe care le-am gasit la toate mesele familiei si cu serbetul care revine nostalgic de fiecare data, disparut pentru totdeauna.

02.09.2012

Dr. Lacramioara Brinduse

2458

Timp estimat de citire:

4 minute, 15 secunde

Consumam legume si fructe crude aduse din toate colturile lumii, legume congelate prin procedee moderne, am renuntat la conservarea traditionala, la beneficiile si dezavantajele acestora. Deoarece prezenta legumelor si fructelor a fost sezoniera, omul a dezvoltat numeroase tehnici de conservare a acestora pentru a fi disponibile pentru consum pe toata durata anului.

Fructe si legume congelate   
Congelarea fructelor si legumelor se realizeaza in fabricile de profil prin oparire, apoi prin scaderea rapida a temperaturii, ceea ce pastreaza marea parte a nutrientilor intacti. Este de preferat sa consumi legume congelate si nu proaspete, daca acestea nu sunt de sezon. Cele proaspete sunt aduse de peste mari si tari, culese necoapte pentru a se matura in timpul transportului  (ca sa ajunga integre la destinatie sunt tratate). Iti recomand sa nu le decongelezi inainte de a le gati, sa le pui in apa care fierbe, sa nu le prajesti si sa le gatesti al dente pentru o mai buna pastrare a calitatilor.
Consumul de legume congelate preparate prin fierbere in aburi constituie cea mai sanatoasa modalitate de a-ti asigura necesarul legumelor in timpul iernii.

Apertizarea si pasteurizarea
Apertizarea consta in fierberea indelungata in vase ermetic inchise, cufundate in apa. Procesul de conservare a alimentelor prin aceasta metoda are loc in deplina etanseizare, fara patrunderea aerului, fiind intrerupta evolutia microorganismelor daunatoare produselor. Procesul face ca produsele sa se afle in siguranta deplina si in acelasi timp sa nu-si schimbe gustul.
Pasteurizarea propriu-zisa a fost descoperita de Louis Pasteur in timpul cercetarilor efectuate asupra fermentarii. In timpul pasteurizarii produsul este incalzit la o temperatura la care dispar microorganismele. Metoda clasica a pasteurizarii consta in incalzirea pana la o temperatura mai mare de 60 de grade C, dar mai mica de 100 de grade. Important este faptul ca pasteurizarea permite mentinerea proprietatilor gustative si hranitoare ale produsului, fara a produce pierderea vitaminelor pe care le contine. De multe ori, nu tratamentul termic la care sunt supuse alimentele distruge vitaminele. Substantele minerale si vitaminele ajung in apa de fierbere, de aceea ea ar trebui ulterior folosita.

Murarea si marinarea.
Acestea constituie o buna modalitate de conservare a vitaminei C. Vitamina C este o vitamina hidrosolubila care nu face rezerve in organism, de aceea trebuie consumata continuu. Este o vitamina foarte sensibila la metodele de gastrotehnie utilizate. De aceea, murarea si marinarea, prin mediul acid pe care il au, conserva excelent vitamina C. Este cunoscut faptul ca vitamina C este prezenta in straturile superficiale ale legumei sau ale fructului, de aceea trebuie consumate cu coaja. Muraturile se obtin printr-un fenomen biochimic, fermentatia lactica. In cadrul acestui proces glucidele sunt metabolizate sub actiunea enzimelor microorganismelor in acid lactic si alti produsi secundari. Prin murarea legumelor, acidul lactic format nu numai ca participa la formarea gustului, dar prezinta implicatii nutritionale exceptionale. Astfel, prin consumarea legumelor murate (castraveti, gogonele, varza) se mareste aciditatea intestinala, se intensifica activitatea pepsinei (enzima cu rol in digestia proteinelor, de aceea se recomanda asocierea carnii cu muraturi), se  activeaza secretia enzimelor digestive, precum si stimularea actiunii acestora. .

Legumele bogate in acid ascorbic, de exemplu varza, constituie o buna sursa de vitamina C daca sunt consumate murate. Pe langa vitamina C, in varza murata se gasesc in cantitati mari si alte vitamine hidrosolubile (B1, B2, B6, PP, acid pantotenic). Spre deosebire de alte metode de conservare, murarea aduce o imbunatatire a valorii nutritive a alimentelor.

Deshidratarea legumelor si fructelor
Vegetalele produse in cantitati excedentare in unele perioade ale anului pot fi utilizate si mai tarziu. Deshidratarea industriala mentine mult mai bine principiile nutritive ale acestora. Insa, poamele copilariei si prunele uscate traditional vor constitui intotdeauna o buna sursa de nutrienti si de nostalgie.

Zacusca, un caz aparte  
O alta modalitate de conservare utilizata in bucataria romanesca este prepararea anumitor produse specifice. De exemplu, zacusca ajunge sa devina doar o buna sursa de fibre, pe cand vitaminele sunt distruse aproape in totalitate. Gandeste-te ce insemna pentru leguma sa fie supusa la coacere, tocare, prajire, apoi sterilizare. La acestea se adauga cantitatea considerabila de ulei pe care o prevede reteta traditionala.

Legumele si fructele nu sunt gazde bune pentru dezvoltarea microorganismelor, fie ele bacterii, virusuri sau paraziti. Cu toate acestea, ele se pot contamina cu germeni proveniti din sol, din ingrasaminte, din apa nepotabila cu care au fost stropite. Pentru profilaxia imbolnavirilor iti recomand consumarea legumelor si fructelor numai dupa o minutioasa spalare si, eventual, in conditii deosebite (epidemii de boli infectioase care se transmit prin apa), consumarea lor numai dupa tratament termic.

Toate aceste metode pe care le putem utiliza acasa pentru conservarea fructelor si legumelor nu provoaca probleme de sanatate, neadaugandu-se conservanti artificiali. Singurele substante care pot interfera cu o buna stare de sanatate sunt zaharul si sarea in exces, mai ales daca suferiti de diabet zaharat, obezitate, hipetensiune arteriala!

Dr. Lacramioara Brinduse
Specialist sanatate publica

Etichete:

apertizare, fructe si legume congelate, marinare, muraturi, nutritie toamna, pasteurizare

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Consumă Graviola și bucură-te de beneficii antioxidante din plin
Graviola este un fruct tropical care se bucură de popularitate datorită aromei unice și numeroase..

08.01.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Surse de vitamina C în sezonul rece

28.12.2020

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Citricele – asemănări și deosebiri

28.12.2020

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
(P) Sunt acizii Omega-3 sursă magică de sănătate? Iată ce boli țin, cu siguranță, deoparte!

22.12.2020

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Cum alcătuim un prânz sănătos: exemple și sfaturi de la medici

16.12.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
5 rețete vegane pentru cină

08.12.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Care sunt cei mai periculoși 10 aditivi alimentari?

03.12.2020

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa



Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.07.2013
    306 1015961
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 332024
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 337763
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 284362
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 141780



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Noutati Editorial

Recomandări din alte categorii

Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Dieta Keto: 3 rețete pentru prânz și cină
Slăbește sănătos cu dieta Fix la Fix
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării
(P) De ce este uleiul de pește aliatul sistemului imunitar și al funcționării optime a creierului?
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne