logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023

          Categorii de alimente care îngrașă

          noiembrie 16, 2022

          15 alimente bune pentru slăbit

          noiembrie 15, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023

          Ce să mâncăm și ce să evităm în sezonul rece

          decembrie 13, 2022

          Laptele de măgăriță: beneficii pentru sănătate

          decembrie 5, 2022
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023

          Alimente fără gluten: ce opțiuni ai

          ianuarie 6, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Mezelurile, un pericol pentru sanatate?

Multi sunt cei care care nu pot rezista aromei unui carnat bine prajit sau unei felioare de salam de Sibiu. Mezelurile sau preparatele din carne au castigat, intr-adevar, tot mai mult teren in industria alimentara contemporana: le gasim intr-o gama infinita in orice magazin si reclamele din media ne indeamna sa le consumam, fie ca suntem copii, fie adulti…

08.08.2013

Dr. Corina Zugravu

5878

Timp estimat de citire:

4 minute, 7 secunde

Daca am da putin timpul inapoi, am vedea ca in trecut consumul de mezeluri era cu mult mai redus. In Romania se rezuma, indeosebi in Muntenia si Moldova, la specialitatile preparate de Craciun. In alte tari europene existau unele produse traditionale, de tipul prosciutto-ului italian sau al chorizo-ului iberic, dar, de asemenea, consumul lor era destul de limitat, si asta mai ales pentru ca productia necesita un timp indelungat. Lucrurile s-au schimbat din mai multe motive, toate legate de accesibilitate si calitatile mezelurilor.

 

„Farmecul” mezelurilor

Mezelurile sunt foarte atragatoare din punct de vedere organoleptic: gustul, mirosul, aspectul, consistenta… toate te indeamna sa le mananci. Nu exista mezel in care sa nu se introduca cele mai diverse condimente, de la piper, la ienibahar, usturoi, coriandru etc. Cunosc numeroase situatii in care copii care refuza carnea, ar manca dimineata, la pranz si seara parizer sau salam. Desigur, acestui „farmec” ii cadem si noi, cei mai mari, prada. O felie fada de carne fiarta este asociata cu regimul alimentar necesitat de anumite boli… cu totii il plangem pe cel care trebuie sa o consume. Pe cand un carnat afumat, bine usturoiat, merge si cu mustar, si cu mamaliguta, si cu paine si cu… orice!

 

Gata de consum

O alta calitate a mezelurilor este ca sunt gata de consum. Cele mai multe nu necesita niciun fel de tratament gastrotehnic (eventual doar o incalzire) inainte de a fi consumate. Sau, daca e cazul, le putem praji sau fierbe in 4-5 minute si… gata! Sunt apte sa aterizeze direct in farfurie sau intr-un sandwich. Economia de timp este foarte importanta in lumea de azi, atat de agitata si in care cei mai multi dintre noi avem timp sa mancam doar pe fuga.

 

Avantajul economic al mezelurilor

Legat de simplitatea prepararii vine si un alt avantaj: mezelurile, consumate fiind ca atare, nu pierd nimic din masa initiala. Adica, daca in cazul tratmentului termic aplicat carnii sau pestelui putem pierde pana la 40% din masa initiala (nu-i asa ca ati vazut cu totii ca friptura… „a intrat la apa” in timpul in care a stat la cuptor?!), mezelurile raman la greutatea initiala.
Sa nu uitam si ca exista un mezel pentru fiecare “buzunar”, chiar si cei cu venituri mai modeste permitandu-si sa manance un salam sau o felie de parizer, pe cand carnea ramane de multe ori prohibita, din cauza costurilor.
 

 

Sfaturi practice pentru alegerea mezelurilor

In aceste conditii ne-am gandit sa va dam cateva sfaturi referitoare la consumul de mezeluri. Mai precis, sa va orientam in „jungla” de produse, in asa fel incat sa va protejati si sanatatea, si silueta. Inainte de orice, un sfat simplu: intotdeauna este de preferat carnea, si nu mezelul. Dar cum toti dorim sa mancam uneori si mezeluri, iata:

– Alegeti mai ales mezeluri din carne netocata (sunca, muschiulet, pastrama, costita etc.) si evitati pe cat posibil cele din carne tocata (parizer, salamuri etc.). Ultimele au intotdeauna in compozitie slanina, care le face daunatoare pentru inima si foarte, foarte bogate in calorii. In plus, folosindu-se de faptul ca nu este intotdeauna vizibil ce contin, multi producatori prefera sa foloseasca material inferior (piei, zgarciuri, ligamente, toate bine tocate). Fara a fi toxica, aceasta abundenta de tesut conjunctiv face mezelul greu digerabil si ii scade calitatea proteinelor.

– Pretul poate fi un bun reper in ceea ce priveste calitatea nutritiva a produsului. Un pret mic arata intotdeauna ca s-a folosit materie prima de calitate slaba.

– Cititi intotdeauna etichetele mezelurilor si alegeti-le pe cele cu o compozitie simpla si fara multi aditivi. Este recomandat sa evitati pe cat posibil polifosfatii, mai ales daca aveti probleme renale. Nitritii, din pacate omniprezenti, nu sunt nici ei lipsisi de „pacate”. Dar daca nu exageram consumand mezeluri, nu exista niciun fel de pericol. Oricum, nu tratati niciodata mezelurile la temperaturi ridicate timp indelungat. Aceasta ar putea favoriza aparitia de nitrozamine cancerigene.

– Existenta inlocuitorilor proteici de soia este un element pozitiv, nu unul negativ, deoarece proteinele de soia sunt proteine sanatoase.

– Daca aveti posibilitatea, intrebati comerciantii sau gustati mezelul, in asa fel incat sa va convingeti ca nu este exagerat de sarat. Excesul de sare este daunator si, de cele mai multe ori, mezelurile sunt foarte sarate din motive economice (este crescuta greutatea in mod artificial).

– Daca aveti ulcer sau gastrita, nu consumati afumaturi.

– Toate mezelurile au foarte multe calorii, evident mai multe decat carnea. De aceea, consumati-le ocazional.

 

Dr. Corina Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Etichete:

alegerea mezelurilor, consumul de mezeluri

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Ce să mâncăm și ce să evităm în sezonul rece
Că iubești sau nu iarna, sănătatea ta rămâne importantă. Și cum iarna solicită orga..

13.12.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Laptele de măgăriță: beneficii pentru sănătate

05.12.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de pâine cu maia

02.12.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
De ce să consumi alimente fermentate? 7 alimente fermentate care fac minuni

16.11.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
5 alimente care acum 100 de ani erau complet subapreciate

13.11.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Coenzima Q10 și importanța ei specială pentru sănătate

11.11.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Vitaminele liposolubile – surse și roluri

08.11.2022

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030393
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344431
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347586
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293841
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 158828

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Sport Vedete Editorial Noutati Evenimente

Recomandări din alte categorii

20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Menține-ți silueta, fără diete drastice
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne