Dieta mediteraneeană ține la distanță artrita reumatoidă

Timp estimat de citire:

1 minut, 45 secunde

Avem o mulțime de dovezi probate științific privind beneficiile dietei mediteraneene aduse sănătății. Acum, rezultatele unui nou studiu sugerează că această abordare alimentară poate ajuta, de asemenea, la prevenirea artritei reumatoide în cazul fumătorilor.

Persoanele fumătoare sau care au fumat în trecut au un motiv foarte serios să adopte dieta mediteraneeană. O amplă analiză care a implicat 62.629 de femei din Franța a relevat că acest tip de alimentație poate avea un rol protector împotriva artritei reumatoide. Acestea au luat parte la o monitorizare pe termen lung a obiceiurilor alimentare, completând un chestionar detaliat despre ceea ce obișnuiesc să mănânce, din 1990 și până în prezent. Datele au arătat că, de-a lungul timpului, 480 de participante au dezvoltat artrită reumatoidă.

Rezultatele studiului au pus în evidență diferențe semnificative în ceea ce privește gradul de risc între persoanele fumătoare sau foste fumătoare cu aderența cea mai mare și cea mai mică la dieta la principiile dietei mediteraneene. Concret, raportat la un milion de persoane pe an, au existat 383 de cazuri de artrită reumatoidă în rândul celor care au urmat îndeaproape dieta mediteraneeană, pe când în rândul celor cu aderență scăzută s-au înregistrat 515 cazuri. Efectul protector al dietei mediteraneene a fost sensibil mai mare în cazul participantelor nefumătoare. În rândul lor, au existat 358 de cazuri la un milion de persoane.

Reamintim că dieta mediteraneeană este bogată în fructe și legume, cereale, ulei de măsline, pește și promovează un consum moderat de produse lactate, carne și vin.

Femeile, mai afectate de artrita reumatoidă

Cunoscută și cu termenul de reumatism, artrita reumatoidă este o tulburare autoimună, caracterizată de inflamație cronică, în special, la nivel articular. Uneori, afecțiunea poate să conducă și la deteriorare altor țesuturi din corp: piele, ochi, plămâni, vase de sânge, inimă. Datele arată că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să sufere de artrită reumatoidă, boala declanșându-se frecvent între vârsta de 40-60 de ani.

Sursa: www.sciencedaily.com

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si transmiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Niciun comentariu

Politica de confidentialitate