Gustari cu putine calorii pentru adolescenti in forma
Adolescentii sunt invulnerabili, se stie. Si foarte ocupati, impartindu-se cu greu intre obligatii scolare si „obligatii” sociale, asa incat, de foarte multe ori, alimentatia devine doar un accesoriu al existentei caruia nu i se acorda prea multa atentie. Intre doua meditatii, o iesire cu prietenii sau o actualizare a profilului pe site-urile de socializare, cine sa se mai gandeasca la necesarul de calciu sau proteine, sau la pericolul pe care il pot reprezenta anumite alimente hipercalorice?!
28.08.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 52 secundeCa tinerii sunt o tinta predilecta pentru asa-zisa alimentatie nesanatoasa (produse de fast-food, bauturi racoritoare cu cofeina si mult zahar, snacksuri etc.), pare a fi cu usurinta de observat si in reclame, care sunt facute in asa fel incat sa fie pe placul grupei de varsta respective. Ceea ce se ignora de multe ori este insa faptul ca la tinerete se pot insusi modele alimentare sanatoase sau gresite, care sa fie pe termen lung un aliat sau, din contra, un dusman al sanatatii individului. Mai mult decat atat, carentele sau sporul ponderal din adolescenta, chiar daca se remediaza rapid, pot lasa urme adanci in functionarea si structura tesuturilor si organelor. Un exemplu ar fi cel al sistemului osos, care se desavarseste structural pana pe la 30 de ani, mult dupa varsta pana la care tinerii stiu ca mai cresc. Lipsa de calciu si vitamina D (ca si lipsa unui regim de efort fizic corespunzator) determina un os cu structura fragila, care va avea mult de suferit de pe urma osteoporozei.
Topul gustarilor „cool”
Cum putem determina adolescentii sa manance sanatos fara sa ii facem sa abdice de la modelul unei alimentatii frugale, in care domina produse „la moda” si pentru care modelele, inclusiv nutritionale, sunt trasate de anturaj?! Exista cateva… secrete! Sunt alimente simple, dar care trebuie sa fie intotdeauna la indemana lor acasa, in asa fel incat sa le permita sa isi satisfaca si pofta de „ceva bun”, dar si necesitatile nutritionale:
Struguri congelati
Folositi struguri fara samburi, pe care ii introduceti in pungi de plastic si apoi in congelator. Capata o consistenta crocanta, sunt dulci si reprezinta o gustare sanatoasa si delicioasa.
Felii de legume proaspete
In locul chipsurilor bogate in sare si grasimi, taiati morcovi, broccoli, castraveti, ardei grasi si alte legume de sezon si lasati-le in frigider, ambalate in recipiente corespunzatoare (nu mai mult de 24 de ore). Alaturi de un sos de casa (de branza, de rosii etc.), pot reprezenta o gustare excelenta.
Paine integrala
Trebuie sa fie la indemana pentru sandwichuri, ca si, eventual, un gem de casa, care sa satisfaca pofta de dulce, fara aditivi si chimicale supraadaugate.
Pop-corn „de casa”
Floricelele de porumb sunt o gustare foarte sanatoasa, cu conditia sa nu fie bogate in grasimi, indeosebi in grasimi trans, nocive la orice varsta. De aceea, luati masuri sa aveti o provizie de porumb special si invatati-va copilul sa isi prepare singur pop-corn. Exista dispozitive speciale (cutii din plastic) care permit sa facem floricele rapid, in cuptorul cu microunde, fara riscul de a ne arde in timpul „procesului de fabricatie”.
Smoothie
Acest termen „de import” nu ascunde nimic complicat sau exotic. Pentru amatorii de fructe, dar care le prefera sub forma mixata, asigurati-va ca exista in casa diverse produse de acest tip, proaspete sau congelate. Se amesteca o banana congelata, diverse alte fructe (zmeura, capsuni, piersici) si un pahar de lapte sau iaurt, la care se adauga arome (scortisoara, vanilie). Totul se introduce intr-un blender si se proceseaza un minut. Rezulta o bautura super-nutritiva, cu mult mai agreabila decat milk-shake-urile de la fast-food.
Inghetata din iaurt
Pastrati in congelator iaurturi amestecate cu diverse fructe, seminte, cereale, nuci. Sunt o sursa gustoasa de calciu si o alternativa naturala la diferitele inghetate din comert.
Bauturile racoritoare
Mai ales cand au multa cofeina si mult zahar, reprezinta o problema pentru adolescenti. De aceea asigurati-va ca in casa exista alternative sanatoase: apa minerala, sucuri naturale de fructe si legume, lapte proaspat, ceai refrigerat. In plus, nu trebuie sa lipseasca lamaile, care sa poata fi adaugate in apa plata sau cea minerala, rezultand o bautura agreabila si lipsita de calorii in exces.
La toate aceste gustari, fiecare familie poate adauga alte produse, in functie de preferintele tinerilor. Chiar daca initial veti intampina rezistenta si veti auzi eventual argumente de genul: „Este mai cool sa mancam produsul X sau Y”, efectele in timp vor fi pozitive. Mai ales daca gustarile sanatoase sunt la dispozitie si atunci cand adolescentul este vizitat de gasca de prieteni… Poate, cine stie, efectul va fi mai mare decat v-ati fi asteptat si veti reusi sa „convertiti” la o alimentatie sanatoasa si pe prietenii fiului sau fiicei dumneavoastra!
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024