Dieta militară: ce este și cum funcționează
Deși este mai puțin cunoscută la noi, dieta militară a devenit foarte populară în Statele Unite - unde a și apărut - pentru că promite o slăbire rapidă, de până la 5 kilograme în doar câteva zile. De asemenea, adepții acestei rețete de slăbire s-au arătat foarte încântați de faptul că, în ciuda denumirii, dieta militară nu este chiar atât de strictă, impunând respectarea unor reguli clare timp de doar trei zile pe săptămână.
15.11.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 32 secundeSe spune că acest plan alimentar a fost creat de nutriționiștii din armata americană pentru a-i ajuta pe soldați să ajungă și să se mențină în forma fizică impusă de rigorile militare. Baza dietei militare o constituie pierderea rapidă în greutate pe fondul unei alimentații sărace în calorii, care alternează cu o alimentație echilibrată, cu un aport caloric scăzut, dar mai apropiat de normal.
Dacă vrei să afli mai multe despre dieta militară și chiar să o încerci la un moment dat, îți oferim în cele ce urmează toate informațiile de care ai nevoie.
Care sunt principiile de bază ale dietei militare
Dieta militară îmbină patru principii esențiale pentru atingerea obiectivelor propuse, iar ignorarea oricăruia dintre ele va afecta în bună măsură rezultatul final.
Primul principiu al dietei militare constă în reducerea aportului caloric la o valoare de 1.000 – 1.4000 de calorii pe zi. Astfel, cei care țin o dietă militară slăbesc datorită unui aport redus de calorii, care determină organismul să topească din rezervele de grăsime pentru a produce energia necesară pe parcursul unei zile.
Al doilea principiu presupune respectarea unui program strict de mese, cu o alimentație bine structurată și în cantități foarte bine controlate, exact așa cum îi stă bine unei diete militare. Scopul urmărit este menținerea strictă în limita de calorii impusă zilnic, nefiind admisă nicio depășire.
Meniul unei diete militare poate fi asociat oarecum cu rațiile soldaților atât prin prisma cantităților bine calculate, cât și a simplității. Am ajuns astfel la al treilea principiu care presupune ca alimentele consumate să fie cât mai simple și ușor de preparat. Cele mai potrivite alimente pentru o dietă militară sunt legumele, fructele, carnea slabă, ouăle, brânzeturile degresate, peștele și pâinea integrală.
Până aici, dieta militară poate părea destul de strictă și limitativă, însă nu trebuie să îți faci griji, pentru că cel de-al patrulea și ultimul principiu impune ca aceasta să fie ținută pe termen scurt. Cât de scurt dar și cât de des, vei afla din capitolul următor.
În ce constă dieta militară
Dieta militară include două etape care se desfășoară pe parcursul a doar șapte zile, așadar o sesiune completă a unui astfel de regim durează fix o săptămână. Această săptămână debutează în forță cu acel plan alimentar mai strict specific dietei militate, în cadrul căruia trebuie respectate cu sfințenie principiile pe care tocmai le-am enumerat. Cum spuneam, este vorba de o perioadă scurtă – mai precis, 3 zile – în care trebuie să servești doar mesele principale, după un program fix.
În prima zi a dietei militare ai voie să consumi un număr total de 1.400 de calorii la micul dejun, prânz și cină. A doua zi, aportul caloric se reduce cu 200 de calorii, astfel că alimentele consumate la cele trei mese nu trebuie să depășească pragul de 1.200 de calorii. A treia zi a dietei militare este și cea mai restrictivă, pentru că meniul complet al celor trei mese trebuie să se limiteze la doar 1.000 de calorii.
Urmează a doua parte dietei militare, care este mai ușor de suportat pentru că nu există niciun fel de restricții în ceea ce privește numărul meselor. Astfel, între cele trei mese principale poți servi și gustări, însă este recomandat ca numărul total de calorii consumate la finalul zilei să nu depășească pragul de 1.500.
Dieta militară continuă în acest ritm pe parcursul celor 4 zile care au mai rămas din săptămână, iar la final poți pierde până la 5 kilograme în greutate. Dacă rezultatul nu te mulțumește, poți continua programul săptămâna următoare, ținând cont de aceleași reguli.
Ce avantaje are dieta militară
Dieta militară este apreciată în mod special pentru că permite pierderea unui număr mare de kilograme într-un timp scurt. Poți slăbi de la 2-2,5 kilograme până la 4,5-5 kilograme în decurs de 7 zile, în funcție de metabolism și de volumul de efort fizic depus în acest interval. Pentru a slăbi cât mai mult, este important ca în perioada dietei militare să faci multă mișcare, pentru că solicitarea fizică necesită mai multă energie și obligă organismul să ardă o cantitate mai mare de grăsimi.
Un alt avantaj al dietei militare constă în faptul că obișnuiește organismul cu o rutină a servirii meselor zilnice la ore fixe, ceea ce duce la reglarea apetitului și a funcțiilor metabolice implicate în arderea caloriilor și grăsimilor.
Nu în ultimul rând, dieta militară este una de scurtă durată, astfel că poți să apelezi la ea oricând fără să-ți încurce prea tare planurile.
Care sunt inconvenientele dietei militare
Una dintre capcanele în care pot cădea multe persoanele care urmează o dietă militară este reprezentată de așa-numitul „efect de yo-yo”, ce duce la îngrășare la fel de rapidă, anulându-se astfel efectul curei de slăbire. Efectul de yo-yo apare în urma dietelor restrictive, care determină pierderi rapide în greutate, așa cum este și cazul dietei militare. Odată încheiată o astfel de dietă, organismul simte nevoia de a recupera resursele energetice pe care le-a pierdut, astfel că va acumula grăsime mai rapid decât în mod normal.
Totodată, dieta militară pe termen lung poate duce la apariția unor carențe nutriționale, pentru că un astfel de regim restrictiv privează organismul de un aport optim de nutrienți esențiali. Tocmai din acest motiv, dieta militară este una de scurtă durată și nu se recomandă repetarea sa mai multe săptămâni la rând.
Un alt dezavantaj constă în faptul că trebuie calculat exact conținutul caloric pentru fiecare aliment consumat și trebuie găsite formule de meniu care să se încadreze strict în limitele impuse, ceea ce pentru mulți poate fi dificil sau plictisitor.
Este sau nu recomandată dieta militară?
Răspunsul la această întrebare depinde în cea mai mare măsură de ceea ce îți propui atunci când vrei să o urmezi. Astfel, dacă îți dorești să scapi rapid de kilogramele în plus înainte de a pleca în vacanță sau pentru a „încăpea” într-un costum pe care vrei să-l porți de un eveniment, dieta militară este exact ceea ce îți trebuie, pentru că slăbești mult într-un timp scurt.
Totuși, dacă își propui să te menții la o greutate normală, o astfel de dietă nu este cea mai bună soluție pentru că poți pune kilogramele la loc la fel de rapid precum le pierzi.
De asemenea, dieta militară nu este recomandată nici persoanelor care doresc să slăbească și în același timp să-și modeleze silueta, pentru că un astfel de regim strict poate duce la pierderea masei musculare
Mai trebuie precizat că dieta militară este potrivită în mod special persoanelor tinere și cu o stare de sănătate perfectă, în timp ce în cazul vârstnicilor sau al pacienților cu diferite afecțiuni presupune riscuri care depășesc cu mult beneficiile. De altfel, se recomandă chiar și efectuarea unui control medical înainte de a începe o astfel de dietă, pentru a avea garanția că regimul restrictiv va fi bine tolerat de organism.
În concluzie, dieta militară este o opțiune demnă de luat în seamă de persoanele tinere și cu o stare bună de sănătate, care doresc să scape rapid de câteva kilograme în plus. Un exemplu elocvent ar fi cazul sportivilor care participă la competiții pe categorii de greutate și trebuie să slăbească până la următorul meci pentru a se încadra în limitele categoriei.
În schimb, ca soluție pe termen lung, această dietă nu este recomandată întrucât poate determina probleme de sănătate cu consecințe deloc de neglijat. Nici ca soluție pentru o alimentație sănătoasă, dieta militară nu este un exemplu bun, pentru că nu oferă organismului un aport suficient de nutrienți necesari.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024