logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Gama Assista Oftapic, Naturalis Septocalmin Islandica şi gelurile ArtroSuport, câştigătoare în cadrul competiţiei „Votat Produsul Anului®” 2022

          mai 10, 2022

          Catena sprijină refugiații ucraineni

          martie 30, 2022

          Grupul Fildas Catena oferă sprijin refugiaților ucraineni

          martie 24, 2022

          Înotătorul Paul Georgescu, MAN OF THE YEAR la înot în ape deschise

          februarie 8, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Dieta cu orez

          mai 6, 2022

          Ceaiurile de slăbit – Ce te poate ajuta cu adevărat?

          mai 4, 2022

          Să slăbim cu plante de sezon!

          mai 2, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Cum păstrăm corect ouăle și laptele în frigider: greșeli pe care le facem fără să știm

          mai 20, 2022

          De ce sunt cireșele atât de scumpe?

          mai 19, 2022

          O jumătate de cană de afine pe zi poate ține demența departe

          mai 18, 2022
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun

          decembrie 17, 2021

          Supe aromate pentru serile racoroase de octombrie

          octombrie 8, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Studiu: cum reduce ciocolata riscul de a muri tânăr

          mai 18, 2022

          Vrei să începi să urci pe munți?! Iată ce trebuie să știi

          aprilie 12, 2022

          Bucură-te de o primăvară plină de energie!

          aprilie 7, 2022
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021

          Provocare de 30 de zile: tonifiere totală

          iunie 14, 2021

          Mituri explicate despre activitatea fizică

          iunie 10, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2021

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Dieta lui Simon Cowell. Cele 4 alimente la care celebrul star Tv a renunțat pentru a slăbi

          mai 18, 2022

          De la „munte” la „stâncă”, de la 205 de kg la 155 kg

          martie 30, 2022

          Cum arată în prezent Maddie Ziegler, micuța dansatoare din videoclipurile Siei

          septembrie 24, 2021
  • Terapii alternative
        • Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022

          5 ceaiuri pentru sănătatea rinichilor

          mai 11, 2022

          Talasoterapia, sănătate la malul mării

          iunie 25, 2021

          Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Îndulcitorii – pe care e indicat să-i folosești?!

Poate că niciun alt produs alimentar nu a fost mai hulit în ultimul timp așa cum a fost zahărul. Dintr-o pudră a bucuriei, de care părinții noștri se bucurau mâncând-o pur și simplu pusă pe pâine caldă, la o otravă asemănătoare cocainei, zahărul a trecut prin metamorfoze incredibile, cel puțin în accepțiunea publicului larg.

26.10.2020

Dr. Corina Zugravu

951

Timp estimat de citire:

8 minute, 6 secunde

Se pretinde cu dovezi “de nezdruncinat” că dă dependență și cauzează cancer, că urâțește pielea și accentuează acneea și multe altele. Cât sunt de adevărate aceste afirmații este îndoielnic, mai ales când se ignoră un “amănunt”: cantitatea. N-a murit nimeni de la o linguriță de zahar în ceai și nici nu a declanșat respectiva linguriță vreo boală incurabilă. Din păcate, problema cu moderația și cantitatea este foarte spinoasă. Ea e observată și în cazul băuturilor alcoolice.

Zahărul din ziua de azi

Zahărul , astăzi, nu se mai găsește numai în prăjituri sau bomboane, ci și în produse unde, teoretic, nu are ce căuta, de la muștar, la sosuri și pâine. Desigur, în astfel de alimente cantitatea e foarte mică și, adesea, zahărul este deja… folosit și  aproape absent la apel (în aluaturi, zahărul e fermentat rapid de drojdia de bere) . Dar devreme ce știu toți că fie și o granulă de zahăr este toxică, faptul că între ingrediente apare zahărul devine o problemă. Să ne fie clar, ne naștem cu preferința pentru dulce. Nu este ca în cazul sării, că am fost educați să ne placă gustul dulce. A fost o adaptare pentru selecția celor mai bune fructe la omul primitiv și ea persistă și la noi. Deci, ce e de făcut?! Ce putem folosi în loc de zahăr? Piața abundă de alternative, dar adesea cu pretenții care nu au nimic în comun cu realitatea. Unele alternative sunt teribil de scumpe, deci ideea ar fi dacă merită sau nu să le cumperi. Fără a avea pretenția de a îți decide selecția de îndulcitori, te sfătuim să acorzi atenție totuși indicațiilor de mai jos:

Îndulcitorii naturali

  • Mierea: este un sirop de glucoză, fructoză și zaharoză, care are un impact similar pe organism cu al zahărului. Nu conține, așa cum cred unii, cantități mari de minerale, vitamine sau antioxidanți. Adesea este falsificată sau poate conține urme de poluanți și antibiotice.
  • Siropul de agave: are un conținut ridicat de fructoză. Aceasta, consumată în cantitate ridicată, s-a asociat cu un risc mai mare de obezitate și ateromatoză. Cum siropul este foarte scump, este puțin probabil să îl consumi în exces.
  • Zahărul de cocos: are mici cantități de minerale, inulină și antioxidanți, un indice glicemic apropiat de la zahărului , cam tot atâta fructoză. Una peste alta, este un frate aproape geamăn al zahărului din sfeclă, deci de ce să plătești mai mult?!
  • Siropul de curmale: este considerat cea mai sănătoasă alternativă, poate datorită fibrelor pe care le mai conține. Dar atenție, siropul comercializat ca atare a pierdut fibrele. Poate că e mai bine să îți fierbi singur curmalele și să mixezi amestecul. Nicio grija, este extrem de calorigen și plin de glucoză și fructoză, dar mai are ceva minerale și, mai ales fibre. Din păcate, modifică gustul produselor la care este adăugat. Nu văd cum l-ai putea pune în cafea sau ceai…
  • Siropul de orez: deși sună… natural și chiar pornește de la orez, până la urmă este un produs intens prelucrat. Orezul fiert este supus acțiunii unor enzime care “sparg” amidonul în compuși mai mici formați din glucoză. Deci este ca și cum ai mânca glucoză pură, ceea ce nu va face pancreasul extrem de fericit. Și produsul este foarte scump.
  • Zahar turbinado: nu este un produs crud, așa cum cred mulți, și are o compoziție similară cu a zahărului rafinat. Micile urme de minerale și antioxidanți nu justifică diferența de preț. Dar produsul are un gust particular și, dacă îți place, acesta e un argument suficient pentru a plăti mai mult.
  • Zahărul brun: este zahăr rafinat la care se adaugă melasă, însă în cantitate redusă.
  • Melasa din trestie (cea din sfeclă  e diferită și este puțin probabil să o găsești pe piață) – sunt mai multe tipuri de melasă, toate se obțin însă în procesul de fabricație al zahărului. Ea conține în proporție de 75% zaharuri, deci impactul metabolic nu este grozav, dar are și minerale și vitamine (calciu, fier, magneziu, mangan, vitamina B6). Dacă îți place gustul ușor amărui, mai ales în prăjituri, folosește-o.

Îndulcitorii artificiali cu (aproape) zero calorii

Înainte de a detalia, remarcăm faptul că toți au fost evaluați din punct de vedere al siguranței și au primit un vot unanim de încredere. Nu din cauza lor ai să faci cine știe ce boli, ci mai mult ca sigur din cauza stilului de viață neadecvat, al poluanților, al factorilor genetici, al întâmplării etc.

  • Aspartam: mult-hulitul îndulcitor este perfect sigur. Puțină lume știe că este de fapt o combinație de aminoacizi. Asta nu înseamnă că e sănătos să bei zilnic suc cu zero calorii, dar nici că îți va face rău dacă ai să o faci din când în când.
  • Zaharină, ciclamat: se folosesc din ce în ce mai puțin mai ales pentru că modifică gustul produselor în care sunt folosiți. Dacă îi întâlnești accidental în vreun produs, nu fugi, sunt în regulă.
  • Sucraloza: se obține prin prelucrarea chimică a zahărului și nu e folosită deloc de organism, așa că ne părăsește repede după ingestie. Nu creează probleme de niciun fel.
  • Advantam: un îndulcitor cu mult mai dulce decât zahărul sau aspartamul, este utilizat și în UE dar, din cauza prețului mare, nu o să îl găsești decât în produse mai degrabă de nișă.
  • Neohesperidina: se folosește mai ales în potențarea gustului dulce al altor îndulcitori și ar putea fi considerată… naturală, pentru că este extrasă din coaja portocalei amare. Dar ar fi greșit, pentru că este prelucrată chimic prin metode complexe.
  • Neotam: este un analog al aspartamului care se folosește mai ales în asociere cu alți îndulcitori, pentru a le modula și potența acțiunea.

