Foloseste corect suplimentele pentru slabit!
Intr-o vreme in care toti vor sa isi mentina greutatea in limite normale, tentatiile alimentare abunda. Ce faci daca nu le poti rezista?! Mai devreme sau mai tarziu o sa fii la dieta. Si o sa doresti sa slabesti mai repede si mai usor decat iti dau voie regimul alimentar si cel bazat pe efort fizic. In mod logic, vei apela la suplimente de slabit, pentru ca ele sunt usor accesibile si unele dintre ele te ajuta in mod eficient si fara niciun fel de riscuri.
09.12.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 17 secundeAfla cum poti sa folosesti suplimentele pentru slabit astfel incat sa nu-ti pui sanatatea in pericol si sa obtii efectele dorite!
Majoritatea suplimentelor alimentare sunt foarte sigure. Atentie, vorbim de suplimente, nu de substante medicamentoase! Pentru ca exista si medicamente de tipul hormonilor tiroidieni sau al sibutraminei (interzisa in Romania), care se bazeaza in general pe stimularea metabolismului si care sunt foarte eficiente in pierderea de kilograme in plus. Din pacate, efectele adverse pe care le provoaca administrarea acestor „stimulente” sunt extrem de serioase, de aceea medicamentele de slabit (cele permise) se administreaza cu maxima precautie, exclusiv sub supraveghere medicala si tinand seama de celelalte comorbiditati ale subiectului.
Pastreaza-ti sanatatea si slabeste mai usor!
Suplimentele contin, in general, extracte de plante, fibre, minerale si vitamine si sunt eficiente ca adjuvanti in curele de slabire. In ceea ce priveste aceste suplimente si curele de slabit in general, trebuie avut in vedere urmatoarele:
- Nu cumpara niciodata suplimente din surse nesigure sau de la un producator fara reputatie. Suplimentele se cumpara fie de la farmacie, fie de pe internet, dar daca optezi pentru a doua varianta, ai grija sa fie vorba de un producator cu vechime in domeniu. Urmareste pe site-ul respectiv ce spun alti clienti, vezi daca producatorul indeplineste toate standardele de calitate (astfel de lucruri sunt scrise la loc de cinste pe site-uri). Recomandarea mea ar fi ca atunci cand cumperi suplimentul pentru prima data, sa o faci din farmacie, nu de pe internet, astfel incat sa poti vorbi si cu farmacistul.
- Nu opta niciodata pentru cea mai ieftina varianta. Daca acelasi supliment (din punct de vedere al compozitiei) e vandut de diferite firme la diferite preturi, alege, daca iti permiti, produsul cel mai scump, iar daca nu, pe unul cu pret mediu. Suplimentele foarte ieftine folosesc, in general, materie prima de calitate indoielnica. Daca pretul este o problema importanta pentru tine, urmareste la firmele mari perioadele de promotii, ofertele, cardurile de fidelizare etc. si in felul acesta ai toate sansele sa faci o afacere buna si sa nu iti pui sanatatea in pericol.
- Spune farmacistului de la care cumperi suplimentul daca ai vreo afectiune, pentru care faci sau nu tratament, pentru ca anumite ingrediente din suplimente pot interfera cu boala de baza. Un exemplu simplu sunt suplimentele care contin CLA. Administrat pe termen lung, acesta poate modifica toleranta la glucoza, dezechilibrand un diabet pana atunci bine controlat. Gandeste-te ca plantele pe care le contin multe suplimente sunt active din cauza substantelor chimice pe care le contin si ca multe medicamente se bazeaza ele insele pe substante din plante sau pe substante care sunt similare celor din plante. Deci prezenta plantelor nu este lipsita de riscuri pentru sanatate.
- Spune farmacistului despre orice alt tratament pe care il faci. Si administrarea de anticonceptionale orale reprezinta tot un tratament, deci informeaza farmacistul despre asta.
- Chiar daca iei suplimente vandute fara reteta (asa cum sunt majoritatea suplimentelor), informeaza medicul de familie. Stim ca medicii de familie sunt foarte ocupati si au putin timp sa relationeze cu pacientii… dar incearca sa il gasesti cand este mai liber si vorbeste-i despre problemele tale ponderale si despre faptul ca ai hotarat sa faci o cura cu produsul X sau Y. Medicul iti cunoaste cel mai bine problemele si te poate sfatui daca este oportun sau nu, care sunt riscurile asociate si care ar putea fi semnalele de alarma legate de faptul ca ceva nu merge asa cum trebuie. Daca iti spui ca nu e nevoie sa vorbesti cu medicul, pentru ca nu ai nimic, atentie! El iti cunoaste si antecedentele heredo-colaterale, cele din familie. Multe probleme pot sa nu se manifeste (inca) la un om tanar, dar ele sa fie mostenite genetic si sa debuteze atunci cand sunt „stimulate” de cine stie ce substanta chimica continuta in suplimente.
- Citeste cu atentie prospectul suplimentului. Aici poti vedea care sunt contraindicatiile si efectele adverse si poti lua masuri daca se intampla ceva neplacut.
- Opreste administrarea suplimentului imediat ce apar semne si simptome cum ar fi: greata, diareea, starea de lesin, astenia marcata, cefaleea, tahicardia, epistaxisul, agitatia, tremuraturile extremitatilor. In aceste situatii, intreaba medicul daca suplimentul poate fi de vina si daca poti sa il mai iei in continuare.
Dupa cum vezi, nu este foarte greu. Aplicand toate aceste masuri nu iti pui sanatatea in pericol. Multe suplimente au o actiune pozitiva asupra organismului in general, astfel incat te vor ajuta nu numai sa slabesti, dar sa te si vitaminizezi, detoxifici, remineralizezi etc. Insa ca totul sa se desfasoare in cele mai bune conditii, procedeaza asa cum te indrumam noi!
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024