Dieta corporatista: ce sa mancam la birou ca sa ne mentinem silueta
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca jobul este unul dintre inamicii redutabili ai siluetei perfecte. Nu de alta, dar orele petrecute la birou sunt sinonime adesea cu sedentarismul si mancatul pe apucate, in special de alimente nesanatoase. Pentru ca sanatatea si silueta sa nu aiba serios de suferit din cauza jobului, este important sa luam masuri cat mai din timp, iar o „dieta corporatista” ar putea fi primul pas. Asadar, ce sa mancam la birou ca sa ne mentinem silueta?
02.06.2015
Timp estimat de citire:
3 minute, 57 secundeStim deja ca, pentru un corp suplu si o sanatate de fier, este important sa imbinam o alimentatie echilibrata cu o cantitate consistenta de exercitii fizice, sub orice forma, practicate in mod regulat. Dar ce ne facem cand ne vedem obligati sa petrecem ore in sir la job, constransi de timp si tentati in permanenta de rontaieli nesanatoase si alte optiuni alimentare care nu fac decat sa transforme in amintire orice eforturi de a ne mentine silueta si sanatatea?
Ei bine, afirma nutritionistii si nu numai, este mai simplu decat am putea crede: tot ce avem de facut este sa ne organizam un pic, sa ne „ascutim” vointa, sa punem la bataie toate argumentele rationale pentru care trebuie sa facem o schimbare in bine si sa trecem la treaba! Mai concret, iata ce ar trebui sa includa, incepand chiar de astazi, „dieta corporatista”:
Fructe oleaginoase
Fructele oleaginoase – precum nucile, alunele, migdalele, fisticul, nucile caju si de macadamia, arahidele s.a – sunt alegeri excelente pentru mesele si rontaielile de la birou. De ce? Fiindca sunt sanatoase, satioase si versatile: le poti consuma ca atare sau adauga in iaurturi, salate etc. Trebuie spus ca fructele oleaginoase, spre deosebire de clasicele rontaieli la care ai acces la job – chipsuri, ciocolata, biscuiti s.a.m.d. -, sunt ticsite cu grasimi sanatoase, proteine si fibre care iti asigura energia de care ai nevoie si o senzatie prelungita de satietate. Atentie insa sa nu abuzezi: o portie mica – aproximativ 30 g – de 2-3 ori pe zi este mai mult decat suficienta, fiindca fructele oleaginoase sunt si foarte calorice!
Struguri
Toate fructele proaspete sunt grozave si ar trebui sa fie incluse in „dieta corporatista”, gratie continului lor ridicat de substante nutritive, respectiv redus de calorii. Strugurii par sa fie totusi unele dintre cele mai recomandate fructe, deoarece, potrivit studiilor, consumul lor creste productia de dopamina, acel neurotransmitator responsabil nu doar de buna dispozitie, dar si de imbunatatirea memoriei si a capacitatii creierului de a rezolva probleme, doua calitati importante pentru performanta la locul de munca. Cum ii poti savura? Ca atare sau, pentru un plus de energie, alaturi de cateva bucatele de branza si niste migdale.
Batoane de granola
Fiindca spuneam ca secretul alimentatiei sanatoase la birou consta intr-o buna organizare, ei bine, o solutie isteata ar putea fi si aceea de a-ti pregati acasa batoane de granola, o rontaiala delicioasa, bogata in cereale integrale, fructe uscate si felurite seminte. Sunt gustoase si satioase si iti potolesc si pofta de dulce fara a fi insa un pericol pentru silueta ta. Bineinteles, este important sa nu abuzezi, intrucat aceste batoane de granola sunt ticsite si cu numeroase calorii. Asadar, 1-2 asemenea batoane pe zi sunt mai mult decat suficiente.
Dieta corporatista: ponturi pretioase
Ca sa poti tine o adevarata „dieta corporatista”, n-ar strica sa tii cont si de urmatoarele ponturi pretioase:
- Ia micul dejun acasa, nu la birou. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si ar trebui sa fie si cea mai consistenta. Pentru a nu fi tentat sa te infrupti din alimente nesanatoase, de tipul celor din automatele de la job, pregateste-ti acasa un mic dejun sanatos si copios, bogat in cereale integrale si proteine – astfel, iti vei incepe ziua cu o doza stransnica de energie care te va insoti pana spre orele pranzului.
- Bea multa apa plata (sau ceaiuri neindulcite) de-a lungul zilei si redu consumul de cafea, in special daca obisnuiesti sa o savurezi cu zahar si/sau lapte ori frisca.
- Pentru a preintampina senzatia acuta de foame, care face mult mai dificil de controlat consumul de alimente periculoase pentru sanatate si silueta, mananca putin si des. Tine la indemana rontaieli sanatoase (de tipul celor mentionate mai sus), astfel incat sa poti recurge la ele ori de cate ori ti-e pofta de ceva dulce sau sarat.
- Opteaza pentru un pranz sanatos. Preferabil ar fi sa ti-l fi pregatit de acasa pentru a nu fi tentat sa te infrupti din ce are sa iti ofere restaurantul/cantina companiei unde lucrezi sau localurile din apropiere. Ce inseamna un pranz sanatos? Unul alcatuit dintr-o portie de proteine (o bucata nu mai mare de 100 g de carne slaba – pui, curcan, peste etc.) si multe legume, proaspete, sotate sau gatite la abur.
Dana Săporan
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024