Înlocuitori de zahăr fără glucoză sau fructoză și cu un conținut caloric mic sau foarte mic

  • Glicozizii de steviol: credeai că îndulcitorul “Stevia” este un produs natural?! Dacă ne gândim la materia primă, da, este, e extras dintr-o plantă, așa cum și zahărul este extras din sfeclă sau trestie. Dar este un aditiv alimentar, iar procesul de extragere și prelucrare a plantei Stevia rebaudiana implică etape cu numeroși reactivi chimici. Nu vrem să spunem că este nocivă, ci doar că NU este un îndulcitor pur și natural. Să ne fie clar, produsul final al proceselor de extracție și purificare are exclusiv putere de îndulcire. Și pudra din frunze de Stevia este ușor dulce, însă pe ea o să o întâlnești foarte rar pe piață și, sincer, nimic nu justifică prețul ei mare.
  • Poliolii: xilitol, manitol,  eritritol etc. – există în mod natural în anumite produse, dar extracția și prelucrarea sunt complexe și produsul final sigur nu mai poate fi considerat “natural” *.  Xilitolul, de exemplu, poate fi extras din surse diverse, de la coaja de mesteacăn, la coceanul de porumb, materia prima fiind lignoceluloza. Ca idee, xilitolul din coceni de porumb este cu mult mai prietenos cu mediul, pentru că materia prima este un produs ușor de obținut și care adesea rămâne nefolosit. El se găsește și în unele fructe, dar cantitățile sunt extrem de mici și niciodată îndulcitorul nu va proveni din astfel de surse. O caracteristică a poliolilor este că au efect laxativ în cantitate mare.

Ce să alegi?!

Din câte se poate observa, în categoria îndulcitorilor naturali sunt produse cu o compoziție similară cu a zahărului, cel puțin din punct de vedere al impactului pe organism. Dacă îți place gustul de miere, folosește-o, dar cu moderație. Dacă te-ai învățat cu zahărul de sfeclă, nicio problema, doar că nu mânca mult. Din punct de vedere strict nutrițional, nu are rost să plătești prea mult sau să te gândești că produsul vine și cu ceva minerale sau vitamine. Pe acestea le poți obține din surse mult mai sănătoase. În ceea ce privește ceilalți îndulcitori, valoarea lor este foarte mare pentru că îți permit să mănânci dulce, fără calorii (sau cu foarte puține) și fără să îți pui la muncă pancreasul endocrin. Când faci propria “analiză de risc” nutrițională, gândește-te unde și când să te oprești sau ce să alegi. Ceea ce îți pot spune este că e infinit mai rău să ai diabet sau obezitate, decât să pui în cafea un îndulcitor “artificial”.

*NU există o definiție clară a ceea ce înseamnă îndulcitor natural sau îndulcitor artificial. Cei doi termeni nu sunt admiși în legislația Uniunii Europene.


Etichete:

aspartam, indulcitori, miere, stevia, sucraloza, xilitol, zahar, zaharina

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

De ce sunt cireșele atât de scumpe?
A devenit parcă o obișnuință ca, în fiecare an, în luna mai, să ne mirăm de prețul uriaș a..

19.05.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
O jumătate de cană de afine pe zi poate ține demența departe

18.05.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
Bei cafea. Dar știi ce bei?

11.05.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Cum să fii pregătit pentru… neprevăzut

10.05.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Top alternative naturale pentru zahar

06.05.2022

tonica
nutritie sanatoasa
Ce sa pui mai des in bolul cu salata: top 10 cele mai bune verdeturi

05.05.2022

tonica
nutritie sanatoasa
Verdeturi de primavara care ne refac imunitatea

12.04.2022

Stefan Stan
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1026616
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 341183
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 345109
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 291298
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 154233

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Psihologie Sanatate Vedete Noutati Evenimente

Recomandări din alte categorii

Top 3 retete dietetice pentru masa de Craciun
Retete de sanatate de la Naturalis
Dieta lui Simon Cowell. Cele 4 alimente la care celebrul star Tv a renunțat pentru a slăbi
Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești
Studiu: cum reduce ciocolata riscul de a muri tânăr
20 de rezoluții sănătoase pentru noul an
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2022
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne