logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Gama Assista Oftapic, Naturalis Septocalmin Islandica şi gelurile ArtroSuport, câştigătoare în cadrul competiţiei „Votat Produsul Anului®” 2022

          mai 10, 2022

          Catena sprijină refugiații ucraineni

          martie 30, 2022

          Grupul Fildas Catena oferă sprijin refugiaților ucraineni

          martie 24, 2022

          Înotătorul Paul Georgescu, MAN OF THE YEAR la înot în ape deschise

          februarie 8, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Dieta cu orez

          mai 6, 2022

          Ceaiurile de slăbit – Ce te poate ajuta cu adevărat?

          mai 4, 2022

          Să slăbim cu plante de sezon!

          mai 2, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Bei cafea. Dar știi ce bei?

          mai 11, 2022

          Cum să fii pregătit pentru… neprevăzut

          mai 10, 2022

          Top alternative naturale pentru zahar

          mai 6, 2022
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun

          decembrie 17, 2021

          Supe aromate pentru serile racoroase de octombrie

          octombrie 8, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Vrei să începi să urci pe munți?! Iată ce trebuie să știi

          aprilie 12, 2022

          Bucură-te de o primăvară plină de energie!

          aprilie 7, 2022

          Beneficiile dovedite ale colagenului pentru articulații sănătoase

          martie 17, 2022
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021

          Provocare de 30 de zile: tonifiere totală

          iunie 14, 2021

          Mituri explicate despre activitatea fizică

          iunie 10, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2021

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • De la „munte” la „stâncă”, de la 205 de kg la 155 kg

          martie 30, 2022

          Cum arată în prezent Maddie Ziegler, micuța dansatoare din videoclipurile Siei

          septembrie 24, 2021

          Actorul Christian Bale, maestrul transformărilor fizice

          martie 24, 2021
  • Terapii alternative
        • Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022

          5 ceaiuri pentru sănătatea rinichilor

          mai 11, 2022

          Talasoterapia, sănătate la malul mării

          iunie 25, 2021

          Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Mezelurile, un pericol pentru sanatate?

Multi sunt cei care care nu pot rezista aromei unui carnat bine prajit sau unei felioare de salam de Sibiu. Mezelurile sau preparatele din carne au castigat, intr-adevar, tot mai mult teren in industria alimentara contemporana: le gasim intr-o gama infinita in orice magazin si reclamele din media ne indeamna sa le consumam, fie ca suntem copii, fie adulti…

08.08.2013

Dr. Corina Zugravu

5735

Timp estimat de citire:

4 minute, 7 secunde

Daca am da putin timpul inapoi, am vedea ca in trecut consumul de mezeluri era cu mult mai redus. In Romania se rezuma, indeosebi in Muntenia si Moldova, la specialitatile preparate de Craciun. In alte tari europene existau unele produse traditionale, de tipul prosciutto-ului italian sau al chorizo-ului iberic, dar, de asemenea, consumul lor era destul de limitat, si asta mai ales pentru ca productia necesita un timp indelungat. Lucrurile s-au schimbat din mai multe motive, toate legate de accesibilitate si calitatile mezelurilor.

 

„Farmecul” mezelurilor

Mezelurile sunt foarte atragatoare din punct de vedere organoleptic: gustul, mirosul, aspectul, consistenta… toate te indeamna sa le mananci. Nu exista mezel in care sa nu se introduca cele mai diverse condimente, de la piper, la ienibahar, usturoi, coriandru etc. Cunosc numeroase situatii in care copii care refuza carnea, ar manca dimineata, la pranz si seara parizer sau salam. Desigur, acestui „farmec” ii cadem si noi, cei mai mari, prada. O felie fada de carne fiarta este asociata cu regimul alimentar necesitat de anumite boli… cu totii il plangem pe cel care trebuie sa o consume. Pe cand un carnat afumat, bine usturoiat, merge si cu mustar, si cu mamaliguta, si cu paine si cu… orice!

 

Gata de consum

O alta calitate a mezelurilor este ca sunt gata de consum. Cele mai multe nu necesita niciun fel de tratament gastrotehnic (eventual doar o incalzire) inainte de a fi consumate. Sau, daca e cazul, le putem praji sau fierbe in 4-5 minute si… gata! Sunt apte sa aterizeze direct in farfurie sau intr-un sandwich. Economia de timp este foarte importanta in lumea de azi, atat de agitata si in care cei mai multi dintre noi avem timp sa mancam doar pe fuga.

