Dieta Haward Hay te invata sa slabesti… disociat!

Timp estimat de citire1 minut, 55 secunde

Dieta Haward Hay presupune disocierea proteinelor de glucide. Metoda, conceputa in principal pentru vindecarea anumitor afectiuni, este recomandata si persoanlor care doresc sa slabeasca sanatos. Regimul faciliteaza digestia, stimuleaza metabolismul, confera energie si alunga senzatia de foame.

Doctorul William Haward Hay, inventatorul regimului disociat, a elaborat aceasta metoda in anul 1911, mergand pe premisa ca exista o cauza principala pentru problemele de sanatate: substantele daunatoare din organism.
Aciditatea, de exemplu, se formeaza in urma acumularii de acid gastric in cantitati mai mari decat poate corpul elimina. Astfel, rezerva vitala de alcaline scade, ceea ce duce la acumularea toxinelor.
Pentru a facilita o buna digestie, doctorul Hay a clasificat alimentele in trei grupe:

  • Fructele si legumele ajuta la formarea alcalinelor. Chiar si fructele acide cum sunt lamaile elibereaza in organism saruri alcaline.
  • Proteinele (carnea, vanatul, pestele, ouale si branza) produc aciditate.
  • Carbohidratii saturati sau glucidele (cereale, paine si orice alimente care contin faina sau zaharuri) sunt substantele responsabile de producerea aciditatii.

Teoria Doctorului Hay era ca, desi proteinele si glucidele produc aciditate, digestia se produce in conditii diferite si nu trebuie niciodata consumate la aceeasi masa.

Regulile Hay pentru sanatate

  • Glucidele si zaharurile nu trebuie consumate impreuna cu proteinele si fructele acide;
  • Legumele si fructele (atat cele acide, cat si cele dulci) daca sunt corect combinate trebuie sa fie baza dietei;
  • Proteinele, glucidele si grasimile sunt permise in cantitati reduse;
  • Nu trebuie consumate decat cereale integrale si glucide neprocesate si  este recomandata eliminarea din dieta a  tuturor alimentelor rafinate;
  • Trebuie sa treaca cel putin 4 ore intre mesele cu proteine si cele cu glucide;
  • Laptele nu trebuie combinat cu niciun aliment.

Nu combinati alimentele incompatibile!
Pentru a sti exact care sunt alimentele ce pot fi consumate impreuna si care nu, consultati tabelul urmator:
 

Lista A

Lista B        

Lista C

Proteine

Alimente neutre

Glucide

Carne de orice fel

Legume

Pesmeti

Branza

Vegetale

Paine

Oua

Fructe

Prajituri

Peste

Seminte

Biscuiti

Soia

Nuci

Ovaz

Iaurt

Condimente

Paste

 

Unt

Cartofi

 

Ulei de masline

Orez

 

 

Zahar / Miere

 

 

Indulcitori

 

  • Combinati orice aliment cuprins in lista A cu oricare din lista B;
  • Combinati alimentele din lista C cu cele din lista B;
  • Niciodata nu combinati alimentele din lista A cu cele din lista C!

 

Adina Radu

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ.
Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Lasă un răspuns

Niciun comentariu