logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Catena sustine „Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii”

          decembrie 21, 2022

          Festivalul Brazilor de Crăciun, susținut şi în acest an de Catena, a stabilit un nou record de generozitate: 820.000 de euro

          decembrie 15, 2022

          Grupul Fildas – Catena, premiul „Lider în domeniul pharma de peste 30 de ani”, la Gala Premiilor Capital

          decembrie 12, 2022

          Încă un premiu pentru Fildas-Catena Grup: „Premiul pentru trei decenii de artă în business”

          noiembrie 1, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Menține-ți silueta, fără diete drastice

          ianuarie 18, 2023

          Categorii de alimente care îngrașă

          noiembrie 16, 2022

          15 alimente bune pentru slăbit

          noiembrie 15, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Știai că există și postbiotice? Au o influență importantă asupra imunității

          ianuarie 12, 2023

          Ce să mâncăm și ce să evităm în sezonul rece

          decembrie 13, 2022

          Laptele de măgăriță: beneficii pentru sănătate

          decembrie 5, 2022
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Refluxul gastroesofagian: care sunt cauzele și cum putem ameliora simptomele

          ianuarie 16, 2023

          Alimentația pentru creier sănătos

          ianuarie 12, 2023

          Alimente fără gluten: ce opțiuni ai

          ianuarie 6, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Dai examen la Poliție? Află cum să treci cu bine de proba sportivă!

          septembrie 22, 2022

          Fitness la vârsta a treia

          septembrie 5, 2022

          Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Înghețata, un desert sănătos!

Ai întâlnit oameni cărora să nu le placă înghețata?! Cel mai probabil nu. Și e bine că este așa, pentru că acest deliciu inegalabil poate avea multe avantaje. Nu numai pentru papilele gustative, ci și nutriționale. De ce poate? Pentru că depinde foarte mult de ingredientele pe care le are în compoziție. O opțiune sigură în acest sens este înghețata de casă. Este practic varianta ideală, dacă ai o slăbiciune pentru acest desert, dar vrei să rămâi în perimetrul stilului de viață sănătos.

11.12.2020

Dr. Corina Zugravu

3382

Timp estimat de citire:

10 minute, 10 secunde
Cuprins
1. Alege înghețata de casă, dacă ții la silueta ta!
2. Alege înghețata de casă și dacă vrei să mănânci sănătos
3. Nutrienții din înghețata de casă
4. Înghețata de casă pentru toată familia

Înghețata pare a fi fost consumata încă din Antichitate. Desigur, nu avea compoziția elaborată a celei actuale, rezumându-se la a fi alcătuită din bucăți de gheață (sau zăpadă), peste care se turna un sirop. Rezultatul amintea, cel mai probabil, de sorbeturile actuale. Se spune că ar proveni din China, Marco Polo fiind cel care a adus-o pe meleaguri europene. În timp, pe măsură ce au apărut spații frigorifice din ce în ce mai perfecționate, și ingredientele din înghețată s-au diversificat. Înghețata franțuzească a început să aibă gălbenușuri, pe când cea în stil „Philadelphia” folosea numai albușuri. Frișca, laptele gras, fructele confiate, alunele sau nucile, cacaua… Încet, încet, înghețata a căpătat o mie de înfățișări, o mie de forme, care mai de care mai apetisante și tentante.

Alege înghețata de casă, dacă ții la silueta ta!

Înghețata din comerț este delicioasă, însă în majoritatea cazurilor nu este tocmai prietenoasă cu silueta. Lucru confirmat de un studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) privind calitatea înghețatei industriale.

Analiza a scos la iveală faptul că majoritatea sortimentelor de înghețată pe piață prezintă cantități mari de zaharuri. În multe cazuri, carbohidrații ating nivelul de 48 g la 100 g de produs, iar cel al zahărului adăugat – de 33 g la 100 g produs. Adică de trei ori mai mult decât băuturile răcoritoare dulci per 100 ml, cele care sunt, de obicei, acuzate de câștigul ponderal și îngroșarea taliei.

Nici la capitolul caloriilor nu stă prea bine. Majoritatea nutriționiștilor ar descrie caloriile înghețatei din comerț drept „calorii goale”. Alimentele cu „calorii goale” sunt cele care furnizează energie, în principal sub formă de zahăr adăugat și grăsimi solide nesănătoase, cum ar fi grăsimile saturate sau grăsimile trans. Dieteticienii recomandă insistent limitarea consumului unor asemenea produse.

Mare atenție și la dimensiunea porției! O porție de înghețată este de aproximativ ½ de cană sau de 100 g. Atunci când avem în fața noastră o cutie mare cu înghețată, cei mai mulți dintre noi consumă mai mult decât atât. Și apropo de cifre, trebuie să știi că densitatea calorică poate varia foarte mult în funcție de marcă și sortiment. Dacă unele conțin puțin peste 200 kcal/100 g, altele pot dubla și chiar depăși această valoare. Așadar, nu omite niciodată pasul verificării etichetei.

Alege înghețata de casă și dacă vrei să mănânci sănătos

Dincolo de dezavantajul evident pe care îl prezintă pentru siluetă, înghețata din comerț acționează și în defavoarea sănătății. Același studiu al APC România atenționează că înghețata industrială prezintă valori mari și în ceea ce privește conținutul de grăsimi. La unele produse, acesta este de 26 g la 100 g produs. Important de menționate este și că acizii grași saturați, grăsimile care ridică nivelul colesterolului din sânge, ajung și până la 19 g la 100 g de produs. Ei bine, ca să înțelegi mai bine semnificația acestor cifre, află că Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) recomandă a nu se depăși cantitatea de 16 g de acizi grași saturați pe zi. În cazul celor care au deja colesterolul ridicat, doza ar trebui să fie și mai mică: de numai 11-13 g pe zi. După cum poate observa, nivelul recomandat este depășit cu mult și dacă se consumă o singură înghețată pe zi.

Un alt lucru despre care trebuie e să știi este că, față de înghețata de casă, cea industrială este ticsită de aditivi alimentari. Analiza amintită anterior a identificat o listă de 23 de E-uri în compoziția celor 55 de sortimente studiate. Vorbim de coloranți, agenți de îngroșare, stabilizatori, emulgatori, conservanți etc.

Nutrienții din înghețata de casă

Spre de deosebire de cea industrială, înghețata de casă are un loc sigur în categoria deserturilor admise în cadrul unei alimentații echilibrate și sănătoase. Bineînțeles, cu condiția ca înghețata de casă să fie preparată din ingrediente naturale, de bună calitate. De exemplu, atunci când este pe bază de lapte, reprezintă o sursă de calciu, vitamine și chiar proteine. Dacă e preparată cu fructe proaspete sau congelate, furnizează vitamina C și antioxidanți. Dacă are ciocolată neagră, ne aduce polifenolii foarte sănătoși din cacao. Dacă are fructe oleaginoase (nuci, migdale, fistic, alune, semințe de pin) iarăși e sănătoasă, pentru că acestea sunt bogate grăsimi Omega-3, vitamina E, dar și fibre. Toți aceștia sunt micro și macro nutrienți de care organismul are nevoie pentru a funcționa la parametri optimi.

Cât despre conținutul de calorii, în cazul înghețatei de casă, e simplu să-l ții sub control. Acesta poate fi modificat semnificativ, în funcție de ce alegi să pui în compoziție. Or, atunci când faci înghețată de casă, ai această posibilitate! Nu uita că ai mereu la dispoziție și opțiunea variantelor light, cu lapte degresat și fără adaos de zahăr. Poți oricând să înlocuiești zahărul cu sorbitol sau un alt îndulcitor hipocaloric. Apropo, ai grijă să nu exagerezi cu zahărul. Ai în vedere faptul că specialiștii ne sfătuiesc să menținem consumul de zaharuri adăugate sub 10% din caloriile zilnice. Asta înseamnă aproximativ 50 g de zahăr în situația unui aport zilnic de 2.000 de calorii.

Dacă problema se pune acut, poți opta pentru un sorbet. Cu alte cuvinte, pentru o înghețată așa cum mâncau cei din vechime, făcută din suc aromat de fructe și gheață. Sorbeturile au un conținut absolut nesemnificativ de calorii și sunt indicate atunci când ții o dietă cu cât mai puțin aport energetic.

Înghețata de casă pentru toată familia

Înghețata de casă îți va permite să controlezi în detaliu calitatea și cantitatea ingredientelor. Pentru o mai mare siguranță, poți folosi ingrediente bio (ouă, lapte, fructe), indicate mai ales când dorești să împarți înghețata cu cel mai mic membru al familiei.

Pentru a face înghețata de casă, poți folosi o mașină specială, care are marea calitate de a amesteca omogen interiorul și a evita formarea cristalelor de gheață. Dacă nu ai un astfel de aparat, nu-i capăt de țară. Te poți descurca și fără. Important este să ții cont de câteva principii de bază, ca să-ți iasă bine înghețata de casă.

O greșeală frecventă este aceea de a pune amestecul de ingrediente direct la congelator. Pentru rezultate cât mai bune, în special atunci când rețeta necesită fierberea sau încălzirea ingredientelor, e indicat ca amestecul să stea peste noapte la frigider. În felul acesta, grăsimea va cristaliza mai lent și va capta mai multe bule de aer, făcând textura înghețatei mult mai fină.

Mai există un pas esențial. Ca să obții o structură ușoară și aerată, trebuie să bați bine amestecul, până când capătă o consistență pufoasă. Poți folosi un mixer în acest scop. Abia după aceea, poți da amestecul pentru câteva ore la congelator. Treaba ta nu se încheie însă aici. E indicat să amesteci de 3-4-5 ori în vasul pus la congelator, în prima ora după ce l-ai pus acolo, astfel încât să minimalizezi formarea unor cristale mari. Desigur, acestea nu sunt în niciun fel dăunătoare, dar este de dorit ca ele să nu existe, iar înghețata să aibă un interior omogen și cremos.

