Până la urmă, ce se întâmplă dacă bei apă, dimineața, pe stomacul gol?
O idee încă foarte populară spune că, dacă vrei să ai o sănătate bună, trebuie să bei apă pe stomacul gol, dimineața, imediat după ce te trezești. Cât de adevărat este acest lucru și ce efecte are pentru sănătate?
19.03.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 20 secundeAproximativ 60% din corpul uman este reprezentat de apă. Este considerată un nutrient esențial, pentru că organismul nu poate produce suficientă în urma metabolismului pentru a acoperi nevoile zilnice.
Toate organele și țesuturile au nevoie de apă pentru a-și menține funcția și integritatea. Apa are numeroase roluri în organism, printre acestea numărându-se:
- Transportul nutrienților: apa este esențială pentru fluxul sanguin, care transportă nutrienții către celule și colectează reziduurile.
- Termoreglarea: apa ajută la menținerea temperaturii corporale, atât în medii calde, cât și reci.
- Lubrifiere: apa ajută la lubrifierea articulațiilor și este componentul esențial al fluidelor corporale: saliva și mucoasele intestinale, gastrice, respiratorii și urinare.
- Absorbția șocurilor: apa protejează organele interne, menținând integritatea și forma celulelor.
Aportul insuficient de apă poate cauza deshidratare, condiție asociată cu numeroase efecte negative pentru sănătate. Pierderile de apă trebuie compensate printr-un aport corespunzător.
Afirmații populare despre băutul apei pe stomacul gol
Multe persoane susțin că băutul apei dimineața, pe stomacul gol, aduce numeroase alte beneficii decât dacă bei apă în alt moment al zilei. Iată care sunt cele mai cunoscute afirmații și cât sunt de adevărate:
Băutul apei imediat ce te trezești te ajută să te rehidratezi
Pentru că urina tinde să aibă o culoare mai închisă dimineața, multe persoane consideră că s-au deshidratat pe timpul nopții. Acest lucru poate fi doar pe jumătate adevărat, pentru că urina un pic închisă la culoare nu înseamnă neapărat deshidratare. Înseamnă doar că este mai concentrată pentru că nu ai consumat lichide în perioada de somn. Când corpul tău resimte un deficit de apă, semnalează acest lucru prin senzația de sete pe tot parcursul zilei.
Un pahar de apă băut dimineața, pe stomacul gol, te face să mănânci mai puțin în ziua respectivă
Dovezile științifice sugerează că o hidratare optimă te ajută să controlezi mai bine aportul de calorii, sporind senzația de sațietate. Chiar dacă apa te poate face să te simți mai plin, acest lucru nu se aplică exclusiv apei consumate la prima oră a dimineții.
Băutul apei dimineața, pe stomacul gol, stimulează scăderea în greutate
Legătura dintre hidratare și scăderea în greutate este atribuită în bună măsură efectului termogenic. Aceasta înseamnă că organismul consumă energie pentru a încălzi apa ajunsă în tractul digestiv (pentru a o aduce la 37 de grade). Studiile arată că aportul de apă poate accelera rata metabolică că 24-30% la adulți și efectul poate dura 60 de minute. Dovezile științifice nu sugerează și faptul că acest efect este limitat doar la apa pe care o consumăm dimineața.
Apa băută dimineața, pe stomacul gol, crește performanțele mintale
Deshidratarea este strâns legată de scăderea puterii de concentrare și a capacității de memorare. Efectele unei deshidratări ușoare pot fi combătute rapid prin simplul aport de fluide. Nu există dovezi științifice care să susțină creșterea performanțelor mintale dacă bei apă dimineața, pe stomacul gol.
Apa băută la prima oră a dimineții te ajută să elimini toxinele
O altă credință comună este aceea cum că apa băută dimineața, după trezire, ajută la eliminarea toxinelor. Rinichii sunt principalul organ care echilibrează nivelul apei din organism și au nevoie de apă pentru a elimina reziduurile din fluxul sangvin. Dar, capacitatea rinichilor de a elimina o anumită substanță din organism este determinată de cantitatea de substanță prezentă, și nu de cantitatea de apă pe care o bei sau de orarul de hidratare. Dacă o substanță este prezentă într-o cantitate mai mare decât pot procesa rinichii, aceștia produc o cantitate mai mare de urină. Aceasta se numește diureză osmotică și este diferită de diureza apei, care apare când bei prea multă apă.
Este bine să bei apă caldă dimineața, pe stomacul gol
Se spune frecvent că un pahar de apă călduță, dimineața, pe stomacul gol poate avea un efect benefic asupra întregului organism. Într-adevăr, apa caldă băută pe stomacul gol poate avea un efect favorabil asupra sistemului digestiv, dar ea poate afecta nivelul de hidratare.
În concluzie, nu există dovezi științifice clare care să susțină că apa consumată dimineața, pe stomacul gol, aduce beneficii suplimentare. Atât timp cât compensezi pierderile de lichide, nu are nicio relevanță dacă îți începi ziua cu un pahar cu apă sau dacă bei apă în timpul sau după micul dejun.
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024