 

Avantajul economic al mezelurilor

Legat de simplitatea prepararii vine si un alt avantaj: mezelurile, consumate fiind ca atare, nu pierd nimic din masa initiala. Adica, daca in cazul tratmentului termic aplicat carnii sau pestelui putem pierde pana la 40% din masa initiala (nu-i asa ca ati vazut cu totii ca friptura… „a intrat la apa” in timpul in care a stat la cuptor?!), mezelurile raman la greutatea initiala.
Sa nu uitam si ca exista un mezel pentru fiecare “buzunar”, chiar si cei cu venituri mai modeste permitandu-si sa manance un salam sau o felie de parizer, pe cand carnea ramane de multe ori prohibita, din cauza costurilor.
 

 

Sfaturi practice pentru alegerea mezelurilor

In aceste conditii ne-am gandit sa va dam cateva sfaturi referitoare la consumul de mezeluri. Mai precis, sa va orientam in „jungla” de produse, in asa fel incat sa va protejati si sanatatea, si silueta. Inainte de orice, un sfat simplu: intotdeauna este de preferat carnea, si nu mezelul. Dar cum toti dorim sa mancam uneori si mezeluri, iata:

– Alegeti mai ales mezeluri din carne netocata (sunca, muschiulet, pastrama, costita etc.) si evitati pe cat posibil cele din carne tocata (parizer, salamuri etc.). Ultimele au intotdeauna in compozitie slanina, care le face daunatoare pentru inima si foarte, foarte bogate in calorii. In plus, folosindu-se de faptul ca nu este intotdeauna vizibil ce contin, multi producatori prefera sa foloseasca material inferior (piei, zgarciuri, ligamente, toate bine tocate). Fara a fi toxica, aceasta abundenta de tesut conjunctiv face mezelul greu digerabil si ii scade calitatea proteinelor.

– Pretul poate fi un bun reper in ceea ce priveste calitatea nutritiva a produsului. Un pret mic arata intotdeauna ca s-a folosit materie prima de calitate slaba.

– Cititi intotdeauna etichetele mezelurilor si alegeti-le pe cele cu o compozitie simpla si fara multi aditivi. Este recomandat sa evitati pe cat posibil polifosfatii, mai ales daca aveti probleme renale. Nitritii, din pacate omniprezenti, nu sunt nici ei lipsisi de „pacate”. Dar daca nu exageram consumand mezeluri, nu exista niciun fel de pericol. Oricum, nu tratati niciodata mezelurile la temperaturi ridicate timp indelungat. Aceasta ar putea favoriza aparitia de nitrozamine cancerigene.

– Existenta inlocuitorilor proteici de soia este un element pozitiv, nu unul negativ, deoarece proteinele de soia sunt proteine sanatoase.

– Daca aveti posibilitatea, intrebati comerciantii sau gustati mezelul, in asa fel incat sa va convingeti ca nu este exagerat de sarat. Excesul de sare este daunator si, de cele mai multe ori, mezelurile sunt foarte sarate din motive economice (este crescuta greutatea in mod artificial).

– Daca aveti ulcer sau gastrita, nu consumati afumaturi.

– Toate mezelurile au foarte multe calorii, evident mai multe decat carnea. De aceea, consumati-le ocazional.

 

Dr. Corina Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Etichete:

alegerea mezelurilor, consumul de mezeluri

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Cum să fii pregătit pentru… neprevăzut
Au trecut doi ani de când pandemia s-a declanșat și a devenit deja o amintire momentul în care p..

10.05.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Top alternative naturale pentru zahar

06.05.2022

tonica
nutritie sanatoasa
Ce sa pui mai des in bolul cu salata: top 10 cele mai bune verdeturi

05.05.2022

tonica
nutritie sanatoasa
Verdeturi de primavara care ne refac imunitatea

12.04.2022

Stefan Stan
nutritie sanatoasa
Vitamina C și efectele secundare în caz de supradozaj

08.04.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Când migrena trece prin farfurie

07.04.2022

tonica
nutritie sanatoasa
Stresul și impactul lui asupra alimentației

06.04.2022

tonica
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1026509
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 341095
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 345025
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 291236
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 154086

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Editorial Psihologie Evenimente Noutati Retete

Recomandări din alte categorii

Vrei să începi să urci pe munți?! Iată ce trebuie să știi
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
De la „munte” la „stâncă”, de la 205 de kg la 155 kg
De ce este indicat să-ți schimbi regimul de slăbire
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2022
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne