Greutatea, factorul-cheie în menținerea sănătății pe termen lung

Timp estimat de citire2 minute, 19 secunde

Longevitatea reprezintă un deziderat pentru cei mai mulți dintre noi, însă mai important de câți ani vom trăi este să rămânem sănătoși cât mai mult timp posibil. Până la adânci bătrâneți, preferabil. Cum putem face acest lucru? Oamenii de știință au un răspuns concludent.

Există mai mulți factori ce țin de stilul de viață despre care se știe de mai mult timp că pot influența starea de sănătate a unei persoane. Printre aceștia regăsim dieta, greutatea corporală, igiena somnului, nivelul activității fizice, dar și consumul unor substanțe, așa ca alcoolul sau tutunul. O echipă de cercetători de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a vrut să vadă care dintre acești factori modificabili se asociază cu cei mai mulți ani trăiți fără boli cronice.

În acest scop, investigatorii au colectat date din 12 studii europene diferite, implicând un număr total de 116.043 de participanți (61,1% femei), cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani. Perioada medie de monitorizare a participanților a fost de 12,5 ani, iar afecțiunile cronice avute în vedere au fost cancerul, bolile coronariene, accidentul vascular cerebral, diabetul, astmul și bolile pulmonare obstructive cronice.

Ținta: cei mai mulți ani fără boală

După corelarea tuturor informațiilor, cercetătorii au identificat patru profiluri ale stilului de viață, cu diferite combinații de factori asociați cu menținerea sănătății pentru mai mult timp. Modul exact în care acei factori au fost combinați pare să nu aibă vreun impact asupra asocierii pozitive. S-a remarcat însă că de fiecare dată factorul de importanță majoră a fost indicele de masă corporală (IMC) sub 25 de unități. Reamintim că această valoare reprezintă pragul de sus pentru un status ponderal considerat „normal”.

Pe lângă faptul că au prezentat un IMC sub 25, subiecții care și-au menținut starea de sănătate timp de mai mulți ani mai aveau cel puțin doi dintre următorii trei factori de viață în profilurile lor:

  • Nu au fumat niciodată
  • Au fost mereu activi fizic
  • Au consumat alcool doar moderat

În afară de aceștia, au mai fost și alți factori care par să aibă un cuvânt de spus. „Persoanele cu un scor mai bun în ceea ce privește anii de viață fără boli cronice prezentau o probabilitate mai mare de a avea un statut socioeconomic mai ridicat”, a precizat Solja Nyberg, coordonatoarea studiului. În opinia ei, aceste descoperiri ar putea fi utile pentru diminuarea riscurilor de îmbolnăvire, consolidând baza de dovezi care să încurajeze alegerile sănătoase în viața de zi cu zi.

Sursă: www.medicalnewstoday.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate