31.03.2020
Timp estimat de citire:
6 minute, 36 secundeSuntem captivi într-o realitate pe care în urmă cu doar jumătate de an o credeam cel mult puțin probabilă. Nimic nu prevestea această criză mondială generată de pandemia cu Covid-19, iar ceea ce se întâmplă azi părea mai degrabă un scenariu pentru un roman de ficțiune. Cum realitatea de acum poate fi subiectul unor cărți viitoare, ne-am gândit să-ți propunem un exercițiu: să plonjezi în lectura unor cărți care au făcut deja acest lucru.
Întrebați de unde-și iau inspirația, mulți autori răspund simplu: din realitate. Din momentul în care decid să dea viață unei cărți pornind de la un fapt real, nu mai contează decât gradul de fidelitate cu care vor urmări povestea pe parcursul scrierii ei, transformând-o fie într-un document istoric, fie într-o realitate ficționalizată. De foarte mare succes se bucură cărțile care reușesc să fie deopotrivă și una, și cealaltă. Ți-am pregăti în continuare o selecție de 5 astfel de titluri.
1. „Înainte să fim ai voștri”, de Lisa Wingate
Romanul Înainte să fim ai voștri, apărut la Editura Trei, în colecția Fiction Connection, prezintă povestea a cinci copii al căror destin se schimbă dramatic în ziua în care mama lor este transportată de urgență la spital pentru a da naștere gemenilor. Este ziua în care începe calvarul căci, rămași singuri acasă, copiii sunt răpiți și duși cu forța la un orfelinat din Tennessee. Rill, fetița cea mai mare, deși are doar 12 ani, se vede nevoită să devină mama celorlalți frați ai ei, să le poarte de grijă și să facă tot ce-i stă în putință pentru a-și ține familia unită și ferită de abuzuri. Cartea scoate la iveală o serie de fapte tulburătoare petrecute între 1920 și 1950, în centrul cărora apare Georgia Tann, șefa filialei din Memphis a Societății Casa de Copii din Tennessee, care a coordonat o rețea responsabilă de multe răpiri greu de imaginat. Țintele predilecte erau mamele singure, părinții nevoiași, femeile aflate în instituții psihiatrice și cei care căutau ajutor prin serviciile de asistență socială sau clinicile maternităților. Estimările sunt dureroase: numărul celor care au dispărut pur și simplu în grija Georgiei Tann ajunge la 500, iar alte mii n-au mai fost de găsit în urma unor adopții realizate pentru profit, în cursul cărora au fost modificate nume și acte de naștere pentru a împiedica familiile naturale să le mai dea de urmă.
2. „Sub un cer sângeriu”, de Mark Sullivan
Înainte de a se apuca să scrie povestea lui Pino Lella, Mark Sullivan se afla el însuși într-o stare fizică și emoțională deplorabilă. Recunoaște cu sinceritate că la un moment dat nu a mai văzut rostul pentru care ar continua să trăiască și s-a gândit la sinucidere. „M-am rugat pentru o poveste, pentru ceva mai mare decât ființa mea, un proiect în care să mă pot cufunda”, spune autorul, în prefața cărții Sub un cer sângeriu, publicată tot la Editura Trei. Ruga i-a fost auzită și chiar în aceeași seară, el a aflat de la un bun prieten despre Pino Lella.
După 11 ani de documentare despre contextul istoric în care se găsea Italia în acea perioadă, Mark Sullivan a reușit să scrie o poveste adevărată despre curajul incredibil și rezistența unui tânăr care se confruntă cu cele mai orori și atrocități comise de naziști în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Luni Pino Lella i-au trebuit 60 de ani ca să-și deschidă sufletul, iar lui Mark Sullivan 11 ani ca să scrie cartea, rezultatul este, însă, unul extrem de emoționant.
