Obezitatea amplifica substantial riscul de insuficienta renala!
Impactul excesului ponderal asupra sanatatii este mult mai grav decat suntem dispusi sa credem. Pe langa faptul ca favorizeaza si accelereaza evolutia bolilor cardiovasculare si a diabetului, acesta pune in pericol buna functionare a rinichilor.
03.05.2019
Timp estimat de citire:
4 minute, 58 secundeCercetarile stiintifice pun tot mai des obezitatea in relatie si cu aparitia afectiunilor renale. Care e mai exact legatura? Aflam de la dr. Alina Daciana Elec, medic primar nefrolog in cadrul Hiperclinicii MedLife Cluj.
Slab sau Gras: Cum anume influenteaza obezitatea functionalitatea rinichiului? Descifrati, va rog, mecanismele.
Dr. Alina Daciana Elec: Obezitatea poate conduce la aparitia unei boli renale prin mai multe mecanisme. In primul rand, prin modificari precoce hemodinamice, caracterizate prin cresterea ratei de filtrare glomerulare si a fluxului plasmatic (pana la 31-51%). Aceste modificari sunt accentuate de prezenta hipertensiunii si a diabetului care pot fi ele insele favorizate de obezitate si, din fericire, sunt reversibile. In al doilea rand, prin modificari structurale, constand in cresterea greutatii renale cu pana la 40%; modificari ce pot fi prevenite prin dieta. In al treilea rand, prin modificari patologice de tipul glomerulomegalie, glomeruloscleroza focal segementara, glomerulopatie. Odata produse, aceste leziuni duc in timp la aparitia bolii cronice de rinichi (BCR), un nume generic dat afectarii ireversibile a rinichiului, definita ca prezenta de peste trei luni a anomaliilor de structura sau functionare a rinichiului, cu implicatii asupra starii de sanatate.
Concret, care-i contributia obezitatii la instalarea acestei afectiuni?
Obezitate creste incidenta si prevalenta bolii, riscul relativ de progresie spre BCR in stadiul final, adica spre insufcienta renala, fiind de 3,57 ori mai mare la un IMC intre 30-34.9 kg/mp, de 6.12 ori la cei cu IMC intre 35-39.9 si de 7.07 ori in cazul celor cu obezitate morbida (IMC peste 40).
De la cate kilograme in plus devine important riscul de a dezvolta BCR?
De la un IMC de peste 25 kg/mp. Aceasta valoare de la care incepem sa vobrim de supragreutate, inregistrata la varsta de 20 ani, se asociaza cu un risc de trei ori mai crescut de aparitie a afectarii renale.
Ati observat aceasta asociere in practica medicala? Cati din pacientii pe care ii vedeti sunt supraponderali?
Da, si nu o data. Am intalnit-o la circa 30% dintre pacienti.
Cat de frecventa este BCR in tara noastra? Cum a evoluat incidenta acesteia in ultimii ani?
In Romania, in anul 2013, 7% din populatie era afectata de BCR, conform studiului PREDATOR. In cifre, aceasta reprezinta peste 1,3 milioane de adulti, prevalenta majoritara situandu-se dupa varsta de 60 de ani. In Europa, unul din zece adulti prezinta un oarecare grad de boala renala, de cele mai multe ori fara sa stie, potrivit European Kidney Health Alliance.
Cum se manifesta BCR? Care sunt principalele simptome?
Boala cronica de rinichi face parte din categoria celor „tacute”. De regula, BCR nu se manifesta clinic decat in stadii avansate, atunci cand mare parte din tesutul renal este distrus. Odata atins acest stadiu, se pot constata urmatoarele simptome: edeme ale fetei, localizate preponderent periorbital; edeme ale membrelor inferioare; astenie; dificultati in respiratie; senzatie de greata; varsaturi, in special dimineata dupa masa; halena uremica; dureri osoase; urina anormal de deschisa sau inchisa la culoare; aspect cenusiu al pielii; ameteala; gandire incetosata si dificultati de concentrare; amorteli ale mainilor si picioarelor; prurit; scadere ponderala, cu pierderea masei musculare; sete excesiva etc.
