Lista celor mai bune 10 alimente pentru creier
Cu toate că senzația de foame declanșează nevoia de a umple stomacul iar intențiile sunt îndreptate în această direcție, alimentele puse pe masă trebuie să satisfacă și nevoile nutriționale ale creierului, care nu se manifestă la fel de pregnant. În acest sens există o serie de alimente bune pentru creier pe care ne-am propus să ți le prezentăm în cele ce urmează.
21.03.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 26 secundeAr fi dificil să le menționăm chiar pe toate așa că ne vom rezuma la o listă de 10 alimente bune pentru creier care sunt cele mai importante datorită conținutului nutritiv și beneficiilor pe care le aduc acestui organ.
Ce înseamnă alimente bune pentru creier
Când vorbim de alimente bune pentru creier ne referim la acele produse care conțin vitaminele și mineralele necesare bunei funcționări a sistemului nervos central precum și grăsimi sănătoase, proteine și substanțe antioxidante, la fel de necesare pentru a avea un creier sănătos. Mai exact, alimentele pentru creier trebuie să conțină vitamine din complexul B împreună cu vitaminele C, D, E și K, minerale esențiale precum fierul, zincul, seleniul și magneziul, acizi grași Omega-3 și flavonoide cu efect antioxidant.
Orice produs care are în compoziția sa astfel de substanțe poate fi considerat unul din alimentele bune pentru creier, iar în continuare îți prezentăm 10 exemple relevante.
Alimente bune pentru creier pe care să le incluzi în dietă
În lista de mai jos am încercat să includem o gamă cât mai variată de alimente bune pentru creier astfel încât să îți fie ușor să alcătuiești un meniu echilibrat, ținând cont și de celelalte necesități ale organismului.
Carnea
Carnea se numără printre alimentele bune pentru creier întrucât este o sursă important de vitamine din complexul B. Fiecare din cele 6 vitamine de tip B are roluri bine definite în funcționarea creierului, iar toate se găsesc în carne.
În același timp, carnea conține proteine complete care includ toți cei 9 aminoacizi esențiali și care fac parte din structura fiecărei celule din corp, inclusiv a celulelor nervoase ale creierului.
Peștele gras
Conținutul de acizi grași Omega-3 ne îndreptățește să includem peștele gras in lista cu alimente bune pentru creier. Aceste grăsimi sănătoase intră în structura neuronilor din creier și contribuie la prevenirea proceselor neurodegenerative. Ca exemple concrete de alimente bune pentru creier din această categorie putem menționa tonul, somonul, macroul și sardinele.
Citricele
Citricele sunt cunoscute datorită conținutului de vitamina C, iar acesta este unul din argumentele pentru care pot fi considerate alimente bune pentru creier. Vitamina C are un puternic efect antioxidant, datorită căruia protejează celulele nervoase din creier de acțiunea distructivă a radicalilor liberi.
Verdețurile
Există mai multe motive pentru care verdețurile sunt considerate alimente bune pentru creier, acestea având un conținut bogat de vitamine și minerale. Sunt o sursă bună de fier și magneziu iar un exemplu elocvent în acest sens este spanacul. Alături de aceste minerale mai conțin vitamine din complexul B, vitamina E și vitamina K. În afară de spanac, mai recomandăm ca alimente bune pentru creier salata verde, ștevia, loboda, ceapa verde, urzicile și leurda.
Nucile și semințele
Migdalele, fisticul, arahidele alunele de pădure, semințele de dovleac și floarea soarelui, nucile sunt și ele alimente bune pentru creier întrucât conțin grăsimi sănătoase, magneziu, fier, seleniu – toate cu roluri benefice în acest context. De asemenea, sunt o bună sursă de vitamina E care acționează ca agent antioxidant și totodată îmbunătățește circulația la nivel cerebral.
Fructele de pădure
Dincolo de conținutul de vitamina C și diferite minerale, fructele de pădure sunt alimente bune pentru creier și prin prisma aportului de flavonoide pe care îl aduc organismului. Flavonoidele sunt pigmenți naturali care dau culoarea specifică plantelor, având un puternic efect antioxidant prin care protejează și celulele creierului. Zmeura, murele, afinele, coacăzele, fragii se remarcă datorită culorilor vii, ceea ce înseamnă că au un conținut ridicat de flavonoide și pot fi astfel considerate alimente bune pentru creier.
Cruciferele
Din familia cruciferelor fac parte varza, conopida, broccoli dar și ridichile, napii și hreanul. Toate sunt alimente bune pentru creier întrucât conțin o serie de substanțe nutritive cu beneficii asupra acestui organ. Alături de vitamina C despre care deja am vorbit, cruciferele au în componență și vitamina K, ce contribuie la formarea unei substanțe numite sfinganină care face parte din structura membranei celulare a neuronilor. De asemenea, conțin și o cantitate redusă de colină – o altă substanță care contribuie la producerea acetilcolinei, cu rol de neurotransmițător.
Avocado
Fructele de avocado sunt alte alimente bune pentru creier datorită grăsimilor sănătoase care contribuie la formarea neuronilor dar și aportului de vitamina K și vitamina C, ale căror beneficii deja le cunoști. De asemenea, avocado conține și o cantitate mică de vitamine din complexul B, contribuind și prin aceasta la sănătatea creierului.
Ciocolata neagră
Printre alimentele bune pentru creier se numără și ciocolata neagră, care este o bună sursă de flavonoide datorită conținutului ridicat de cacao. Prin urmare, are efect antioxidant și protejează celulele nervoase, aducând totodată și un aport de fier și magneziu – două minerale importante pentru creier. Conține și cantități mici de cofeină și teobromină care au un efect stimulativ asupra creierului, îmbunătățind starea de spirit, vigilența și capacitatea de concentrare.
Cerealele integrale
La numeroasele benefici atribuite cerealelor integrale putem adăuga și faptul că sunt alimente bune pentru creier, întrucât își aduc și ele aportul la menținerea sănătății sale. Conțin vitamine din complexul B și substanțe antioxidante care ajută în mod direct creierul, în timp ce carbohidrații complecși eliberează în mod constant glucoză care este folosită de celulele neroase pentru a produce energia necesară derulării funcțiilor cerebrale.
După cum se vede, nimeni nu se poate plânge că duce lipsa de opțiuni atunci când vine vorba de alimente bune pentru creier așa că nu e deloc dificil să le incluzi în dieta zilnică pentru a avea o minte sănătoasă și a-ți îmbunătăți capacitățile cognitive.
De ce să mâncăm gutui
27.11.2024