3. „Nebunie și vindecare”, de Barbara K. Lipska
În cartea Nebunie și vindecare, Barbara rememorează încercările prin care a trecut după ce a fost diagnosticată cu cancer cerebral și cum cele mai simple obiceiuri au devenit imposibil de pus în practică. Optimismul autoarei, hotărârea ei de a-și menține pasiunile și stilul de viață în ciuda diagnosticului cancer, încrederea ei în știință și susținerea necondiționată a familiei sale fac din acest jurnal o lectură la care este imposibil să rămâi indiferent.
„Sunt un caz rar. Am supraviețuit cancerului cerebral, mi-am revenit după ce am experimentat boala psihică și pot să descriu ce mi s-a întâmplat. Dacă ar fi să-i ascultăm pe psihiatri și neurologi – specialiștii în materie de creier și sistem nervos – este de-a dreptul neobișnuit ca cineva cu un asemenea grad de afectare să poată fi tratat cu succes și să se întoarcă din lumea întunecoasă a bolnavilor din această categorie”, mărturisește Barbara K. Lipska chiar la începutul cărții sale.
4. „Xanax”, de Liviu Iancu
Romanul Xanax surprinde atmosfera primelor decenii de după Revoluție, întâmplările din redacțiile presei din România, interacțiunile jurnalistului cu persoane influente (politic sau economic), fără a „farda” în niciun fel realitatea. Deși dur în felul său, romanul e plin de umor, de fapte și personaje memorabile. „Xanax” e în același timp o carte despre vulnerabilitatea umană, despre frici, iubire și dorința de a merge înainte, oricât de greu ar fi uneori.
Liviu Iancu nu se străduiește prea mult să camufleze identitatea personajelor, conștient că lucrul acesta îi va atrage antipatia celor ce se vor recunoaște în carte, preferând veridicitatea și adevărul, în schimbul eludării lor. „Mi-am propus ca în lumea asta în care suntem arestați într-o cameră având ca pereți serviciul, televiziunea, Facebook și Netflix, Xanax să fie o ușă prin care omul să evadeze pentru o scurtă vreme și să mediteze la lucrurile cu adevărat importante. Am vrut să fac din Xanax un leac împotriva plictiselii și a fricilor de toate felurile”, spune autorul cărții.
5. „Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul. Memoir”, de Dr. Edith Eva Eger
Acum, Dr. Edith Eva Eger, autoarea cărții Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul. Memoir, apărută la Editura Pandora M, are 92 ani, un cabinet de psihoterapie în La Jolla, California, și ține prelegeri la Universitatea California, San Diego. Este, de asemenea, consultant al Forțelor armate și navale ale Statelor Unite pentru formare și tratarea sindromului de stres post-traumatic.
La 16 ani, Edith Eger era trimisă la Auschwitz. Iar la doar câteva ore după ce părinții i-au fost gazați, ofițerul nazist dr. Josef Mengele o forțează pe Edie să danseze, singurul motiv pentru care o și lasă-n viață, de altfel, acela de a-l distra. Edith Eger a petrecut decenii întregi chinuită de flashback-uri și vina supraviețuitorului, hotărâtă să tacă și să se ascundă de trecut. La 35 de ani de la încheierea războiului, s-a întors la Auschwitz și a reușit în sfârșit să se vindece și să ierte singura persoana pe care nu o putea ierta – pe sine. În tulburătorul său memoir despre supraviețuirea la Auschwitz, Edith împletește remarcabila sa călătorie cu poveștile impresionante ale celor pe care i-a ajutat să se vindece și totodată explorează modul în care putem fi încarcerați în propria minte și cum ne putem elibera.
Veste bună!
Pentru a face mai ușor de traversat această perioadă de distanțare socială, între 1-16 aprilie, prin campania 2 + 1 inițiată de Editura Trei, la fiecare două cărți cumpărate online, a treia este cadou. Campania se aplică tuturor titlurilor publicate la Editura Trei, Lifestyle Publishing și Pandora M, în limita stocului disponibil.
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024