Mituri despre alimente care ingrasa
Ai de gand sa slabesti si ti-ai pus in minte sa renunti in totalitate la unele alimente despre care ai tot auzit ca ar fi daunatoare pentru silueta. Inainte de a face acest pas, afla daca produsele respective ingrasa sau nu cu adevarat! In mod regretabil, in ultima perioada a aparut o serie intreaga de mituri in aceasta privinta, care nu fac altceva decat sa te deturneze de la obiectivul tau.
29.06.2015
Timp estimat de citire:
4 minute, 14 secundeSlabitul a devenit o nazuinta aproape universala in zilele noastre. Si nici nu e de mirare avand in vedere ca tot mai multi oameni, barbati si femei deopotriva, se confrunta cu un exces ponderal semnificativ. Statistic, o treime (34%) din populatia tarii noastre este supraponderala, iar aproximativ un sfert (20%) sufera deja de obezitate. In acest context, raspandirea unor informatii eronate si pareri abracadabrante despre ce ne ingrasa si ce e de facut pentru a da jos kilogramele adunate era cumva inevitabila. Alina Dumitru, consilier de nutritie si stil de viata sanatos, ne ajuta sa le identificam pe cel mai frecvent intalnite.
Mit 1: Painea este dusmanul nr 1 al siluetei
E o idee care are multi adepti. A existat si un studiu care a scos la iveala faptul ca peste 43% la suta dintre cei care incearca sa slabeasca elimina painea din alimentatie, iar 20% se simt vinovati daca mananca paine. „Nu, painea nu ingrasa, daca nu se exagereaza. 100 g de paine integrala are circa 230 calorii, ceea ce poate insemna putin peste 10% din necesarul zilnic de calorii, in cazul unei femei, de exemplu. In schimb, un sandvici cu paine, unt si cascaval devine o veritabila bomba calorica (peste 500 de calorii). Painea nu trebuie scoasa cu totul din regimul alimentar, ci doar trebuie consumata cu moderatie – 2 felii pe zi sunt suficiente, de preferat la masa de dimineata si pranz”, precizeaza consilierul in nutritie. In plus, exista dovezi clare care spun ca in tarile in care se consuma multe produse din faina integrala, exista sanse mari ca procentul persoanelor supraponderale sa fie mai redus.
Mit 2: Grasimile ne ingrasa si ne umplu de celulita
Evitarea grasimilor este o alta capcana in care cad foarte multe persoane dornice sa slabeasca. Specialistul aminteste ca in acest fel ii facem un mare deserviciu organismului si ne punem singuri bete in roate. „Corpul uman are nevoie de grasimi ca sa functioneze optim si chiar sa se regenereze. Evident, ma refer la cele de buna calitate din uleiurile presate la rece, nuci si seminte si intr-o cantitate moderata. Cat despre ingrasare si celulita, nu grasimile sunt de vina, ci excesul de orice fel. Ne ingrasa stilul de viata nesanatos, dezordonat, iresponsabil pe care il ducem. Cu celulita povestea este mai complexa, deoarece aceasta problema estetica este mai degraba rezultatul deshidratarii decat al depunerilor grase. Din cauza faptului ca nu ne hidratam corespunzator, adica nu bem 38 ml de apa per kilogram corp, nu reusim sa mai eliminam corect toxinele rezultate in urma metabolismului si astfel capatam inestetica celulita. Solutia ar fi sa bem suficienta apa, sa facem putina miscare pentru a ajuta drenajul limfatic si sa evitam pe cat posibil alimentele procesate ca: zaharul alb, prajelile, produsele de patiserie, sucurile carbogazoase, enegizantele, dulciurile industriale”, puncteaza Alina Dumitru.
Mit 3: Ciocolata nu are ce cauta intr-o dieta
Da, dar numai daca ne referim la sortimentele cu lapte si diverse creme, care intr-adevar au un continut mare de calorii. In schimb, ciocolata neagra (care contine minimum 70% cacao) este permisa in curele de slabire – in dieta de 90 zile este chiar obligatorie. Si asta pentru ca nu numai ca nu pune in pericol silueta, ci este si benefica pentru organism, fiind bogata in substante hranitoare si antioxidanti. Mai mult, un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea L’Aquila din Italia a aratat ca persoanele care consuma ciocolata neagra cu 20 de minute inainte de masa isi reduc pofta de mancare cu pana la 50%!
Mit 4: Fructele ingrasa pentru ca au mult zahar
E adevarat, unele fructe contin cantitati insemnate de fructoza (zaharul din fructe), dar, daca am manca fructe la gustare, in cantitati moderate, fructuza nu ar face decat sa ne dea energia de care avem nevoie pentru a functiona. „A evita fructele pentru ca suntem la dieta sau pentru ca nu vrem sa ne ingrasam este complet eronat, deoarece bogatia de vitamine si minerale pe care ele ne-o aduc este inestimabila. Ceea ce putem face este sa alegem fructe care au mai putin zahar (fructe de padure, kiwi, mere, citrice, cirese, rodii, ananas, caise, piersici, prune, zmeura, capsuni), sa mancam 2 fructe diferite la gustarea dintre mese, intotdeauna pe stomacul gol, deci niciodata dupa masa pentru a nu perturba digestia”, subliniaza specialistul in nutritie.
Mit 5: Alimentele low-fat sunt pentru dieta
Nu e chiar asa. In multe cazuri, acest tip de produse asa-zis dietetice pot sabota eforturile de slabi pe cai ascunse. „Majoritatea alimentelor din care s-a extras grasimea contin o serie intreaga de chimicale necesare pentru a conferi textura, gust bun, culoare etc. Uneori ele contin chiar si zahar sau diversi indulcitori nesantosi. Prin urmare, mai bine consumam alimentul integral in cantitati moderate decat variantele din care s-a extras grasimea”, spune Alina Dumitru.
Natalia Talmacec
Consumul de ananas în sarcină: gustos și sănătos sau de evitat?
11.12.2024