29.10.2019
2599


Timp estimat de citire:
3 minute, 26 secundeCare sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat în industria asta, de când ai început și până în prezent?
Chef Joseph Hadad: Cele care mă urmăresc zi de zi sunt legate de faptul că trebuie să te lupți să fii cel mai bun. Să înțelegi că meseria de bucătar presupune dedicare totală, presupune să intri în fiecare zi în bucătărie cu zâmbetul pe buze, cu chef de muncă și fără ceas la mână. Am mai învățat că este foarte ușor să pierzi încrederea clientului și că, dacă tratezi această meserie doar că pe o sursă de venit, nu au cum să-ți iasă rețete spectaculoase.
Chef Silviu Chelaru: Este o meserie grea și foarte costisitoare. Mulți mi-au spus că nu e o meserie de viitor, din cauza ideii preconcepute despre ceea ce înseamnă să fii bucătar. Am muncit ani de zile pentru ceea ce sunt și am azi. Trebuie să faci sacrificii foarte mari. Munca asta are foarte multe momente de instabilitate, te solicită foarte mult, am trecut prin multe încercări și încă mai trec. Dar până la urmă te face să fii atent și constant.
Cosmin Tudoran: Am intrat în această industrie râzând și distrându-mă și sper că tot așa o voi și părăsi. Cel mai important lucru pe care l-am învățat este că, dacă iubești ceea ce faci, o vei face la nesfârșit, te vei distra si cu siguranță satisfacțiile vor apărea.
Care sunt cele mai importante sfaturi de nutriție pe care le ai pentru cititorii Slab sau Gras?
Chef Joseph Hadad: Să fie disciplinați, în primul rând. E foarte important să ai un program de masă cât de cât fix. Atunci când mănâncă, să nu facă nimic altceva, să fie cu atenția acolo. Să nu amestece lactatele cu proteinele, să evite pe cât posibil mâncarea procesată. Să înțeleagă că echilibrul e cel mai important. Nu cred în diete extreme, în înfometare și în excluderea definitivă a unor ingrediente.
Chef Silviu Chelaru: Nu știu dacă sunt în măsură să dau sfaturi pentru slăbit. Eu am norocul că mă trag dintr-o familie de oameni înalți, slabi și cu arderi puternice. Totuși, un sfat îmi permit să vă spun: aveți grijă la numărul meselor, ora la care mâncați, ce anume mâncați și cum combinați ingredientele. Cred că este foarte important să conștientizezi faptul că, dacă vrei să slăbești, trebuie să ai voință, să renunți la mesele copioase și sățioase.
Cosmin Tudoran: Cumpătare, cumpătare și cumpătare… între ele și suficientă apă, odihnă și cât mai multe experiențe de viață care să aducă zâmbetul pe buze.
Ce sfaturi ai pentru cei care își propun să se apuce de gătit?
Chef Joseph Hadad: Să între în bucătărie, să își pună șorțul și să încerce. Nu contează de câte ori nu le iese. În fond, eu am ratat 100 de bucăți de clătite până mi-a ieșit prima bună. Să aibă curaj să experimenteze și să se joace cu condimentele.
Chef Silviu Chelaru: Cei ce vor să se apuce de gătit, să aibă răbdare și să fie atenți. Să trateze acest domeniu cu respect și să muncească foarte mult. Munca este exercițiu și cu mult exercițiu poți ajunge departe.
Cosmin Tudoran: Se spune că în orice meserie e nevoie de minimum 10.000 de ore dedicate pentru a ajunge profesionist, așa că aș recomanda pur și simplu să gătească și să nu renunțe la primul preparat greșit. Există atât de multe cărți, site-uri, canale video dedicate, emisiuni TV, școli de cooking, încât sunt sigur că cine își dorește să învețe să gătească își va găsi drumul prin bucătărie.

Horia Brenciu: „Mănânci cât să nu te saturi și faci sport o oră pe zi”
20.12.2019