Gustări sănătoase și ușor de luat în timpul călătoriilor de vară
Vremea însorită, zilele lungi și timpul liber din perioada vacanței sau concediului constituie principalele argumente datorită cărora vara este considerată sezonul ideal pentru drumeții și călătorii lungi.
31.08.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 47 secundeIndiferent că pleci la drum lung cu mașina ori cu trenul sau că străbați la pas cărările munților, e neapărat necesar să îți iei la tine și provizii pentru drum, care ar trebui să fie niște gustări sănătoase.
Pentru că acest aspect este deseori trecut cu vederea în agitația care precede plecarea într-o astfel de călătorie de vară, ne-am decis să îi acordăm noi atenția cuvenită și să îți arătăm de ce sunt importante gustările sănătoase și cum trebuie să le alegi. De asemenea, pentru a te ajuta să salvezi timp înaintea plecării în călătorie, îți oferim spre final și câteva sugestii de astfel de gustări sănătoase.
De ce sunt importante gustările sănătoase în timpul călătoriei
Deși plăcute, călătoriile de vară por deveni de la un moment dat solicitante și obositoare. Pentru a preveni astfel de situații, organismul are nevoie constant de o sursă de energie, iar gustările sănătoase sunt cea mai bună cale de a-i asigura doza de energie necesară, datorită nutrienților pe care îi conțin.
De asemenea, călătoriile lungi pe timpul verii pot perturba rutina meselor zilnice regulate, pentru că de multe ori se întâmplă să nu poți servi micul dejun sau prânzul la ora la care organismul este obișnuit.
Cu ajutorul unor gustări sănătoase pregătite din timp, poți să ții sub control senzația de foame care apare în astfel de situații și în acest fel nu va mai apărea tentația de a face un popas la un fast-food sau de a comanda mai multă mâncare la primul restaurant apărut pe traseu.
Legat de popasurile la fast-food sau restaurant, mai trebuie precizat faptul că un pachet cu gustări sănătoase pregătite de acasă te ajută să câștigi timp pe parcursul călătoriei si totodată să economisești niște bani. Explicația este simplă și constă în faptul că poți mânca pe drum, fără a mai face pauze și fără a fi nevoie să scoți bani din buzunar pentru a plăti masa la restaurant.
Știi și tu la fel de bine că „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, iar aceste spuse sunt valabile și în cazul călătoriilor. Deși ți-ai întocmit cu minuțiozitate itinerarul și ai planificat totul până la ultimul detaliu, oricând poate apărea ceva neprevăzut care să îți dea planurile peste cap și să te întârzie. Uneori, aceste întârzieri pot fi destul de lungi, iar din acest motiv este bine să ai asupra ta o rezervă de gustări sănătoase cu care să-ți astâmperi foamea la nevoie.
Cum trebuie să fie gustările sănătoase pentru drum
Nu orice aliment poate constitui o gustare sănătoasă potrivită pentru călătoriile lungi din perioada verii, fiind necesar să întrunească anumite caracteristici pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.
Echilibru nutrițional
O gustare sănătoasă echilibrată din punct de vedere nutrițional trebuie să conțină o combinație optimă de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase. Proteinele tonifiază masa musculară, carbohidrații furnizează energie, iar grăsimile sănătoase favorizează absorbția nutrienților și anumite funcții metabolice. Astfel, această combinație ajută la menținerea nivelului de energie, menține senzația de sațietate și asigură funcționarea optimă a organismului.
Conținut bogat în fibre
În contextul dat, cel mai important este faptul că gustările sănătoase bogate în fibre mențin senzația de sațietate, întrucât se digeră mai greu și astfel rămân pentru mai mult timp în stomac. De asemenea, fibrele previn apariția tulburărilor digestive cu mar fi balonarea sau diareea – probleme cu care nu ai vrea să te confrunți, mai ales atunci când călătorești.
Fără zahăr adăugat
Principalul motiv pentru care gustările sănătoase de luat în călătorie nu trebuie să conțină zahăr adăugat constă în faptul că acestea determină fluctuații bruște ale nivelului de energie, care pot induce la un moment dat senzația de epuizare. E drept că zahărul este o bună sursă de energie, însă acesta este asimilat ușor de organism, ducând la o creștere bruscă a nivelului de glucoză în sânge care determină un boost de energie. Nivelul de energie scade însă la fel de rapid precum a crescut, creând senzația de oboseală și epuizare.
