logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • De ce unor oameni le este mereu foame

          aprilie 16, 2021

          STUDIU: În România, doar 1% dintre cei vaccinați cu Pfizer s-au infectat ulterior cu SARS-CoV-2

          aprilie 13, 2021

          Excesul de zahăr în adolescență afectează dezvoltarea creierului

          aprilie 8, 2021

          O cafea tare înainte de antrenament crește arderea grăsimilor

          aprilie 5, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Regimul Crono: slăbești mâncând la ora potrivită

          aprilie 15, 2021
          stop dulciuri

          Dieta indicelui glicemic: slăbește fără riscuri!

          aprilie 15, 2021

          Slăbește mai ușor! Trucuri simple

          aprilie 15, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Fructele de padure si antioxidantii pe care ii contin

          aprilie 16, 2021

          Dependența de băuturile tip cola – de ce apare și cum o tratăm?

          aprilie 14, 2021

          Cele mai bune alimente pentru micul dejun

          aprilie 12, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă

          aprilie 6, 2021

          Rețete cu puține calorii pentru prânz sănătos

          martie 31, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • (P) De ce este Uleiul din ficat de cod cu lămâie și mentă cel mai îndrăgit produs Lysi?

          aprilie 7, 2021

          (P) Susținerea sistemului imunitar

          aprilie 5, 2021

          De ce nu poți slăbi: cele mai frecvente cauze medicale

          martie 29, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții fizice acasă pentru talie subțire

          aprilie 12, 2021

          Exerciții care te scapă de grăsimea de pe coapse

          aprilie 7, 2021

          Exerciții pentru picioare tonifiate

          aprilie 6, 2021
  • Psihologie
        • Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Actorul Christian Bale, maestrul transformărilor fizice

          martie 24, 2021
          Top vedete care au slabit spectaculos in 2020

          Top vedete care au slăbit spectaculos în 2020

          februarie 10, 2021

          Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Înghețata, un desert sănătos!

Ai întâlnit oameni cărora să nu le placă înghețata?! Cel mai probabil nu. Și e bine că este așa, pentru că acest deliciu inegalabil poate avea multe avantaje. Nu numai pentru papilele gustative, ci și nutriționale. De ce poate? Pentru că depinde foarte mult de ingredientele pe care le are în compoziție. O opțiune sigură în acest sens este înghețata de casă. Este practic varianta ideală, dacă ai o slăbiciune pentru acest desert, dar vrei să rămâi în perimetrul stilului de viață sănătos.

11.12.2020

Dr. Corina Zugravu

2855

Timp estimat de citire:

10 minute, 10 secunde
Cuprins
1. Alege înghețata de casă, dacă ții la silueta ta!
2. Alege înghețata de casă și dacă vrei să mănânci sănătos
3. Nutrienții din înghețata de casă
4. Înghețata de casă pentru toată familia

Înghețata pare a fi fost consumata încă din Antichitate. Desigur, nu avea compoziția elaborată a celei actuale, rezumându-se la a fi alcătuită din bucăți de gheață (sau zăpadă), peste care se turna un sirop. Rezultatul amintea, cel mai probabil, de sorbeturile actuale. Se spune că ar proveni din China, Marco Polo fiind cel care a adus-o pe meleaguri europene. În timp, pe măsură ce au apărut spații frigorifice din ce în ce mai perfecționate, și ingredientele din înghețată s-au diversificat. Înghețata franțuzească a început să aibă gălbenușuri, pe când cea în stil „Philadelphia” folosea numai albușuri. Frișca, laptele gras, fructele confiate, alunele sau nucile, cacaua… Încet, încet, înghețata a căpătat o mie de înfățișări, o mie de forme, care mai de care mai apetisante și tentante.

Alege înghețata de casă, dacă ții la silueta ta!

Înghețata din comerț este delicioasă, însă în majoritatea cazurilor nu este tocmai prietenoasă cu silueta. Lucru confirmat de un studiu realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) privind calitatea înghețatei industriale.

Analiza a scos la iveală faptul că majoritatea sortimentelor de înghețată pe piață prezintă cantități mari de zaharuri. În multe cazuri, carbohidrații ating nivelul de 48 g la 100 g de produs, iar cel al zahărului adăugat – de 33 g la 100 g produs. Adică de trei ori mai mult decât băuturile răcoritoare dulci per 100 ml, cele care sunt, de obicei, acuzate de câștigul ponderal și îngroșarea taliei.

Nici la capitolul caloriilor nu stă prea bine. Majoritatea nutriționiștilor ar descrie caloriile înghețatei din comerț drept „calorii goale”. Alimentele cu „calorii goale” sunt cele care furnizează energie, în principal sub formă de zahăr adăugat și grăsimi solide nesănătoase, cum ar fi grăsimile saturate sau grăsimile trans. Dieteticienii recomandă insistent limitarea consumului unor asemenea produse.

Mare atenție și la dimensiunea porției! O porție de înghețată este de aproximativ ½ de cană sau de 100 g. Atunci când avem în fața noastră o cutie mare cu înghețată, cei mai mulți dintre noi consumă mai mult decât atât. Și apropo de cifre, trebuie să știi că densitatea calorică poate varia foarte mult în funcție de marcă și sortiment. Dacă unele conțin puțin peste 200 kcal/100 g, altele pot dubla și chiar depăși această valoare. Așadar, nu omite niciodată pasul verificării etichetei.

Alege înghețata de casă și dacă vrei să mănânci sănătos

Dincolo de dezavantajul evident pe care îl prezintă pentru siluetă, înghețata din comerț acționează și în defavoarea sănătății. Același studiu al APC România atenționează că înghețata industrială prezintă valori mari și în ceea ce privește conținutul de grăsimi. La unele produse, acesta este de 26 g la 100 g produs. Important de menționate este și că acizii grași saturați, grăsimile care ridică nivelul colesterolului din sânge, ajung și până la 19 g la 100 g de produs. Ei bine, ca să înțelegi mai bine semnificația acestor cifre, află că Asociația Americană a Inimii (American Heart Association) recomandă a nu se depăși cantitatea de 16 g de acizi grași saturați pe zi. În cazul celor care au deja colesterolul ridicat, doza ar trebui să fie și mai mică: de numai 11-13 g pe zi. După cum poate observa, nivelul recomandat este depășit cu mult și dacă se consumă o singură înghețată pe zi.

Un alt lucru despre care trebuie e să știi este că, față de înghețata de casă, cea industrială este ticsită de aditivi alimentari. Analiza amintită anterior a identificat o listă de 23 de E-uri în compoziția celor 55 de sortimente studiate. Vorbim de coloranți, agenți de îngroșare, stabilizatori, emulgatori, conservanți etc.

Nutrienții din înghețata de casă

Spre de deosebire de cea industrială, înghețata de casă are un loc sigur în categoria deserturilor admise în cadrul unei alimentații echilibrate și sănătoase. Bineînțeles, cu condiția ca înghețata de casă să fie preparată din ingrediente naturale, de bună calitate. De exemplu, atunci când este pe bază de lapte, reprezintă o sursă de calciu, vitamine și chiar proteine. Dacă e preparată cu fructe proaspete sau congelate, furnizează vitamina C și antioxidanți. Dacă are ciocolată neagră, ne aduce polifenolii foarte sănătoși din cacao. Dacă are fructe oleaginoase (nuci, migdale, fistic, alune, semințe de pin) iarăși e sănătoasă, pentru că acestea sunt bogate grăsimi Omega-3, vitamina E, dar și fibre. Toți aceștia sunt micro și macro nutrienți de care organismul are nevoie pentru a funcționa la parametri optimi.

Cât despre conținutul de calorii, în cazul înghețatei de casă, e simplu să-l ții sub control. Acesta poate fi modificat semnificativ, în funcție de ce alegi să pui în compoziție. Or, atunci când faci înghețată de casă, ai această posibilitate! Nu uita că ai mereu la dispoziție și opțiunea variantelor light, cu lapte degresat și fără adaos de zahăr. Poți oricând să înlocuiești zahărul cu sorbitol sau un alt îndulcitor hipocaloric. Apropo, ai grijă să nu exagerezi cu zahărul. Ai în vedere faptul că specialiștii ne sfătuiesc să menținem consumul de zaharuri adăugate sub 10% din caloriile zilnice. Asta înseamnă aproximativ 50 g de zahăr în situația unui aport zilnic de 2.000 de calorii.

Dacă problema se pune acut, poți opta pentru un sorbet. Cu alte cuvinte, pentru o înghețată așa cum mâncau cei din vechime, făcută din suc aromat de fructe și gheață. Sorbeturile au un conținut absolut nesemnificativ de calorii și sunt indicate atunci când ții o dietă cu cât mai puțin aport energetic.

Înghețata de casă pentru toată familia

Înghețata de casă îți va permite să controlezi în detaliu calitatea și cantitatea ingredientelor. Pentru o mai mare siguranță, poți folosi ingrediente bio (ouă, lapte, fructe), indicate mai ales când dorești să împarți înghețata cu cel mai mic membru al familiei.

Pentru a face înghețata de casă, poți folosi o mașină specială, care are marea calitate de a amesteca omogen interiorul și a evita formarea cristalelor de gheață. Dacă nu ai un astfel de aparat, nu-i capăt de țară. Te poți descurca și fără. Important este să ții cont de câteva principii de bază, ca să-ți iasă bine înghețata de casă.

O greșeală frecventă este aceea de a pune amestecul de ingrediente direct la congelator. Pentru rezultate cât mai bune, în special atunci când rețeta necesită fierberea sau încălzirea ingredientelor, e indicat ca amestecul să stea peste noapte la frigider. În felul acesta, grăsimea va cristaliza mai lent și va capta mai multe bule de aer, făcând textura înghețatei mult mai fină.

Mai există un pas esențial. Ca să obții o structură ușoară și aerată, trebuie să bați bine amestecul, până când capătă o consistență pufoasă. Poți folosi un mixer în acest scop. Abia după aceea, poți da amestecul pentru câteva ore la congelator. Treaba ta nu se încheie însă aici. E indicat să amesteci de 3-4-5 ori în vasul pus la congelator, în prima ora după ce l-ai pus acolo, astfel încât să minimalizezi formarea unor cristale mari. Desigur, acestea nu sunt în niciun fel dăunătoare, dar este de dorit ca ele să nu existe, iar înghețata să aibă un interior omogen și cremos.

3 rețete de înghețată de casă cu care nu vei da greș

Există o multitudine de rețete de înghețată. De la cele clasice, cu lapte sau frișcă, până la unele gourmet sau chiar vegane – chiar ai de unde alege. Noi îți propune în continuare câteva rețete de înghețată de casă dietetică. Se prepare foarte simplu și le vei putea savura fără pic de mustrări de conștiință.

Rețeta nr. 1: Înghețată de mango cu iaurt

Ingrediente necesare pentru 4 porții:

  • 2 căni (330 g) de mango congelat
  • ½ de cană (227 g) de iaurt grecesc simplu, degresat
  • 2 lingurițe (10 ml) de extract de vanilie
  • 2 linguri (30 ml) de miere

Mod de preparare:

  1. Mixează bine toate ingredientele cu ajutorul robotului de bucătărie.
  2. Amestecă până când obții o compoziție omogenă și cremoasă.
  3. Produsul finit nu mai necesită congelare. Poate fi consumat imediat.

