Dieta cu căpșuni
Căpșunile se regasesc încă in supermarketuri, așa că profită din plin de aceste fructe gustoase și bogate în vitamina C, acid folic și potasiu pentru a ține o cură de slăbire și de... sănătate! Timp de o săptămână, urmează dieta cu căpșuni, inspiră-te din meniul propus de noi și mănâncă zilnic cel puțin o porție de căpșuni, plus alte alimente sănătoase care te vor ajuta să slăbeșți și să te simți plin de energie.
04.10.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 0 secundeDieta de slăbit cu căpșuni poate fi ținută în două moduri: fie mănânci o zi întreagă numai căpșuni (1-2 kg de fructe), obținând o detoxifiere puternică a organismului, fie le incluzi într-o dietă hipocalorică timp de o săptămână, în diferite moduri. A două varianta este mai lejeră pentru tine și mai puțin agresivă pentru organismul tău și, în plus, poți pierde 3 kg fără să îți fie foame vreodată!
Iată care sunt valorile nutriționale pentru o porție de căpșuni (o cană sau 8 căpșuni medii):
- Fibre alimentare: 3 g – 12% din DZR (doză zilnică recomandată);
- Proteine: 1 g – 2% din DZR;
- Vitamina C: 81 mg – 136% din DZR;
- Potasiu: 239 mg – 7% din DZR;
- Acid folic: 25 mcg – 6% din DZR;
- Calorii: 43 calorii (27 calorii/100 g).
Prin urmare, căpșunile sunt o sursă bună de vitamine și au fost catalogate de oamenii de știință americani ca fiind pe locul 4 în topul fructelor consumate frecvent în ceea ce privește cantitatea de antioxidanți, fiind surclasate doar de mure, merișoare și zmeură. Având în vedere că sunt mult mai populare decât alte fructe, datorită gustului savurat chiar și de copii, căpșunile se pretează de minune pentru o dietă de slăbit!
Dieta de slăbit cu căpșuni: alimente interzise
Dacă vrei să slăbești, pe parcursul săptămânii în care ții dieta cu căpșuni, nu consuma următoarele alimente:
- Carne roșie (porc, vită), mezeluri, cârnați, mici;
- Zahăr, prăjituri cu zahăr, ciocolată, turtă dulce;
- Alimente de la fast food, cartofi prăjiți, chipsuri;
- Sucuri carbogazoase (poți bea în schimb maximum 1 l de apă minerală);
- Pâine, paste, pizza, produse de patiserie;
- Ulei de floarea soarelui.
Complet interzise în timpul oricărei diete de slăbit, ar fi totuși indicat să renunți pentru totdeauna la aceste ingrediente nocive, ce nu-ți aduc niciun fel de beneficiu din punct de vedere nutrițional. Din contra chiar, îți pot dăuna, din cauza conținutului mare de zahăr, grăsimi, conservanți și acid fosforic – întâlnit mai ales în băuturile carbogazoase din comerț, acest acid împiedică organismul să mai asimileze calciul, așa că ferește-te de excese.
Dieta de slăbit cu căpșuni: alimente recomandate
Mizează pe aceste alimente sărace în calorii sau consumă-le cu moderație pe cele care sunt hipercalorice, dar sunt necesare organismului tău:
- Căpșuni, zmeură, afine, mure, mere;
- Spanac, lobodă, frunze de păpădie, roșii, salată verde, ridichi, ceapă verde, laptuci;
- Lactate: brânză slabă de vaci sau oaie, iaurt și lapte degresat;
- Carne slabă (curcan, pește sau pui).
În plus, în timpul dietei de slăbire cu căpșuni poți consuma condimente (piper, verdețuri proaspete sau uscate), pe care să le incluzi în salate sau mâncăruri ușoare, fără ulei, ci preparate la aburi, pe grătar sau fierte. Ca gustare, poți mânca o mână de nuci, semințe de dovleac sau migdale crude, întrucât conțin omega 3 și sunt recomandate pentru menținerea în bună stare a sistemului cardiovascular.
Exemplu de meniu pentru o zi din dieta cu căpșuni
Mic dejun
- Shake natural de căpșuni (făcut la blender dintr-o cană de căpșuni, o cană de lapte degresat, 2 cuburi de gheață și 2 picături de esență de vanilie);
- cafea sau ceai fără zahăr,
- un ou fiert.
Prânz
Salată cu roșii și sos dietetic de brânză, un piept de pui la grătar cu busuioc, o cană de căpșuni proaspete (140 g).
Cină
Mâncare de spanac cu usturoi, 150 g de pește la aburi cu zeamă de lămâie.
Gustări
Iaurt degresat cu 3-4 căpșuni, 6 migdale crude.
Obligatoriu: 8 pahare mari (2 l) de lichide în fiecare zi.
Rezultatele dietei pot varia în funcție de starea dvs. de sănătate și de caracteristicile fiecărui organism. Înainte de a începe orice dietă, vă rugăm să consultați medicul.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024