Alimentele picante ascund un strop de mister – in definitiv, nu putem sa nu ne intrebam: de ce oare ne place sa consumam mancaruri care ne provoaca... suferinta?! Ei bine, lasand la o parte nevoia noastra de adrenalina, o teorie sustine ca ne plac mancarurile picante datorita multiplelor beneficii pe care le au asupra sanatatii noastre.
27.10.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 36 secundePe masura ce toamna se instaleaza tot mai confortabil pe meleagurile noastre, anuntand apropierea anotimpului geros, ne refugiem in caminele noastre in cautare de caldura si confort. Iar in ultimii ani, poate mai mult ca oricand, preferintele globale s-au indreptat catre produsele picante, ardeii iuti (de la cei neaosi la cayenne, jalapeño s.a.) devenind, practic, omniprezenti. Desi explicatiile pentru aceasta preferinta tot mai accentuata variaza, un lucru este cert: mancarurile picante sunt o veste buna pentru sanatate, inclusiv pentru o silueta armonioasa!
Alimentele picante sunt aliate pretioase in lupta contra kilogramelor in plus, contribuind la sculptarea siluetei in multiple moduri. Astfel, pe de-o parte, accelereaza rata metabolica cu pana la 8%, gratie capsaicinei, un compus cu efect termogenic care stimuleaza metabolismul sa arda mai multe calorii dupa o masa picanta timp de cca. 20 de minute. Pe de alta parte, tot capsaicina ar reduce si pofta pentru gustarile periculoase pentru silueta, fie ele sarate, dulci sau pline de grasimi, aportul caloric in urma ingestiei de alimente picante scazand, in medie, cu 75 de calorii, potrivit jurnalului Physiology & Behavior.
Potrivit Asociatiei Americane pentru Cercetarea Cancerului, capsaicina si turmericul au capacitatea de a ucide anumite tipuri de celule canceroase, precum cele specifice leucemiei, dar si de a incetini evolutia bolii.
Condimente precum turmericul, oregano, scortisoara, rozmarinul, cuisoarele si paprika nu numai ca ofera o savoare incredibila preparatelor din carne (plus senzatia ca-ti ia gura foc!), dar te si ajuta sa combati efectele mai putin placute ale grasimilor nesanatoase care abunda in acest tip de mancaruri (imbogatite frecvent cu branzeturi, felurite uleiuri si sosuri).
Astfel, conform unui studiu realizat de cercetatori de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, mancarurile grase imbogatite cu condimentele de mai sus nu produc aceeasi crestere alarmanta a nivelului de trigliceride si a nivelului glicemic, comparativ cu situatia in care aceste preparate nu sunt condimentate. Dintre acestea, cele mai puternice s-au dovedit turmericul si cuisoarele, cu un continut ridicat de antioxidanti cu efecte benefice asupra cresterilor necontrolate ale glicemiei si trigliceridelor.
Poate ca prima senzatie resimtita dupa consumul unui preparat picant este durerea, dar la scurt timp dupa vei constata ca te simti grozav – si nu e doar o iluzie, capatata ca urmare a faptului ca tocmai ai savurat un preparat delicios. De fapt, alimentele picante favorizeaza secretia de hormoni ai bunei dispozitii, precum serotonina, astfel ca sunt alegeri ideale in perioadele de stres, pentru a alunga starile de anxietate, cat si pentru a gestiona mai bine simptomele depresiei.
Contraintuitiv, dar adevarat: alimentele picante pot ameliora durerile de stomac! O serie de studii sugereaza ca un consum regulat de alimente picante reduce secretia de acid gastric si riscul de ulcer peptic cu pana la 53%!
Data publicarii: 27.10.2016Data ultimei actualizari: 09.11.2016
07.11.2024