Este posibil? Cum sa mananci la restaurant fara sa te ingrasi
In perioada vacantelor exista obisnuinta de a lua cu asalt restaurantele si terasele. Si cum este o perioada de relaxare, apare tentatia de a-ti indeplini toate fanteziile culinare. Atentie insa pentru ca excesele facute in cateva saptamani de vacanta iti pot crea mari probleme cu greutatea.
11.06.2018
Timp estimat de citire:
3 minute, 30 secundeEsti la dieta sau doar vrei sa iti pastrezi greutatea actuala? Asta nu inseamna ca e necesar sa renunti complet la a merge la restaurante. Trebuie doar sa citesti sfaturile si trucurile pe care ti le prezentam mai jos, pentru a afla cum sa nu te ingrasi atunci cand treci pragul unui local. Totul este important, de la verificarea restaurantului, pana la intrebarile pe care trebuie sa i le pui chelnerului. Asadar, „be smart”, pentru o vara frumoasa si sanatoasa.
Verifica restaurantul
Mergi doar la restaurante unde stii ce se serveste. Cum majoritatea localurilor au si un site, profita de tehnologie si vezi ce au in meniu. Daca au doar fast-food si mancare nesanatoasa, atunci poate e cazul sa alegi alt restaurant. Ai grija sa existe in meniu supe, carne de pui, de peste, legume si salate.
Pune cat mai multe intrebari
Nu comanda niciodata repede, intreaba chelnerul despre felurile de mancare din meniu. Iata ce trebuie sa afli:
- Care este modalitate de preparare a alimentului? (ex. in ulei, la gratar, la abur etc.)
- Ce ingrediente sunt folosite la preparare?
- Cum este preparata garnitura?
- Cat de mari sunt portiile?
Dupa ce ai aflat aceste informatii nu trebuie sa iti fie rusine sa intrebi daca se pot face anumite modificari, precum:
- Cere o cantitate mai mica, renuntarea sau inlocuirea untului sau uleiului (ex. la o salata sau un piure).
- Daca se poate schimba modalitatea de preparare (ex. un piept de pui sa fie preparat la gratar).
- Daca poti schimba ingredientele unui preparat (ex. sa scoti baconul sau alte ingrediente din salata pe care vrei sa o comanzi).
- Daca vorbim de un meniu, intreaba daca poti schimba garnitura, in cazul in care aceasta ti se pare nesanatoasa (ex. schimba cartofii prajiti cu legume).
- Indiferent de ce preparat comanzi, intreaba daca este posibil sa reduci cantitatea de sare si zahar.
Nu te lasa impresionat de descrieri
Este o moda prin anumite restaurante de a prezenta produsele cu descrieri apetisante. Un studiu prezentat de prevention.com, arata ca astfel de prezentari care „iti lasa gura apa” duc la cresterea vanzarilor cu 23%. Dar tu nu vei pica in aceasta capcana, nu-i asa? In acelasi timp nu te baza niciodata pe descrieri ale preparatelor care anunta cu surle si trambite ca aceastea sunt extrem de sanatoase. Verifica lista ingredientelor, pentru ca totul poate fi doar marketing.
Chiar daca esti in vacanta nu uita sa faci macar 20-30 de minute de miscare pe zi. Mergi cat mai mult pe jos, alearga sau inoata, daca esti la mare.
Salata, inger sau demon?
In momentul in care iti faci o salata acasa, stii exact ce ingrediente pui in ea, dar la restaurant o salata poate deveni un inamic al controlului greutatii. Si asta pentru ca poate contine bacon, crutoane (prajite in ulei!), cascaval si diverse sosuri, precum maioneza, toate acestea facand din salata sanatoasa o bomba calorica. Asadar, spune chelnerului ce vrei sa scoti din salata, inlocuieste dressingurile cu lamaie proapata si cu putin ulei de masline.
Ai grija ce bauturi consumi
Apa plata este cea mai buna, dar daca vrei sa te rasfeti putin poti consuma si bauturi alcoolice, dar cu moderatie. Pentru a fi sigur ca nu bei prea mult alege metoda de a le comanda la pahar si nu la sticla, astfel vei avea controlul asupra cantitatilor. Iata cat alcool poti consuma, astfel incat sa te incadrezi in 150 de calorii: maxim 150 ml de vin, maxim 45 ml de lichior sau maxim 1 bere.
Nu strica totul la desert
Stim ca meniul este plin de delicii, precum clatite cu ciocolata sau prajituri apetisante. Fa-ti poftele dar comanda o singura portie, pe care o vei imparti cu partenerul tau. Ideal insa este sa consumi o salata de fructe, care insa sa nu fie plina de frisca, zahar sau toppinguri.
Daca incerci sa slabesti, nu consuma mai mult de 1400-1500 de calorii pe zi. Pentru mentinerea greutatii nu depasi 2000 de calorii pe zi.
Alin Claudiu Popescu
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024