„Obezitatea creste riscul de cancer renal si de litiaza renala, iar in cazul pacientilor transplantati, creste riscul de pierdere a grefei. Din acest motiv, un IMC de peste 35 kg/mp reprezinta o contraindicatie pentru transplantul renal.”
Vorbiti-ne de diagnostic. In baza caror elemente se pune acesta? Ce tip de investigatii sunt necesare?
Oamenii au aproximativ doua milioane de nefroni, fiecare filtrand, in medie, 60 ml de sange pe minut, conducand la o rata de filtrare glomerulara (RFG) de 120 ml/min. Insuficienta ranala apare cand RFG scade sub 60 ml/min/1.73 mp. Pentru detectarea afectarii renale se estimeaza rata de filtrare glomerulara prin formule speciale de calcul si se fac mai multe investigatii de laborator (sediment urinar, biochimie urinara, electroliti, raport albumina/creatinina urinara sau proteina/creatinina urinara, urocultura, bilant anemie, bilant al metabolismului fosfor-calciu, bilant imunologic, infectios) si investigatii imagistice (ecografie renala si doppler renal, scintigrafie renala, CT, RMN).
In ce consta tratamentul?
Optiunile de tratament depind de gradul de afectare renala. Pentru preventia si incetinirea progresiei BCR se indica schimbarea dietei, controlul hipertensiunii arteriale, al hiperlipidemiei, al metabolismului fosofo-calcic si al hiperglicemiei – scaderea hemoglobinei glicozilate la 7% la pacienti diabetici reduce riscul complicatiilor microvasculare. De asemenea, atunci cand e cazul, se impune un tratament simptomatic al complicatiilor cardiovasculare, gastrointestinale, neuromusculare etc. In stadiul 5 al BCR (GFR sub 10 ml/min/1.73 mp), se instituie suplinirea functiei renale prin dializa (hemodializa, dializa peritoneala cu supravietuiri similare) sau prin transplant renal, care este metoda optima de tratament, fiind cea mai apropiata de fiziologic.
„Excesul ponderal pare sa fie un avantaj in cazul pacientilor hemodializati in ceea ce priveste supravietuirea, dar si al celor din terapie intensiva care necesita suplinirea functiei renale. Vorbim de un avantaj constatat si in alte boli cronice, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva, ciroza hepatica sau bronsita cronica obstructiva.”
Ati mentionat schimbarea dietei. La ce anume v-ati referit?
In primul rand, la scaderea consumului de sare sub 2 g de sodiu (5 g de clorura de sodiu) la adulti in absenta contraindicatiilor. Apoi, la evitarea excesuliui de proteine (>1.3 g/kg/zi) in cazul pacientilor cu BCR cu risc de progresie si la scaderea aportului de proteine la pacientii adulti cu sau fara diabet, atunci cand RFG scade sub 30 ml/min.1.73 mp.
In ce masura ajuta scaderea in greutate la limitarea afectarii renale?
Dat fiind potentialul reversibil al efectelor hemodinamice renale induse de obezitate si, tinand cont ca proteinuria reprezinta un factor de progresie a bolii cronice de rinichi, reducerea greutatii prin dieta sau chirurgie bariatrica trebuie considerata o componenta a tratamentului tuturor pacientilor supraponderali/obezi cu BCR.
„Pentru mentinerea functiei renale in parametri optimi, recomand efectuarea de exercitii fizice regulate, cate 30 de minute, cinci zile /saptamana, in limita tolerantei cardiovasculare. Acest lucru ajuta la pastrarea IMC-ului in limitele de siguranta 20-25 kg/mp”.
Boala arterială periferică, o cauză a dificultăților de deplasare
11.11.2024