Raportul talie-sold, mai important decat crezi

Timp estimat de citire1 minut, 58 secunde

Dincolo de aspectele ce tin estetic, raportul dintre circumferinta taliei si cea a soldurilor reprezinta o metoda simpla, dar deosebit de utila, de a afla cum stam cu sanatatea. Potrivit noilor descoperiri stiintifice, acesta este un indicator precis al riscurilor pe care le avem de a suferi de afectiuni cardiometabolice.

Cand vine vorba de evaluarea statusului ponderal si a riscurilor pentru sanatate, indicele de masa corporala (IMC) este cel cunoscut si utilizat instrument. Specialistii admit insa ca acesta este departe de a fi perfect. Si asta pentru ca nu doar numarul de kilograme conteaza, cat mai ales modul in care este distribuita grasimea in organism. O ampla cercetare recent aparuta in „Annals of Internal Medicine”vine sa confirme acest lucru, aratand ca raportul talie-sold – se calculzeaza prin impartirea circumferintei taliei (in jurul ombilicului) la circumferinta soldurilor – este mai eficient in prezicerea riscurilor de boala si deces prematur decat IMC-ul.

Talie groasa = viata mai scurta

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie si Universitatea din Sydney, Australia, au analizat datele din dosarele medicale a 42.702 barbati si femei din Anglia si Scotia, timp de zece ani. Pe parcursul desasurarii studiului, un numar de 5.355 de participanti au decedat. Dupa ce au corelat mai multi factori (varsta, sexul, fumatul, activitatea fizica etc.), cercetatorii au descoperit ca persoanele cu IMC normal, dar cu obezitate centrala – definita printr-un raport talie-sold crescut –, au inregistrat un risc de deces prematur cu 22% mai mare fata de subiectii cu IMC normal si cu un raport talie-sold sanatos. In mod surprinzator, si persoanele considerate supraponderale sau obeze pe baza IMC-ului, care insa prezentau un raport talie-sold optim, au fost mai putin expuse acestui risc prin comparatie cu indivizii cu mai putine kilograme, dar cu mai multa grasime in jurul taliei.

De ce?

Raportul talie-sold dezvaluie cum anume repartizeaza corpul grasimea. Persoanele la care depozitele adipoase se acumuleaza cu predilectie in jurul taliei si mai putin pe solduri sunt mai susceptibile sa dezvolte boli cardiovasculare, diabet zaharat si alte complicatii asociate.

Valori de care sa tii seama

Femei Barbati Risc cardiovascular
sub 0,80 sub 0,95 risc foarte scazut
intre 0,81 si 0,85 intre 0,96 si 1 risc moderat
peste 0,89 peste 1 risc crescut

Desi este mai dificil de dat jos, studiile au relevat ca grasimea din zona inferioara a corpului, adica cea de pe fese si coapse, are o influenta negativa mai mica asupra sanatatii.

Natalia Talmacec

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

  1. A**u** spune:

    Am 24 de ani , o inaltime de 1,58 si 54 de kg. In solduri masor 1, 94 iar in talie 90 de cm , deci pentru aceasta greutate de 54 de kg , 1, 90 de cm in talie mi se pare ceva iesit din comun de grav , ceva anormal , sunt persoane de 90 de kg care au mai putin in talie decat mine, nu am avut nici o nastere ca sa fie acesta un motiv , dar in schimb in trecut pe cand aveam 14 ani am luat niste pastile de ingrasat pentru ca eram foarte slaba si de atunci m-am dereglat…Voi ce parere aveti , ce ma sfatuiti sa fac?

Calculator IMC
Indice masa corporala
Inaltime (cm)
Greutate (kg)
Varsta
M F
Politica de confidentialitate