Dieta mediteraneana, benefica si in caz de cancer la prostata
Daca pana acum s-a vorbit despre dieta mediteraneana ca metoda de preventie a diverselor probleme de sanatate, iata ca aceasta se dovedeste a fi eficienta si in ceea ce priveste imbunatitirea evolutiei in cursul bolii canceroase. Cel putin asa arata rezultatele unui recent studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard.
01.09.2015
Timp estimat de citire:
1 minut, 22 secundeOamenii de stiinta americani au tinut sub observatie timp de 15 ani aproximativ o mie de persoane suferind de cancer de prostata, pentru a vedea daca alimentatia contribuie in vreun fel la modul in care progreseaza maladia. Astfel, ei putut constata ca, fata de o dieta occindentala clasica, cea mediteraneana contribuie la o evolutie mai buna a pacientilor afectati de teribila boala. Mai exact, barbatii care au adoptat un numar mai mare din marile principii ale regimului mediteranean au inregistrat – pe parcursul perioadei de observatie – un risc mai mic de a deceda din cauza bolii sau din alte cauze, comparativ cu cei care nu au facut acest lucru.
Nu-i tratament, ci adjuvant
Autorii cercetarii au tinut se sublinieze insa ca regimul mediteranean nu trebuie considerat drept „tratament”, ci, mai degraba, asa cum s-a putut vedea in cadrul studiului, drept posibil adjuvant. „Rezultate sunt incurajatoare, dar acestea trebuie sa fie verificate si preluate in alte studii”, au precizat cercetatorii.
Cat despre principiile dietei medeteranene, acestea sunt putine si simple, usor de integrat in stilul de viata si anume: cat mai multe fructe si legume, cereale integrale si leguminoase, consum limitat de carne rosie, peste si produse lactate, putin vin rosu la masa si ulei de masline ca aport principal de grasimi.
Sursa: www.passionsante.be
Natalia Talmacec
Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
01.07.2024