Medic oncolog: „Kilogramele in plus influenteaza diferit riscul de aparitie a cancerului mamar, in functie de varsta”

Timp estimat de citire3 minute, 22 secunde

Excesul ponderal este invinuit de favorizarea unui sir lung de probleme de sanatate, de la unele usoare pana la altele foarte grave, asa cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, dar si diferite forme de cancer. Am vrut sa lamurim rolul acestuia in declansarea cancerului mamar si am stat de vorba in acest sens cu un specialist in domeniu.

Dr. Cristina Tiut este medic primar oncolog, in cadrul Spitalului OncoFort, sectia Chimioterapie, din Bucuresti. Detine o vasta experienta in tratamentul cancerului de san, atat la femei, cat si la barbati, beneficiind de o colaborare stransa cu Prof. Dr. Thomas Brodowicz, de la Spitalul AKH din Viena si director al CECOG (Grupul Central de Cooperare Europeana in Oncologie).

Slab sau Gras: Cresterea in greutate este mentionata pe lista „vinovatilor” pentru dezvoltarea cancerului de san. Ce ne puteti spune despre aceasta asociere? Cand anume apare aceasta?

Dr. Cristina Tiut: Intr-adevar, mai multe studii au aratat ca persoanele obeze prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de san. Este foarte important de precizat ca acest risc crescut este asociat femeilor aflate in postmenopauza. In cazul femeilor care au menstruatie, greutatea mai mare nu este un factor de risc, ci din contra, unul protectiv. Riscul crescut a fost observat la pacientii diagnosticati cu cancer mamar ale caror tumori prezinta receptori hormonali pentru estrogen si progesteron. Am mentionat pacienti si nu paciente, pentru ca si barbatii pot dezvolta cancer mamar, iar excesul ponderal poate fi un factor de risc si in cazul lor.

„Rezultatele unei metaanalize efectuata pe mai multe studii observationale au aratat ca o crestere cu 5 unitati a IMC-ului peste valoarea de 30 inregistreaza un risc crescut cu 10% de a dezvolta cancer mamar la femeile aflate la menopauza.”

De la cate kilograme in plus poate aparea acest risc suplimentar de a dezvolta boala?

Cancerul mamar afecteaza una din zece femei in Romania si intreaga lume, iar incidenta creste proportional cu varsta. Avand in vedere ca riscul la care ne referim se aplica femeilor aflate la menopauza, trebuie sa luam in considerare si faptul ca la aceste varste greutatea ideala este mai greu de mentinut. Studiile au aratat ca persoanele care au un indice de masa corporala (IMC) 35 sau mai mare asociaza un risc crescut de a dezvolta cancer mamar, precum si o probabilitate mai mare ca boala sa fie in stadii avansate – sa prezinte tumori de dimensiuni mari, ganglioni regionali afectati, metastaze.

Pornind de la cateva aspecte ingrijoratoare evidentiate de studiul Afectiuni oncologice feminine in Romania, realizat de Coalitia pentru Sanatatea Femeii, am stat de vorba la sediul Fundatiei Renasterea cu Dr. Cristian Bordea, Medic Primar Chirurgie Generala.

Care-i mai exact implicatia obezitatii in declansarea cancerului mamar. Aveti cifre relevante in acest sens?

Exista mai multe mecanisme prin care obezitatea poate influenta aparitia neoplaziei mamare. Unul dintre ele are legatura cu capacitatea tesutului gras de a produce cantitati crescute de estrogen. Altul – cu inflamatiile cronice usoare, cvasipermanente, frecvente la pacientii obezi, care in timp pot cauza alterari ale ADN-ului, aceasta afectare ducand ulterior la dezvoltarea celulei maligne.

„Aparitia cancerului tine de mai multi factori, intre care obezitatea nu ocupa cel mai important loc, doar ca impreuna cu consumul de alcool, este unul dintre putinii factori de risc ce pot fi influentati.”

Ati observat aceasta asociere in practica medicala? Cate din pacientele pe care le vedeti sunt supraponderale?

Majoritatea pacientelor mele aflate la menopauza sunt supraponderale. Cu obezitate, nu sunt mai mult de 5-7%.

Diagnosticul precoce este esential pentru succesul tratamentului. Cum influenteaza obezitatea descoperirea bolii in stadii incipiente?

Obezitatea ingreuneaza descoperirea bolii in stadii incipiente. In primul rand, autopalparea sau examinarea clinica facuta de medic este greu de efectuat si foarte putin relevanta, cu exceptia cazurilor cand leziunile sunt localizate aproape de suprafata. Am intalnit mai multe cazuri in care pacientele supraponderale sau obeze mi-au relatat ca la scurt timp dupa ce au slabit, urmand o dieta sau nu, au observat prezenta unei formatiuni suspecte la nivelul sanilor. Tesutul gras nu numai ca impiedica descoperirea precoce prin palpare, dar si face mai greu de interpretat si investigatiile imagistice.

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate