Mituri despre alimentatie – ce e adevarat si ce e fals
Prin viu grai circula tot felul de povesti depre alimentatie. Daca pe unele e bine sa le respectam, altele sunt pure fabulatii, fara niciun strop de substrat atestat stiitific. Slab sau Gras si-a asumat dificila misiune de a filtra aceste mituri si de a le pune eticheta „Adevarat” sau „Fals”. Speram sa iti fie de folos!
09.03.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 34 secundeConsumul de oua ridica nivelul colesterolului
FALS. Acest mit a aparut din cauza ca galbenusul de ou are cea mai mare concentratie de colesterol din orice aliment. Cu toate astea, nu contine suficient colesterol incat sa afecteze sanatatea, in caz ca ouale sunt consumate cu moderatie. Studiile arata nu numai ca un ou pe zi nu face rau, dar este si o sursa grozava de nutrienti.
Zaharul brun este mai sanatos decat cel alb
ADEVARAT. Chiar daca, din punct de vedere caloric, diferentele intre zaharul brun si cel alb sunt insignifiante, zaharul brun este mai sanatos deoarece este mai putin prelucrat decat cel alb.
Painea prajita te ajuta sa slabesti mai repede
FALS. Contrar credintei multora, o felie de paine prajita are exact acelasi numar de calorii precum una proaspata. Singura diferenta este de greutate si de aspect!
Vinul este singura bautura alcoolica benefica organismului
FALS. Cercetatorii au demonstrat ca nu doar vinul rosu protejeaza inima. Se pare ca alcoolul in sine, consumat cu moderatie, creste nivelul de de HDL, adica de „colesterol bun”, ceea ce duce la o protectie mai mare a arterelor si vaselor de sange.
Carnea de peste este mai sanatoasa decat cea de pui
ADEVARAT: Pestele si fructele de mare sunt alimente pe care le putem consuma cu incredere. Pestele este bogat in grasimi nesaturate, in minerale si are un indice caloric mult mai scazut decat cel al carnii de pui.
Branza ingrasa
ADEVARAT. Telemeaua de oaie, spre exemplu, contine aproape 80% grasime, deci o bucatica este echivalenta cu aproape 3 felii de paine. Daca unele diete propun mese imbelsugate pe baza de branza, sa stiti ca efectul nu va fi cel scontat, ci dimpotriva.
Uleiul de masline folosit pentru prajit isi pierde proprietatile
FALS. Acest mit circula de foarte mult timp, insa adevarul este ca uleiul de masline nu isi schimba structura odata cu temperatura. De aceea, indicat este ca alimentele sa fie prajite in ulei de masline, nu in ulei de floarea-soarelui. La temperaturi inalte, acesta se descompune in produsi toxici precum acetilcolina.
Este necesar sa bei opt pahare de apa pe zi
FALS. Foarte multi nutritionisti recomanda acest regim hidric, insa nu este intocmai corect. Specialistii au demonstrat ca trebuie sa bem atata apa cat organismul nostru are nevoie. Cum ne dam seama de asta? Ei au propus un test destul de haios, dar corect: daca urina ta are culoarea galben deschis, inseamna ca nivelul de hidratare este bun. Daca insa nuanta migreaza spre portocaliu, este clar ca trebuie sa bei mai multa apa.
Alunele, nucile si migdalele ingrasa
FALS. Este adevarat ca aceste fructe oleaginoase sunt o sursa de proteine, fibre si antioxidanti si au multe calorii, dar consumate in cantitati moderate nu aduc decat beneficii organismului. Mai mult decat atat, acestea hranesc celula nervoasa.
Vanessa Stefan
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024