Medic reumatolog: „Scaderea in greutate este esentiala in gestionarea bolilor reumatice”
Racirea vremii este insotita aproape intotdeauna de o intetire a suferintelor reumatice. Nu intamplator Ziua Mondiala de Lupta impotriva Artritelor a fost stabilita pe 12 octombrie, luna in care toamna isi intra cu adevarat in drepturi: ploua mai des, scad temperaturile, au loc mai multe fluctuatii de presiune atmosferica. In acest context, specialistii tin sa precizeze ca grija pentru silueta poate reduce substantial disconfortul articular.
11.10.2017
2845


Timp estimat de citire:
2 minute, 5 secundeDespre legatura dintre excesul ponderal si bolile reumatismale, am stat de vorba cu dr. Gabriela Boala, medic primar reumatolog, de la Reteaua privata de sanatate „Regina Maria”, din Bucuresti. Are competente in ecografia aparatului locomotor, despre care spune ca este „stetoscopul medicului reumatolog”.
Slab sau Gras: Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afectiunile reumatismale sunt cea mai frecvent raportata cauza de boala in randul adultilor. Care-i, de fapt, incidenta acestora?
Dr. Gabriela Boala: Asa e, bolile reumatismale reprezinta o importanta cauza de durere, de multe ori conducand la dizabilitate fizica. In ultimele decade, ca urmare a procesului global de imbatranire a populatiei, s-a estimat ca peste 100 de milioane de oameni se confrunta cu o astfel de afectiune.
Care sunt cifrele pentru Romania?
La ora actuala, se apreciaza ca peste 200.000 de romani sufera de poliartrita reumatoida, boala cu un impact major psihologic si social, intrucat apare frecvent la tineri, intre 25-40 de ani. O alta boala des intalnita la tineri este spondilita anchilozanta. In ultimii ani, din fericire, este mai repede diagnosticata in formele de debut, ceea ce permite o mai buna gestionare a bolii si evitarea formarii leziunilor osoase ireversibile. Cat despre incidenta artrozei, aceasta este de departe cea mai frecventa dintre bolile reumatice de la noi, de altfel ca si in restul lumii, varsta de diagnostic fiind in jur de 50 de ani, desi in practica am intalnit-o si mai devreme. Nu in ultimul rand trebuie amintita osteoporoza, o afectiune silentioasa a oaselor, care in Romania afecteaza 1 din 3 femei, dupa instalarea menopauzei.
Ce declanseaza aceste afectiuni? Care sunt principalele cauze?
In cazul acestor afectiuni, agentul cauzal este dificil de dovedit. Daca vorbim despre bolile reumatice inflamatorii cum este poliartrita reumatoida, se considera ca instalarea acesteia este precedata de mai multi factori de risc care se asociaza la o persoana si concorda la instalarea afectiunii. Cel mai important rol il au factorii genetici si factorii de mediu. Determinarea genetica este astazi mult studiata. Astfel, pana in momentul de fata au fost identificate peste 100 de gene care au potential artritogen. Dintre factorii de mediu, cei mai frecvent citati sunt: fumatul, statusul hormonal, obezitatea, prezenta bolii periodontale.

Alimente de evitat daca suferi de alergii de sezon
11.05.2023