Foarte important pentru sănătate! Care e circumferința ideală a taliei în funcție de greutate

Timp estimat de citire1 minut, 38 secunde

Circumferința taliei este un indicator important al riscului cardiovascular și metabolic. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că în ceea ce ce privește evaluarea probabilităților de îmbolnăvire acesta este mult relevant decât indicele de masă corporală (IMC).  

Indicele de masă corporală (IMC) este un instrument de referință în evaluarea statusului ponderal și riscurilor de sănătate. Este recunoscut faptul că un IMC mai mare predispune la  anumite boli cronice, precum boli cardiovasculare, diabet și chiar anumite tipuri de cancer. Însă așa cum precizează și experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), IMC-ul oferă indicii aproximative, deoarece nu corespunde aceluiași grad de adipozitate de la un individ la altul. Or, acesta este cel care contează cu adevărat atunci când vine vorba de riscurile de dezvoltare a bolilor sus-menționate.

Valorile adecvate, raportat la greutatea corporală

Circumferința taliei face posibilă estimarea cantității de grăsime acumulate la nivel abdominal, zisă și grăsime viscerală. Acesta este cel mai periculos tip de grăsime, cu rol activ în apariția diferitelor boli prin secreți unor citokine cu rol inflamator, așa ca interleukina 6 sau TNF-α . Cercetătorii de la Universitatea Queen’s, Canada, au stabilit care sunt dimensiunile taliei ce ar trebui țintite, în funcție de IMC, pentru a evita un risc cadrdiovascular suplimentar. 

În cazul unui IMC cuprins între 18,5 și 24,9, ce definește greutatea sănătoasă

grosimea ideală a taliei < 80 cm (femei) sau 90 cm (bărbați)

În cazul unui IMC cuprins între 25 și 29,9, ce definește supraponderalitatea

grosimea ideală a taliei < 90 cm (femei) sau 100 cm (bărbați)

În cazul unui IMC cuprins între 30 și 34,9, ce definește obezitatea de grad 1

grosimea ideală a taliei <105 cm (femei) sau 110 cm (bărbați)

În cazul unui IMC de 35 și peste, ce definește obezitatea de grad 2

grosimea ideală a taliei <115 cm (femei) sau 125 cm (bărbați).

 

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate