Dieta Ramadan, inspirata de postul musulmanilor
O noua dieta isi face loc pe lista metodelor de combatere a excesului ponderal. Este inspirata de Ramadan, luna din calendarul islamic dedicata postului, in care nu ai voie sa mananci toata ziua de la rasaritul pana la apusul soarelui. In mod surprinzator, mesele luate seara tarziu in acest context nu afecteaza silueta. Ba dimpotriva, o ajuta, conform unui grup de cercetatori de la Universitatea Ebraica din Ierusalim.
09.06.2015
Timp estimat de citire:
3 minute, 17 secundeAfla care sunt secretele acestui tip particular de dieta si ce ai voie sa pui in farfurie in cadrul acesteia.
Ramadan (in araba: رمضان) este a noua luna din calendarul islamic, pe tot parcursul careia musulmanii credinciosi tin post negru toata ziua: nu beau si nu consuma nimic. Timp de 29 sau 30 de zile, in functie de an, mesele sunt servite inainte de rasaritul soarelui (Sahour) si dupa apus (Iftar), impreuna cu familia sau comunitatea locala. Desi e in contradictie cu regulile de baza recomandate de nutritionisti, acest mod de alimentatie s-a dovedit a fi o metoda utila in lupta cu kilogramele in plus.
Unda verde pentru carbohidrati la cina
O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Ebraica din Ierusalim a analizat impactului dietelor musulmanilor din perioada Ramadanului, cand oamenii tin post din zori pana seara tarziu, iar apoi mananca la cina mese bogate in carbohidrati. Potrivit specialistilor, acest tip special de regim alimentar creste semnificativ nivelul de satietate, ceea ce-l face promitator pentru persoanele supraponderale care vor sa slabeasca. Ei au ajuns la aceste concluzii in urma studiu la care au paricipat 78 de barbati, ofiteri de politie, care au fost impartiti aleator in doua grupe: unii au tinut dieta Ramandan si au consumat carbohidrati la cina, in timp ce altii au fost supusi unei diete de slabit care prevedea consumul cabohidratilor in timpul zilei.
Rezultate neasteptate
La finalul studiului, oamenii de stiinta au examinat efectele dietelor tinute de participanti asupra secretiei a trei hormoni importanti si anume: leptina – hormonul satietatii, al carui nivel in sange este, de regula, scazut in timpul zilei si ridicat in timpul noptii; grelina – hormonul foamei, al carui nivel in sange este exact invers celui al leptinei, adica ridicat in timpul zilei si scazut in timpul noptii; adiponectina – hormonul considerat a fi veriga dintre obezitate, rezisteta la insulina si sindromul metabolic, al carui nivel este scazut in cazul persoanelor cu surplus de greutate. Rezulatele au aratat ca dieta Ramadan a modificat in mod favorabil profilurile hormonale. Astfel, prin comparatie cu participantii din grupul de control, cei care au urmat regimul Ramadan au inregistrat o scadere a circumfrintei abdomenale si a grasimii corporale. De asemenea, acestia din urma au prezentat imbunatatiri in ceea ce priveste nivelul glicemiei si al lipidelor in sange, precum si riscurile de inflamare.
„Aceste descoperiri reprezinta o baza solida pentru o dieta alternativa mai potrivita pentru cei care intampina dificultati in a respecta dietele de slabit de-a lungul timpului”, a explicat profesorul Zecharia Madar, savant sef in cadrul Ministerului Educatiei din Israel.
Ce poti manca: 4 exemple de miniu
Exemplul 1
Suhoor: un castron de terci de cereale cu lapte, o felie de paine prajita si un pumn de nuci nesarate.
Iftar: lipie cu pui, humus cu salata, una sau doua bucati de baklava.
Exemplul 2
Suhoor: fulgi de grau cu lapte, o lipie simpla sau pufoasa, un mar sau o banana.
Iftar: pui cu orez fiert, curry de legume si salata mixta, urmata de salata de fructe cu un singur tip de crema.
Exemplul 3
Suhoor: un bol de crupe de grau sau muesli si o para sau portocala
Iftar: peste la cuptor cu legume sau cu orez, urmat de fidea dulce sau o a bucata de jalebi (un dulce indian)
Exemplul 4
Suhoor: branza, o lingurita de gem cu biscuiti sau paine prajita si o mana de fructe uscate
Iftar: paste fierte cu legume si carne de pui sau peste si o felie dintr-un desert simplu.
Surse: www.nhs.uk; www.huji.ac.il, www.thekitchn.com
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Cauți răspunsuri la „ce să fac ca să slăbesc"? Te ajutăm noi!
23.09.2024