Valori nutriționale per porție: 98 de calorii

Rețetă nr. 2: Înghețată de casă cu căpșuni

Ingrediente necesare pentru 2 porții:

  • 1 cană (226 g) de brânzică de vaci (cottage) cu conținut scăzut de grăsimi
  • 2 linguri (30 ml) de lapte de migdale vanilat neîndulcit
  • 2 lingurițe (10 ml) de îndulcitor, la alegere: miere, sirop de arțar, sorbitol etc.
  • 10 căpșuni mari congelate

Mod de preparare:

  1. Amestecă brânzica de vaci, laptele de migdale și îndulcitorul într-un castron de dimensiuni medii, iar apoi se dă la congelator până când compoziția se întărește, fără a îngheța complet.
  2. Scoate din congelator căpșunele și lasă-le la temperatura camerei pentru 10-15 minute.
  3. Pune toate ingredientele în robotul de bucătărie și mixează bine totul până la omogenizare, răzuind părțile laterale atunci când este necesar. Înghețata e gata de consum!

Valori nutriționale per porție: 137 de calorii și 14 g de proteine.

Rețeta nr. 3: Înghețată energizantă cu cafea

Ingrediente necesare pentru 2 porții:

  • 1 ½ de căni (339 g) de brânzică de vaci (cottage) cu conținut scăzut de grăsimi
  • ½ de cană (120 ml) de espresso sau cafea neagră, la temperatura camerei
  • 1 linguriță (5 ml) de extract de stevie
  • 1 linguriță (5 ml) de extract de vanilie

Mod de preparare:

  • Într-un bol încăpător, amestecă bine cu ajutorul unui blender brânzica, îndulcitorul și cafeaua, până ce rezultă o masă omogenă.
  • Pune compoziția obținută într-o formă pentru cuburi de gheață din silicon și dă-o la congelator pentru circa 5 ore.
  • Scoate cubulețele înghețate și mai bagă o dată în funcțiune blenderul. Amestecă bine până când obții o cremă fină. Înghețata se consumă imediat după preparare.

Valori nutriționale per porție: 144 de calorii și 20 g de proteine.

Înghețata și durerile de gât

Nu mănânci înghețată pentru că ți-e frică să nu te doară gâtul?! Ei bine, trebuie să reții că asta este doar o prejudecată fără niciun fel de fundament. Durerile de gât sunt cauzate mai ales de virusuri și bacterii, nu de înghețată. Aceasta poate, cel mult, să scadă temporar temperatura locală, favorizând înmulțirea unor microbi, dar asta numai dacă este consumată necorespunzător. În cantitate mare și în viteză.

Așadar, nu-ți refuza plăcerea de te delecta cu o porție de înghețată de casă, ori de câte ori ți-e poftă de ceva bun. Dacă faci alegeri inspirate, înghețata poate fi un desert sănătos și prietenos cu silueta.

Etichete:

inghetata dietetica, retete inghetata

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Dependența de băuturile tip cola - de ce apare și cum o tratăm?
Nu trece nicio zi fără o băutură carbogazoasă sau, mai exact, una de tip cola? Sticlele stau a..

14.04.2021

Iulia Hadarean
nutritie sanatoasa
Cele mai bune alimente pentru micul dejun

12.04.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Puterea nebănuită a sucului de sfeclă roșie. Cum ne susține sănătatea

09.04.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Cele mai sănătoase fructe din lume

05.04.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Stii cate beneficii se ascund in naut?

02.04.2021

tonica
nutritie sanatoasa
Alternative la paste: idei creative cu legume spiralate

31.03.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Mit: gălbenușul nu este sănătos!

30.03.2021

Stefan Stan
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1018747
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 334486
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 339675
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 286432
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 144965

Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Reviste Psihologie Noutati Editorial Sanatate

Recomandări din alte categorii

De ce unor oameni le este mereu foame
Exerciții fizice acasă pentru talie subțire
Regimul Crono: slăbești mâncând la ora potrivită
Exemple de rețete pentru cină care nu îngrașă
Retete de sanatate de la Naturalis
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne