logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • STUDIU: În România, doar 1% dintre cei vaccinați cu Pfizer s-au infectat ulterior cu SARS-CoV-2

          aprilie 13, 2021

          Excesul de zahăr în adolescență afectează dezvoltarea creierului

          aprilie 8, 2021

          O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor

          aprilie 5, 2021

          Carnea procesată, boală curată: s-a confirmat legătura cu riscul de deces prematur

          aprilie 1, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Trucuri de slăbit de la medicul nutriționist Mihaela Bilic

          aprilie 14, 2021

          Depășește faza de platou!

          aprilie 14, 2021

          Mic ghid pentru kilograme în minus

          aprilie 13, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Cele mai bune alimente pentru micul dejun

          aprilie 12, 2021

          Puterea nebănuită a sucului de sfeclă roșie. Cum ne susține sănătatea

          aprilie 9, 2021

          Cele mai sănătoase fructe din lume

          aprilie 5, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă

          aprilie 6, 2021

          Rețete cu puține calorii pentru prânz sănătos

          martie 31, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?

          aprilie 7, 2021

          (P) Susținerea sistemului imunitar

          aprilie 5, 2021

          De ce nu poți slăbi: cele mai frecvente cauze medicale

          martie 29, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții fizice acasă pentru talie subțire

          aprilie 12, 2021

          Exerciții care te scapă de grăsimea de pe coapse

          aprilie 7, 2021

          Exerciții pentru picioare tonifiate

          aprilie 6, 2021
  • Psihologie
        • Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Actorul Christian Bale, maestrul transformărilor fizice

          martie 24, 2021
          Top vedete care au slabit spectaculos in 2020

          Top vedete care au slăbit spectaculos în 2020

          februarie 10, 2021

          Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Pastreaza aromele toamnei pentru toata iarna

Odata cu primele frunze ingalbenite, ne revin la nivel extrasenzorial aromele copilariei. Sfaramandu-se sub pasi, ruginiul toamnei se imbina in suflet cu gutuile bunicii, cu zacusca studentiei, cu muraturile pe care le-am gasit la toate mesele familiei si cu serbetul care revine nostalgic de fiecare data, disparut pentru totdeauna.

02.09.2012

Dr. Lacramioara Brinduse

2514

Timp estimat de citire:

4 minute, 15 secunde

Consumam legume si fructe crude aduse din toate colturile lumii, legume congelate prin procedee moderne, am renuntat la conservarea traditionala, la beneficiile si dezavantajele acestora. Deoarece prezenta legumelor si fructelor a fost sezoniera, omul a dezvoltat numeroase tehnici de conservare a acestora pentru a fi disponibile pentru consum pe toata durata anului.

Fructe si legume congelate   
Congelarea fructelor si legumelor se realizeaza in fabricile de profil prin oparire, apoi prin scaderea rapida a temperaturii, ceea ce pastreaza marea parte a nutrientilor intacti. Este de preferat sa consumi legume congelate si nu proaspete, daca acestea nu sunt de sezon. Cele proaspete sunt aduse de peste mari si tari, culese necoapte pentru a se matura in timpul transportului  (ca sa ajunga integre la destinatie sunt tratate). Iti recomand sa nu le decongelezi inainte de a le gati, sa le pui in apa care fierbe, sa nu le prajesti si sa le gatesti al dente pentru o mai buna pastrare a calitatilor.
Consumul de legume congelate preparate prin fierbere in aburi constituie cea mai sanatoasa modalitate de a-ti asigura necesarul legumelor in timpul iernii.

Apertizarea si pasteurizarea
Apertizarea consta in fierberea indelungata in vase ermetic inchise, cufundate in apa. Procesul de conservare a alimentelor prin aceasta metoda are loc in deplina etanseizare, fara patrunderea aerului, fiind intrerupta evolutia microorganismelor daunatoare produselor. Procesul face ca produsele sa se afle in siguranta deplina si in acelasi timp sa nu-si schimbe gustul.
Pasteurizarea propriu-zisa a fost descoperita de Louis Pasteur in timpul cercetarilor efectuate asupra fermentarii. In timpul pasteurizarii produsul este incalzit la o temperatura la care dispar microorganismele. Metoda clasica a pasteurizarii consta in incalzirea pana la o temperatura mai mare de 60 de grade C, dar mai mica de 100 de grade. Important este faptul ca pasteurizarea permite mentinerea proprietatilor gustative si hranitoare ale produsului, fara a produce pierderea vitaminelor pe care le contine. De multe ori, nu tratamentul termic la care sunt supuse alimentele distruge vitaminele. Substantele minerale si vitaminele ajung in apa de fierbere, de aceea ea ar trebui ulterior folosita.

Murarea si marinarea.
Acestea constituie o buna modalitate de conservare a vitaminei C. Vitamina C este o vitamina hidrosolubila care nu face rezerve in organism, de aceea trebuie consumata continuu. Este o vitamina foarte sensibila la metodele de gastrotehnie utilizate. De aceea, murarea si marinarea, prin mediul acid pe care il au, conserva excelent vitamina C. Este cunoscut faptul ca vitamina C este prezenta in straturile superficiale ale legumei sau ale fructului, de aceea trebuie consumate cu coaja. Muraturile se obtin printr-un fenomen biochimic, fermentatia lactica. In cadrul acestui proces glucidele sunt metabolizate sub actiunea enzimelor microorganismelor in acid lactic si alti produsi secundari. Prin murarea legumelor, acidul lactic format nu numai ca participa la formarea gustului, dar prezinta implicatii nutritionale exceptionale. Astfel, prin consumarea legumelor murate (castraveti, gogonele, varza) se mareste aciditatea intestinala, se intensifica activitatea pepsinei (enzima cu rol in digestia proteinelor, de aceea se recomanda asocierea carnii cu muraturi), se  activeaza secretia enzimelor digestive, precum si stimularea actiunii acestora. .

Legumele bogate in acid ascorbic, de exemplu varza, constituie o buna sursa de vitamina C daca sunt consumate murate. Pe langa vitamina C, in varza murata se gasesc in cantitati mari si alte vitamine hidrosolubile (B1, B2, B6, PP, acid pantotenic). Spre deosebire de alte metode de conservare, murarea aduce o imbunatatire a valorii nutritive a alimentelor.

Deshidratarea legumelor si fructelor
Vegetalele produse in cantitati excedentare in unele perioade ale anului pot fi utilizate si mai tarziu. Deshidratarea industriala mentine mult mai bine principiile nutritive ale acestora. Insa, poamele copilariei si prunele uscate traditional vor constitui intotdeauna o buna sursa de nutrienti si de nostalgie.

Zacusca, un caz aparte  
O alta modalitate de conservare utilizata in bucataria romanesca este prepararea anumitor produse specifice. De exemplu, zacusca ajunge sa devina doar o buna sursa de fibre, pe cand vitaminele sunt distruse aproape in totalitate. Gandeste-te ce insemna pentru leguma sa fie supusa la coacere, tocare, prajire, apoi sterilizare. La acestea se adauga cantitatea considerabila de ulei pe care o prevede reteta traditionala.

Legumele si fructele nu sunt gazde bune pentru dezvoltarea microorganismelor, fie ele bacterii, virusuri sau paraziti. Cu toate acestea, ele se pot contamina cu germeni proveniti din sol, din ingrasaminte, din apa nepotabila cu care au fost stropite. Pentru profilaxia imbolnavirilor iti recomand consumarea legumelor si fructelor numai dupa o minutioasa spalare si, eventual, in conditii deosebite (epidemii de boli infectioase care se transmit prin apa), consumarea lor numai dupa tratament termic.

Toate aceste metode pe care le putem utiliza acasa pentru conservarea fructelor si legumelor nu provoaca probleme de sanatate, neadaugandu-se conservanti artificiali. Singurele substante care pot interfera cu o buna stare de sanatate sunt zaharul si sarea in exces, mai ales daca suferiti de diabet zaharat, obezitate, hipetensiune arteriala!

Dr. Lacramioara Brinduse
Specialist sanatate publica

Etichete:

apertizare, fructe si legume congelate, marinare, muraturi, nutritie toamna, pasteurizare

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Puterea nebănuită a sucului de sfeclă roșie. Cum ne susține sănătatea
Privită adesea cu scepticism – nu este o legumă preferată de prea multe persoane, sfecl..

09.04.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Cele mai sănătoase fructe din lume

05.04.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Stii cate beneficii se ascund in naut?

02.04.2021

tonica
nutritie sanatoasa
Alternative la paste: idei creative cu legume spiralate

31.03.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Mit: gălbenușul nu este sănătos!

30.03.2021

Stefan Stan
nutritie sanatoasa
Indicele glicemic al fructelor si legumelor de primavara

28.03.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Laptele - beneficii și limitări în consumul la diverse vârste

28.03.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1018609
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 334373
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 339585
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 286327
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 144794

Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Editorial Sport Vedete

Recomandări din alte categorii

O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor
Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”
STUDIU: În România, doar 1% dintre cei vaccinați cu Pfizer s-au infectat ulterior cu SARS-CoV-2
Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Retete de sanatate de la Naturalis
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne