OMS: Carnea procesata, printre cauzele majore de cancer, alaturi de tutun, alcool sau azbest
Produsele din carne procesata, precum carnatii, baconul sau sunca, pot provoca aparitia cancerului, in timp ce carnea rosie este catalogata drept o cauza probabila a imbolnavirilor oncologice. Avertismentul apare in cel mai recent raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care reaprinde dezbaterile privind siguranta dietelor bazate pe carne.
27.10.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 12 secundeAgentia Internationala pentru Studii Oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a incadrat carnea procesata in grupa 1 de risc, cea mai ridicata treapta de avertizare dintre cele cinci, alaturi de tutun, azbest, arsenic si gazele de esapament emanate de la motoarele diesel.
„Pentru un om, riscul de a dezvolta cancer colorectal din cauza consumului de carne procesata ramane redus, insa acest risc creste pe masura cresterii cantitatii de carne consumata”, a explicat dr. Kurt Straif, seful IARC.
Mai exact, echipa internationala de experti in domeniul sanatatii a stabilit ca 50 g de carne procesata pe zi – echivalentul unui carnat sau mai putin de doua felii de bacon – mareste riscul de imbolnavire de cancer de colon cu 18%.
Carnea rosie, cu un nivel de risc mai jos
Carnea rosie proaspata, categorie in care intra carnea de vita, miel, oaie si porc, a fost plasata in grupa de risc 2, fiind clasificata drept „carcinogen probabil”, alaturi de substante ca glifosatul, un erbicid cancerigen. Includerea carnii rosii in grupa 2 de risc oncologic semnifica faptul ca oamenii de stiinta au „dovezi limitate” in ceea ce priveste rolul acesteia in dezvoltarea cancerului de colon. In timpul cercetarilor din laborator, specialistii au descoperit ca pigmentul care da culoare carnii rosii, hematina, ar afecta mucoasa intestinului uman. Un alt factor de risc in aparitia cancerului il constituie metodele de conservare prin afumare, uscare, tinere in saramura sau prin adaugarea de conservanti.
Desi s-au referit in special la legaturile dintre consumul de carne procesata si rosie si cancerul colorectal, autorii raportului IARC au observat o asociere si cu cancerele de prostata si pancreas.
Apel la moderatie
Studiile efectuate de expertii OMS au mai scos la iveala un aspect important, si anume ca, odata ce incep sa consume mai multa carne rosie, oamenii cad in plasa tendintei de a manca din ce in ce mai putine fructe si legume, alimente bogate in substante anticancerigene.
Cu toate acestea, Agentia Nationala pentru Cercetarea Cancerului din cadrul OMS nu recomanda eliminarea totala a carnii rosii din alimentatie, precizand ca aceasta ramane o sursa importanta de proteine, vitamine si minerale precum fierul sau zincul. Expertii spun doar ca preparatele din carne din porc, vita sau miel ar trebui consumate in cantitati limitate, mai putin de 500 de grame pe saptamana.
Natalia Talmacec
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024