Pe de altă parte, produsele cu zahăr adăugat au un aport caloric sporit, ceea ce favorizează acumularea de kilograme în plus.
Rezistența la căldură
Gustările sănătoase își pot pierde foarte ușor proprietățile dacă sunt sensibile la căldură. Temperaturile ridicate specifice sezonului cald pot determina alterarea acestor gustări sănătoase într-un timp foarte scurt, iar consumul lor în această stare poate atrage după sine o serie de neplăceri.
Așadar, sunt de evitat alimentele perisabile care necesită refrigerare sau păstrarea la temperaturi scăzute, cum ar fi mezelurile și alte preparate din carne, ciocolata, ouăle fierte, untul și produsele lactate, salatele care conțin sosuri grase sau maioneză și produsele de patiserie.
De cealaltă parte, nucile și semințele, batoanele proteice, fructele uscate sau biscuiții integrali sunt variante mult mai bune de gustări sănătoase.
Nivelul de hidratare
Este de preferat ca unele din gustările sănătoase pe care le iei la tine să fie și hidratante, mai ales dacă pleci într-o drumeție, care te va solicita mai mult din punct de vedere fizic decât o călătorie cu mașina. În acest caz, cele mai bune variante sunt fructele și legumele proaspete, dar și smoothie-urile pe care le poți lua într-o sticlă sau un termos.
Chiar dacă vei avea la tine gustări sănătoase cu efect hidratant, nu te poți baza doar pe ele, așa că este absolut necesar să pui în bagaj și o sticlă cu apă.
Exemple de gustări sănătoase pentru călătoriile de vară
Așa cum ți-am promis, încheiem acest material cu câteva exemple de gustări sănătoase și ușor de luat în călătoriile din sezonul estival.
Fructe și legume proaspete
Fructele și legumele proaspete sunt prima opțiune atunci când vine vorba de gustări sănătoase pentru drum, întrucât întrunesc cele mai multe dintre calitățile enumerate în capitolul anterior. Mai exact, sunt bogate în vitamine și minerale și totodată conțin fibre care mențin senzația de sațietate.
Este de preferat să alegi acele fructe și legume care nu sunt foarte bine coapte și au coaja ceva mai tare, pentru a rezista mai bine pe parcursul călătoriei.
Salate
Dacă dorești un meniu ceva mai consistent, salatele reprezintă o altă variantă de gustări sănătoase ce pot fi luate în bagaj pe timpul călătoriilor. Salata Caesar, salata de ton cu legume, salatele de verdețuri sau salata grecească sunt doar câteva dintre preparatele pe care le poți lua în considerare.
În acest caz, ai nevoie de o caserolă sau de un recipient bine etanșeizat, pentru a împiedica scurgerea uleiului sau a sucurilor din salată.
Batoane proteice
După cum ușor se poate deduce din denumirea lor, batoanele proteice îți furnizează proteinele necesare menținerii nivelului de energie si totodată al stării de sațietate. Sursele naturale de proteine sunt carnea, ouăle, produsele lactate și leguminoasele – alimente pe care nu e recomandat să le iei în călătorie vara, din cauza gradului ridicat de perisabilitate. În locul lor poți opta pentru aceste batoane proteice, care sunt ușor de transportat într-un buzunar și pot înlocui cu succes o masă bazată pe alimentele pe care tocmai le-am enumerat.
Nuci și semințe
Nucile și semințele sunt gustări sănătoase în orice ocazie, întrucât conțin grăsimi nesaturate, proteine, fibre și o varietate de nutrienți esențiali. Totodată, nu atârnă greu în bagaje, nu sunt afectate de temperaturile ridicate și pot fi consumate „din mers”, fără a fi nevoie să faci pauză de masă în timpul călătoriei.
Noi îți recomandăm un mix de migdale, alune, nuci, caju, fistic, semințe de dovleac și de floarea soarelui. Dacă vei adăuga acestui mix și o mână de stafide sau alte fructe uscate, cu atât mai bine, pentru că vei obține o gustare sățioasă cu o înaltă valoare nutritivă.
Ce este histamina? Alimente bogate în histamină
17.09.2024
Top 10 cele mai nutritive legume, pe care ar trebui să le consumăm cu prioritate
27.08.2024