Mezelurile, un pericol pentru sanatate?

Timp estimat de citire4 minute, 7 secunde

Multi sunt cei care care nu pot rezista aromei unui carnat bine prajit sau unei felioare de salam de Sibiu. Mezelurile sau preparatele din carne au castigat, intr-adevar, tot mai mult teren in industria alimentara contemporana: le gasim intr-o gama infinita in orice magazin si reclamele din media ne indeamna sa le consumam, fie ca suntem copii, fie adulti…

Daca am da putin timpul inapoi, am vedea ca in trecut consumul de mezeluri era cu mult mai redus. In Romania se rezuma, indeosebi in Muntenia si Moldova, la specialitatile preparate de Craciun. In alte tari europene existau unele produse traditionale, de tipul prosciutto-ului italian sau al chorizo-ului iberic, dar, de asemenea, consumul lor era destul de limitat, si asta mai ales pentru ca productia necesita un timp indelungat. Lucrurile s-au schimbat din mai multe motive, toate legate de accesibilitate si calitatile mezelurilor.

 

„Farmecul” mezelurilor

Mezelurile sunt foarte atragatoare din punct de vedere organoleptic: gustul, mirosul, aspectul, consistenta… toate te indeamna sa le mananci. Nu exista mezel in care sa nu se introduca cele mai diverse condimente, de la piper, la ienibahar, usturoi, coriandru etc. Cunosc numeroase situatii in care copii care refuza carnea, ar manca dimineata, la pranz si seara parizer sau salam. Desigur, acestui „farmec” ii cadem si noi, cei mai mari, prada. O felie fada de carne fiarta este asociata cu regimul alimentar necesitat de anumite boli… cu totii il plangem pe cel care trebuie sa o consume. Pe cand un carnat afumat, bine usturoiat, merge si cu mustar, si cu mamaliguta, si cu paine si cu… orice!

 

Gata de consum

O alta calitate a mezelurilor este ca sunt gata de consum. Cele mai multe nu necesita niciun fel de tratament gastrotehnic (eventual doar o incalzire) inainte de a fi consumate. Sau, daca e cazul, le putem praji sau fierbe in 4-5 minute si… gata! Sunt apte sa aterizeze direct in farfurie sau intr-un sandwich. Economia de timp este foarte importanta in lumea de azi, atat de agitata si in care cei mai multi dintre noi avem timp sa mancam doar pe fuga.

 

Avantajul economic al mezelurilor

Legat de simplitatea prepararii vine si un alt avantaj: mezelurile, consumate fiind ca atare, nu pierd nimic din masa initiala. Adica, daca in cazul tratmentului termic aplicat carnii sau pestelui putem pierde pana la 40% din masa initiala (nu-i asa ca ati vazut cu totii ca friptura… „a intrat la apa” in timpul in care a stat la cuptor?!), mezelurile raman la greutatea initiala.
Sa nu uitam si ca exista un mezel pentru fiecare “buzunar”, chiar si cei cu venituri mai modeste permitandu-si sa manance un salam sau o felie de parizer, pe cand carnea ramane de multe ori prohibita, din cauza costurilor.
 

 

Sfaturi practice pentru alegerea mezelurilor

In aceste conditii ne-am gandit sa va dam cateva sfaturi referitoare la consumul de mezeluri. Mai precis, sa va orientam in „jungla” de produse, in asa fel incat sa va protejati si sanatatea, si silueta. Inainte de orice, un sfat simplu: intotdeauna este de preferat carnea, si nu mezelul. Dar cum toti dorim sa mancam uneori si mezeluri, iata:

– Alegeti mai ales mezeluri din carne netocata (sunca, muschiulet, pastrama, costita etc.) si evitati pe cat posibil cele din carne tocata (parizer, salamuri etc.). Ultimele au intotdeauna in compozitie slanina, care le face daunatoare pentru inima si foarte, foarte bogate in calorii. In plus, folosindu-se de faptul ca nu este intotdeauna vizibil ce contin, multi producatori prefera sa foloseasca material inferior (piei, zgarciuri, ligamente, toate bine tocate). Fara a fi toxica, aceasta abundenta de tesut conjunctiv face mezelul greu digerabil si ii scade calitatea proteinelor.

– Pretul poate fi un bun reper in ceea ce priveste calitatea nutritiva a produsului. Un pret mic arata intotdeauna ca s-a folosit materie prima de calitate slaba.

– Cititi intotdeauna etichetele mezelurilor si alegeti-le pe cele cu o compozitie simpla si fara multi aditivi. Este recomandat sa evitati pe cat posibil polifosfatii, mai ales daca aveti probleme renale. Nitritii, din pacate omniprezenti, nu sunt nici ei lipsisi de „pacate”. Dar daca nu exageram consumand mezeluri, nu exista niciun fel de pericol. Oricum, nu tratati niciodata mezelurile la temperaturi ridicate timp indelungat. Aceasta ar putea favoriza aparitia de nitrozamine cancerigene.

– Existenta inlocuitorilor proteici de soia este un element pozitiv, nu unul negativ, deoarece proteinele de soia sunt proteine sanatoase.

– Daca aveti posibilitatea, intrebati comerciantii sau gustati mezelul, in asa fel incat sa va convingeti ca nu este exagerat de sarat. Excesul de sare este daunator si, de cele mai multe ori, mezelurile sunt foarte sarate din motive economice (este crescuta greutatea in mod artificial).

– Daca aveti ulcer sau gastrita, nu consumati afumaturi.

– Toate mezelurile au foarte multe calorii, evident mai multe decat carnea. De aceea, consumati-le ocazional.

 

Dr. Corina Aurelia Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu