Mai multe fructe și legume, un risc mai mic de a face Alzheimer
Boala Alzheimer stârnește fiori reci oricui se întâlnește cu acest diagnostic, având în vedere că este una dintre cele mai invalidante afecțiuni. Deși cauzele exacte ale bolii nu sunt încă pe deplin înțelese, se știe clar că factorii stilului de viață, printre care și alimentația, au o contribuție substanțială la declanșarea și progresia acestei patologii neurodegenerative. În susținerea acestei idei, un studiu recent demonstrează că anumiți micronutrienți din fructe și legume pot scădea riscul de a suferi de Alzheimer.
31.08.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 16 secundeNu mai este o noutate faptul că fructele și legumele au un rol fundamental în menținerea sănătății. Cu toate acestea, foarte mulți dintre noi continuă să înregistreze deficite serioase în ceea ce privește consumul lor, din varii motive. Cu un impact greu de estimat asupra bunei funcționări a organismului, mai ales pe termen lung.
Dacă te știi cu lacune la acest capitol, e timpul să-ți revizuiești comportamentul alimentar. Cu atât mai mult cu cât dovezile privind efectele benefice ale consumului consistent de fructe și legume nu încetează să apară. De curând, oamenii de știință au stabilit că includerea fructelor și legumelor în alimentația zilnică, într-o proporție mai mare, poate constitui o metodă eficientă de a ține la distanță temuta maladie Alzheimer.
La ora actuală, se estimează că o persoană de peste 65 de ani din 20 şi una din cinci de peste 80 de ani suferă de demență, boala Alzheimer reprezentând între 60% și 80% dintre cazuri. Este important de menționat faptul că prevalența bolii este în continuă creștere. Și asta este cu adevărat îngrijorător.
Carotenoidele și potențialul lor în combaterea bolii Alzheimer
O echipă de cercetători de la Virginia Tech Carilion School of Medicine, din SUA, a vrut să verifice rezultatele unui studiu obsrvațional anterior care a sugerat că aportul de carotenoide se poate asocia în mod semnificativ cu un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer. Pentru a oferi dovezi fără echivoc, aceștia au investigat asocierea, analizând probe biologice. Mai exact, ei au evaluat concentrațiile de carotenoide din țesutul cerebral al mai multor persoane diagnosticate cu Alzheimer și fără acest diagnostic. Rezultatele au relevat că, la nivelul creierului persoanelor cu Alzheimer, se regăsește o cantitate de carotenoide mult mai mică, în comparație cu cei care nu aveau această boală.
„Acesta este primul raport privind nivelurile de carotenoide în creierele confirmate cu boala Alzheimer”, a precizat C. Kathleen Dorey, doctor în medicină și profesor la Virginia Tech Carilion School of Medicine, unul dintre autorii studiului.
Inflamația și oxidarea sunt implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer, iar „carotenoidele sunt agenți antioxidanți și antiinflamatori” și acesta ar putea fi motivul pentru care au fost observate diferențele de concentrație, crede cercetătoarea.
„Carotenoidele pot ajuta la minimizarea daunelor cauzate de metabolismul normal al creierului, iar o dietă bogată în luteină, zeaxantină și licopen (precum și o dietă sănătoasă, în general) poate contribui la menținerea bunei funcționări a creierului nostru”, a subliniat Dorey.
Cum poți crește consumul de carotenoide
Carotenoidele sunt o categorie de pigmenți vegetali cu puternice proprietăți antioxidante. Acești compuși biologic activi sunt produși în procesul de fotosinteză, asigurând tonurile de galben, portocaliu sau roșu produselor vegetale. În natură există peste 600 de carotenoide, însă de departe cele mai cunoscute datorită efectelor benefice sunt beta-carotenul, alfa-carotenul, gamma-carotenul, licopenul, zeaxantina și luteină. Din fericire, acestea se regăsesc din abundență în multe fructe și legume. Așadar, tot ce trebuie să facem pentru a ne bucura de proprietățile lor protectoare este să prioritizăm consumul acestora.
Iată câteva surse bune de:
- Beta-caroten – morcovii, cartofii dulci, dovleacul plăcintar
- Alfa-caroten – broccoli, fasolea verde, mazărea, spanacul, avocado
- Gamma-caroten – porumbul, ardeiul gras galben, smochinele, papaya
- Licopen – roșiile, pepenele roșu, pepenele galben, guava, grepfrutul
- Zeaxantină – gălbenușul de ou, ardeiul gras portocaliu, prazul, varza de Bruxelles, strugurii
- Luteină – salata verde, kale, pătrunjelul, sparanghelul, kiwi, fisticul, coriandrul, mango, portocalele
Pentru a te asigura că-i pui organismului la dispoziție o cantitate optimă de carotenoide, estimată a fi de aproximativ 6 g/zi, încearcă să consumi fructe și legume cât mai viu colorate, cu accent deosebit pe varietate.
Grăsimile bune, partenerele carotenoidelor
Carotenoidele sunt substanțe liposolubile, astfel că ele sunt absorbite mai bine în prezența grăsimilor. Așadar, nu neglija să le trimiți în tubul digestiv în compania unor surse de grăsimi sănătoase. Și nu e deloc greu să faci asta.
Dacă alegi să consumi legumele sub formă de salată, pur și simplu adăugă puțin ulei de măsline sau alt tip de ulei vegetal. În cazul fructelor, poți alege să le mănânci împreună cu câteva migdale sau alte oleaginoase (nuci, alune, caju), care, la rândul lor, constituie o categorie importantă de alimente necesare sănătății creierului.
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024