Medic reumatolog: „Scaderea in greutate este esentiala in gestionarea bolilor reumatice”
Exiplicati-ne care-i mai exact rolul obezitatii in aceasta ecuatie.
11.10.2017
2854


Timp estimat de citire:
2 minute, 41 secundeObezitatea este astazi vazuta ca un factor important in evaluarea starii generale de sanatate a unei persoane. Pe de alta parte, poliartrita reumatoida este o afectiune sistemica, cu impact asupra intregului organism, motiv pentru care se observa o scadere a sperantei de viata cu 5-10 ani la acesti pacienti. Intelegem astfel ca asocierea obezitatii cu poliartrita reumatoida reprezinta un risc suplimentar. In mod particular, riscul cardiovascular este sporit la asocierea celor doua afectiuni. Cat despre boala artrozica, este dovedit faptul ca obezitatea accelereaza procesul de deteriorare a articulatiilor, in special la nivelul celor portante: genunchi, glezna, sold.
In ce masura poate ameliora evolutia unei boli reumatice scaderea in greutate?
Combaterea excesului ponderal este esentiala in gestionarea afectiunilor reumatice. In boala artrozica, de exemplu, reducerea greutatii corporale cu 5 kilograme amelioreaza cu pana la 50% durerea articulara resimtita de catre pacient.
Ce sfaturi aveti pentru pacientii cu exces ponderal?
Am un singur sfat: sa consulte medicul specialist in boli de nutritie pentru o abordare eficienta a problemei kilogramelor in plus. Dupa inceperea unui program personalizat de scadere in greuate, atat reumatologul, cat si medicul nutritionist vor verifica starea de sanatate a pacientului. Din echipa aceasta, ar mai trebui sa faca parte si medicul specialist de recuperare medicala, care sa elaboreze un program adecvat de gimnastica.
„Obezitatea definita ca un indice de masa corporala mai mare de 30 kg/m2 este considerata factor de risc in aparitia poliartritei reumatoide, de agravare a bolii artrozice si de afectare a starii generale a organismului.”
Ce tip de exercitii sunt recomandate in astfel de cazuri?
Inainte de inceperea unui program de exercitii, pacientul trebuie evaluat de echipa reumatolog – medic recuperare medicala. In functie de starea articulatiilor acestuia, se va fi elabora un program personalizat care poate sa includa: kinetoterapie cu exercitii de flexibilitate, stretching sau hidroterapie cu exercitii executate in apa, inot. Indicat este si mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi.
Cum verificam starea de sanatate a articulatiilor? Ce analize sunt indicate?
In urma consultului reumatologic care consta in anamneza si examen clinic, medicul specialist reumatolog va recomanda in functie de fiecare caz o serie de analize de laborator, unele uzuale, altele specifice, dar si investigatii de tip imagistic, care vor evalua starea actuala a articulatiilor dureroase.
„Schema de tratament este combinata si de multe ori adaptata, in functie de particularitatile bolii reumatice, dar si de comorbiditatile particulare. De aceea, tratamentul este condus si monitorizat la fiecare pacient de un medic specialist reumatolog.”
Cum putem incetini evolutia bolilor reumatice? Ce schimbari ale stilului de viata sunt necesare in acest sens?
Astazi, in reumatologie, se poate vorbi despre oprirea evolutiei bolilor, cu conditia ca acestea sa fie cat mai precoce diagnosticate si tratate, iar pacientul sa fie bine informat si bine urmarit de catre medicul specialist. Tratamentul in unele afectiuni reumatice, asa cum sunt poliartrita reumatoida si spondilita anchilozanta, determina remisiunea bolii. Pentru succesul tratamentului, nu trebuie uitate masurile terapeutice generale: renuntarea la fumat, normalizarea greutatii corporale, odihna, recuperarea medicala.
„Cele mai frecvente afectiuni reumatice intalnite sunt boala artrozica si poliartrita reumatoida, aceasta din urma afectand 1% din populatia generala. Alte afectiuni cu incidenta mare in randul populatiei sunt spondilita anchilozanta si osteoporoza.”
Natalia Talmacec

Sindrom premenstrual? Alimente de evitat și alimente recomandate
02.06.2023