O masa gatita este mai sanatoasa
Ne grabim. Mancam pe fuga intre doua sarcini pe care trebuie sa le ducem la indeplinire. Traiasca semipreparatele, caci ne ajuta sa economisim timpul, chiar daca facem totul in detrimentul sanatatii proprii. Masa ne devine birou sau suport de carti, bucataria se rezuma la frigider si cuptor cu microunde, iar fotoliul din fata televizorului, loc de luat masa, formata din tot felul de alimente frumos impachetate. Este acest lucru o greseala?
Alimentatia fast food inseamna consum mare de mancare in timp scurt, alimente congelate preparate rapid prin prajire, principii nutritive de calitate slaba, continut caloric crescut, toate acestea ducand inevitabil la o crestere a greutatii.
01.01.2008
1600


Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secundeBeneficiile meselor gatite
Exista niste criterii pe care, teoretic, le cunoastem cu totii si pe care este bine sa le respecte toate cele trei mese principale din cursul unei zile: lipsa zgomotelor de fond, asezarea la masa, acordarea unui timp suficient care sa nu grabeasca intregul proces, mestecatul cu grija, o respiratie controlata etc. Acestea nu sunt doar o modalitate de a ne etala buna crestere, ci au o importanta majora in digestie si, implicit, in sanatatea nostra.
Mesele calde, gatite in casa, daca respecta regulile de sanatate, satisfac nevoile organismului intr-un mod mult mai complet decat diversele „racituri”.
La o masa normla putem acorda timpul optim pentru secretia sucurilor gastrice necesare formarii bolului alimentar. Astfel sunt respectate toate etapele digestive: bucale, gastrice si intestinale, alimentele ajung in intestin in forma in care pot fi absorbite sanguin si asimilate corespunzator.
Tine cont de…
Nu este insa suficient sa consumam alimente gatite. Exista si o serie de reguli de care trebuie sa tinem cont in prepararea lor.
- Nu gati pentru mai multe mese. Mancarea poate fi pastrata si pe perioada unei zile, insa dupa incalziri repetate ea isi pierde calitatile nutritive, apar compusi noi care pot fi nocivi si creste riscul alterarii.
- Alimentele este bine sa fie fierte sau inabusite (la foc mic si pentru scurt timp) pentru ca atat prin prajire, cat si prin utilizarea gratarului se formeaza o serie de substante oxidante numite acrilamide, ce cresc riscul aparitiei cancerului.
- Uleiurile vegetale nehidrogenate, cum ar fi cele de floarea-soarelui, de masline, de porumb sau de soia, sunt ideale pentru pregatirea salatelor sau macarurilor inabusite. In schimb, daca ele sunt folosite la prajit actioneaza in detrimentul sanatatii..
Mancarea gatita la microunde nu este o solutie sanatoasa
- Preparata la microunde, mancarea isi pierde intre 60% si 90% din energia ei vitala si in acelasi timp i se accelereaza procesele de dezintegrare structurala.
- Substantele nutritive elementare sunt alterate, ceea ce duce la boli digestive si excretorii. Apar in acelasi timp radicalii liberi, compusi toxici care accelereaza procesul de imbatranire.
- Structura chimica a alimentelor este deteriorata, ducand la o scadere a capacitatii de impotrivire a organismului in fata proceselor canceroase, determinand o crestere a numarului de cancere stomacale si intestinale
- Mancarea preparata la microunde duce la o scadere a capacitatii organismului de a metaboliza si folosi vitaminele din complexul B, C, E precum si anumite microelemente si hormoni.
- De asemenea, chiar simpla pozitie a corpului langa un cuptor cu microunde, poate genera o serie de probleme de sanatate.
Consultant: Dr. Garofita Nicolae,
Medicina de familie

De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
13.09.2021