(P) Dieta pentru o memorie bună: ce mâncăm pentru a îmbunătăți funcționarea creierului
Influența alimentelor asupra memoriei și concentrării este incontestabilă. Alimentele activează sute de mecanisme care influențează funcțiile intelectuale ale creierului. Nutrienții stimulează producția de enzime, hormoni și substanțe chimice denumite „neurotransmițători”. Acestea asigură transmiterea semnalelor între celulele nervoase (neuroni). Fără aceste impulsuri, ar fi imposibil să gândim, să facem asocieri și să asimilăm cunoștințe.
16.03.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 38 secundeCarbohidrații
În permanență, creierul recepționează, prelucrează și transmite milioane de informații. Deși nu este un organ mare (la un adult reprezintă 2% din masa corporală), creierul folosește multă energie, consumând până la 20-25% din energia furnizată organismului (în faza intrauterină, peste 50%!).
Creierul folosește aproape jumătate din glucoza care circulă în sânge. Cealaltă jumătate asigură necesarul de energie altor celule (inclusiv celor nervoase). Fără glucoză și oxigen, aceste celule ar muri în cel mult 10-15 minute. O sursă de glucoză sunt carbohidrații, dar asta nu înseamnă că trebuie consumat zahăr pentru a hrăni creierul.
Zahărul nu necesită digestie. El pătrunde rapid în sânge, devenind o bombă calorică consumat în exces, și totodată, o sarcină grea pentru pancreas. Pancreasul trebuie să producă o cantitate mare de insulină pentru a gestiona o cantitate mare de zahăr (dacă în momentul respectiv organismul nu are nevoie de atâta energie, zahărul se transformă în rezervă de grăsime).
Lucrurile stau diferit în cazul carbohidraților complecși pe care îi găsim în în semințe, cereale, făină integral, orez nedecorticat, griș, cartofi, fasole, linte. Digestia acestora durează mai mult timp, astfel zahărul este eliberat în sânge treptat, iar organismul beneficiază de pe urma lui. În plus, carbohidrații complecși conțin o cantitate mare de fibre, vitamine și minerale necesare pentru utilizarea corectă a nutrienților.
Vitaminele și mineralele
Extrem de importante pentru dezvoltarea mentală, sunt grupul de vitamine B și acizii grași nesaturați esențiali, cele mai bogate surse fiind peștele și uleiurile.
Vitaminele din grupa B, în special, colina (vitamina B4) și niacina (B3 sau PP) sunt responsabile pentru buna funcționare a sistemului nervos. Ele se pot găsi chiar și în sare și în produsele de panificație din făină integrală. Deficitul de vitamina B3 determină slăbirea memoriei, apar probleme de concentrare și de asociere, insomnie. Persoanele care consumă dulciuri și alcool necesită o doză de 2-3 ori mai mare de vitamina B3. Niacina se găsește în ton, ficat și carnea de curcan, în cereale integrate, fasole uscată și mazăre , semințe de floarea-soarelui, alune.
Fierul este purtător de oxigen. Se găsește în nuci, leguminoase, fructe cu semințe, legume cu frunze, stafide. Deficitul de fier afectează capacitatea de înțelegere și învățare.
Zincul, aflat în cantități mai mari în organismele copiilor cu o inteligență sclipitoare, se găsește în stridii, dar și în semințele de dovleac, care conțin zinc din belșug.
Magneziul este necesar producției de enzime care conlucrează cu vitaminele B1 și B6. Împreună cu calciul, magneziul ajută la conducerea impulsurilor neuromusculare, protejează împotriva metalelor grele care afectează creierul. Asemenea vitaminei B, magneziul este eliminat din organism de cafea și alcool și distrus de nicotină. Este greu de absorbit, motiv pentru care este indicată suplimentarea.
Potasiul îmbunătățește oxigenarea creierului. Surse de potasiu sunt strugurii, bananele, portocalele, caisele, avocado, pepenii, nectarinele, roșiile, cartofii și peștele. Fosforul îmbunătățește starea de spirit, inteligența și vitalitatea și este necesar pentru a nu rămâne în pană de memorie.
Lecitina și Gingko Biloba
În farmacii sunt disponibile suplimente alimentare care ajută la funcționarea normală a sistemului nervos, îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul creierului și facilitează memorarea și capacitatea de concentrare.
O atenție deosebită merită acordată lecitinei, deoarece este o componentă a membranelor celulare, fiind prezentă în orice celulă vie. Rolul său pentru sănătatea organismului este important, având beneficii asupra metabolismului și sistemului cardiovascular.
Cele mai importante beneficii ale lecitinei sunt la nivelul sistemului nervos, pentru că protejează teaca de mielină a țesutului nervos, fiind utilizată ca tratament adjuvant în anumite afecțiuni neurologice. Cea mai cunoscută acțiune este facilitarea memorării și învățării, îmbunătățirea capacității de concentrare. Lecitina este importantă, în special, pentru persoanele care studiază și pacienții vârstnici.
Un alt ingredient, care merită atenție, este Ginkgo biloba. Folosită din vremuri îndepărtate în medicina tradițională chinezească, este disponibilă în prezent sub formă de capsule, tonic, extract sau ca ingredient în preparate combinate, inclusiv produse cosmetice. Proprietățile sale unice se datorează numeroaselor substanțe active precum flavonoidele și terpenele.
Cel mai cunoscut efect al Ginkgo biloba este îmbunătățirea performanței intelectuale și ameliorarea simptomelor demenței la pacienții vârstnici. Preparatele din Ginkgo biloba încetinesc degenerarea țesutului nervos cauzată de îmbătrânirea organismului, fiind indicate, mai ales, persoanelor care suferă de tinitus și amețeli.
Bilomag FORTE Memorie – MEMORIE și CONCENTRARE
Bilomag FORTE Memorie este un preparat complex ce conține 90 mg extract de Ginkgo Biloba, lecitină, magneziu și vitamina B6, ingrediente care încetinesc degenerarea țesutului nervos și îmbunătățesc memoria și concentrarea.
Bilomag FORTE Memorie are o influență pozitivă asupra memoriei și concentrării, a stărilor de anxietate, oboseală psihică și fizică; la vârstnici ameliorează funcțiile cerebrale în cazul scăderi memoriei intelectuale.
Ce este peristaltismul intestinal și cum funcționează?
11.09.2024