3 rețete de înghețată de casă cu care nu vei da greș

Există o multitudine de rețete de înghețată. De la cele clasice, cu lapte sau frișcă, până la unele gourmet sau chiar vegane – chiar ai de unde alege. Noi îți propune în continuare câteva rețete de înghețată de casă dietetică. Se prepare foarte simplu și le vei putea savura fără pic de mustrări de conștiință.

Rețeta nr. 1: Înghețată de mango cu iaurt

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 2 căni (330 g) de mango congelat
  • ½ de cană (227 g) de iaurt grecesc simplu, degresat
  • 2 lingurițe (10 ml) de extract de vanilie
  • 2 linguri (30 ml) de miere

Mod de preparare:

  1. Mixează bine toate ingredientele cu ajutorul robotului de bucătărie.
  2. Amestecă până când obții o compoziție omogenă și cremoasă.
  3. Produsul finit nu mai necesită congelare. Poate fi consumat imediat.

Valori nutriționale per porție: 98 de calorii

Rețetă nr. 2: Înghețată de casă cu căpșuni

Ingrediente necesare pentru 2 porții:

  • 1 cană (226 g) de brânzică de vaci (cottage) cu conținut scăzut de grăsimi
  • 2 linguri (30 ml) de lapte de migdale vanilat neîndulcit
  • 2 lingurițe (10 ml) de îndulcitor, la alegere: miere, sirop de arțar, sorbitol etc.
  • 10 căpșuni mari congelate

Mod de preparare:

  1. Amestecă brânzica de vaci, laptele de migdale și îndulcitorul într-un castron de dimensiuni medii, iar apoi se dă la congelator până când compoziția se întărește, fără a îngheța complet.
  2. Scoate din congelator căpșunele și lasă-le la temperatura camerei pentru 10-15 minute.
  3. Pune toate ingredientele în robotul de bucătărie și mixează bine totul până la omogenizare, răzuind părțile laterale atunci când este necesar. Înghețata e gata de consum!

Valori nutriționale per porție: 137 de calorii și 14 g de proteine.

Rețeta nr. 3: Înghețată energizantă cu cafea

Ingrediente necesare pentru 2 porții:

  • 1 ½ de căni (339 g) de brânzică de vaci (cottage) cu conținut scăzut de grăsimi
  • ½ de cană (120 ml) de espresso sau cafea neagră, la temperatura camerei
  • 1 linguriță (5 ml) de extract de stevie
  • 1 linguriță (5 ml) de extract de vanilie

Mod de preparare:

  • Într-un bol încăpător, amestecă bine cu ajutorul unui blender brânzica, îndulcitorul și cafeaua, până ce rezultă o masă omogenă.
  • Pune compoziția obținută într-o formă pentru cuburi de gheață din silicon și dă-o la congelator pentru circa 5 ore.
  • Scoate cubulețele înghețate și mai bagă o dată în funcțiune blenderul. Amestecă bine până când obții o cremă fină. Înghețata se consumă imediat după preparare.

Valori nutriționale per porție: 144 de calorii și 20 g de proteine.

Înghețata și durerile de gât

Nu mănânci înghețată pentru că ți-e frică să nu te doară gâtul?! Ei bine, trebuie să reții că asta este doar o prejudecată fără niciun fel de fundament. Durerile de gât sunt cauzate mai ales de virusuri și bacterii, nu de înghețată. Aceasta poate, cel mult, să scadă temporar temperatura locală, favorizând înmulțirea unor microbi, dar asta numai dacă este consumată necorespunzător. În cantitate mare și în viteză.

Așadar, nu-ți refuza plăcerea de te delecta cu o porție de înghețată de casă, ori de câte ori ți-e poftă de ceva bun. Dacă faci alegeri inspirate, înghețata poate fi un desert sănătos și prietenos cu silueta.

Etichete:

inghetata dietetica, retete inghetata

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Ce să mâncăm și ce să evităm în sezonul rece
Că iubești sau nu iarna, sănătatea ta rămâne importantă. Și cum iarna solicită orga..

13.12.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Laptele de măgăriță: beneficii pentru sănătate

05.12.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Beneficiile consumului de pâine cu maia

02.12.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
De ce să consumi alimente fermentate? 7 alimente fermentate care fac minuni

16.11.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
5 alimente care acum 100 de ani erau complet subapreciate

13.11.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Coenzima Q10 și importanța ei specială pentru sănătate

11.11.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Vitaminele liposolubile – surse și roluri

08.11.2022

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1030392
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 344429
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 347586
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 293841
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 158827

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Noutati Evenimente Sport Vedete Editorial

Recomandări din alte categorii

Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
Menține-ți silueta, fără diete drastice
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne