Fructele autohtone de toamnă – mic ghid
Cu toate că în ziua de azi putem găsi aproape orice fel de fruct în hipermarketuri, consumul produselor sezoniere autohtone a reprezentat normalul pentru omenire până de curând. Din ce în ce mai mult însă, în ultimii ani auzim îndemnul nutriționiștilor de a mânca ce este în sezon.
19.08.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 59 secundeExistă mai multe motive pentru care ar trebui să includem în dietă alimentele de sezon, printre care și fructele autohtone:
- Fructele și legumele de sezon sunt ecologice, întrucât cultivarea lor se poate face fără pesticide. În plus, nu trebuie transportate pe distanțe mari, ceea ce contribuie la protejarea mediului.
- Au gust mai bun, nefiind nevoie de coacere artificială.
- De obicei sunt mai ieftine.
- Pot să sprijine economia locală.
În acest articol vă vom prezenta beneficiile fructelor autohtone de toamnă.
Merele
Merele sunt cultivate în toate zonele temperate ale planetei. Indiferent de soiul pe care îl preferați, acest fruct aduce numeroase beneficii organismului.
Merele conțin fibre, care conferă sațietate, întârzie absorbția glucozei (ceea ce le face potrivite consumului de către persoanele cu diabet zaharat), și ajută la menținerea unui tranzit intestinal normal.
Prin conținutul bogat în antioxidanți, merele protejează împotriva anumitor tipuri de cancer (de colon, sân sau stomac). Consumul regulat de mere a fost asociat cu menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Ele scad nivelurile de trigliceride și LDL-colesterol (colesterolul „rău”). Consumate crude, la cuptor sau sub formă de suc, nu ezitați să includeți acest fruct în alimentația zilnică.
Strugurii
Europa asigură aproximativ jumătate din producția mondială de struguri, din care o bună parte este destinată producerii vinului. Consumul de struguri are multe avantaje:
Conțin o cantitate însemnată de vitamine (în special vitamina C și K) și minerale (potasiu, cupru), care ajută la protecția sistemului cardiovascular. Strugurii conțin apă și fibre, care contribuie la sănătatea sistemului digestiv și la scăderea riscului de constipație.
Poate cel mai cunoscut beneficiu al acestor fructe este reprezentat de conținutul bogat în antioxidanți. Luteina și zeaxantina contribuie la sănătatea ochilor, quercetina și antocianinele protejează împotriva mai multor tipuri de cancer, iar resveratrolul încetinește procesul de îmbătrânire.
Vă sfătuim să includeți strugurii în dietă, indiferent de formă: proaspeți, sub forma de suc sau chiar vin (consumat cu moderație).
Gutuile
Gutuile, originare din Asia Mică, au reprezentat un simbol al dragostei și al fertilității pentru romani și sunt utilizate în medicina tradițională de sute de ani. Iată câteva din beneficiile acestui fruct de toamnă:
Au puține calorii, dar conțin o varietate de vitamine, minerale (fier, potasiu, magneziu) și antioxidanți. Îmbunătățesc digestia și pot proteja împotriva ulcerului gastric. Au proprietăți antibacteriene: extractul de gutui inhibă înmulțirea excesivă a anumitor bacterii, precum E. Coli sau stafilococul auriu.
Multe persoane nu preferă gutuile crude, însă există multe variante în care acestea pot fi consumate, fie coapte, în compot sau mâncare.
Perele
Perele erau printre fructele preferate ale grecilor și romanilor, aceștia din urmă dezvoltând zeci de soiuri de pere. Beneficiile perelor pentru sănătate sunt numeroase:
- Conferă protecție cardiovasculară.
- Conțin vitamina A, care ajută la menținerea sănătății pielii și părului.
- Prin conținutul bogat de vitamina C și antioxidanți contribuie la întărirea sistemului imunitar.
- Reglează digestia și previn constipația.
Dacă nu vă plac perele proaspete, le puteți fierbe sau coace.
Top 10 beneficii ale consumului de mentă
24.07.2024