Detoxifiere și dieta cu suc de morcovi
Morcovii sunt legume deosebit de benefice sănătății. Sunt gustoși și foarte nutritivi. În mod particular sunt o sursă foarte bună de beta-caroten, fibre, vitamina K, potasiu și alți antioxidanți. Sunt recomandați în dietele de slăbit și au fost deseori asociați cu reducerea nivelului de colesterol și îmbunătățirea sănătății ochiului. Sucul acestora este consumat de mult timp, având la rândul lui proprietăți grozave pentru sănătate. Dieta cu suc de morcovi poate fi o opțiune pentru detoxifierea organismului, însă este foarte restrictivă.
04.03.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 33 secundeSucul de morcovi – informații nutriționale
Sucul de morcovi are un conținut scăzut de calorii și în același timp înmagazinează numeroși nutrienți valoroși. Un pahar mare de 240 de ml de suc de morcovi conține:
- Calorii: 96
- Proteine: 2 g
- Grăsimi: mai puțin de 1 g
- Carbohidrați: 22 g
- Zaharuri: 9 g
- Fibre: 2 g
- Vitamina A (sub formă de provitamina A): 255% din cantitatea zilnică recomandată
- Vitamina C: 23% din cantitatea zilnică recomandată
- Vitamina K: 31% din cantitatea zilnică recomandată
- Potasiu: 15% din cantitatea zilnică recomandată
Sucul de morcovi aduce și o cantitate apreciabilă din pigmenții carotenoizi luteină și zaxantină, care au efecte antioxidante. Antioxidanții sunt substanțe care luptă împotriva efectelor moleculelor instabile numite radicali liberi. Principalul carotenoid din sucul de morcovi este beta-carotenul, responsabil de culoarea portocalie a morcovilor. Organismul convertește beta-carotenul în vitamina A.
Beneficii dieta cu suc de morcovi
- Sucul de morcovi conține numeroși nutrienți care protejează sănătatea ochiului. Vitamina A este vitală pentru ochi și este asociată cu diminuarea riscului de orbire cauzată de avansarea în vârstă. Totodată, luteina și zeaxantina protejează ochiul de efectele negative ale luminii și de degenerescența maculară.
- Consumul de suc de morcovi poate susține funcția sistemului imunitar. Vitaminele A și C exercită efecte antioxidante puternice, iar Vitamina B6 (care se regăsește și ea în sucul de morcovi) susține sistemul imunitar.
- Poate avea efecte anti-cancer. Aceiași compuși cu rol antioxidant pot proteja organismul de dezvoltarea afecțiunilor canceroase. Există mai multe studii in vitro cu rezultate promițătoarea, dar sunt necesare mai multe cercetări.
- Ajută la controlul glicemic. Sucul de morcovi are un indice glicemic redus, fiind o băutură potrivită pentru persoanele cu diabet, care sunt sfătuite să înlocuiască băuturile dulci cu băuturi care nu afectează puternic nivelul glicemiei.
- Susține sănătatea pielii. Consumul de suc de morcovi oferă nutrienți care ajută la menținerea elasticității și tonicității pielii. Beta-carotenul poate proteja pielea și de efectele negative ale razelor UV.
- Poate proteja sănătatea inimii. Fiind o sursă bună de potasiu, sucul de morcovi poate ajuta la menținerea presiunii sangvine în limite normale și poate reduce trigliceridele și colesterolul.
Cum se ține dieta cu suc de morcovi
Dieta cu suc de morcovi sau mai bine zis cura cu suc de morcovi este foarte restrictivă și în bună măsură nerecomandată. Presupune postul alimentar pentru o perioadă de 3-7 zile și consumul exclusiv al sucului de morcovi odată la 2-3 ore, scopul fiind detoxifierea și scăderea rapidă în greutate. Neajunsurile acestei cure vizează în primul rând recuperarea rapidă a kilogramelor pierdute odată cu reluarea alimentației obișnuite. Iar în al doilea rând, morcovii, deși sunt alimente sănătoase, nu conțin toți nutrienții necesari funcționării normale a organismului. Le lipsesc, de exemplu, calciul, fierul și grăsimile. Această cură poate provoca oboseală, căderea părului și probleme ale pielii. Important de menționat este și faptul că grăsimile sănătoase prezente în dietă ajută la absorbția vitaminei A. Deci, consumul exclusiv de morcovi te va priva chiar de beneficiile morcovilor. Orice tip de dietă atât de exclusivă trebuie privită cu scepticism.
Dieta cu suc de morcovi poate fi și mai puțin restrictivă. O altă formă a acesteia poate fi cea care presupune consumarea unui pahar de suc de morcovi la fiecare masă, cu respectarea principiilor alimentației sănătoase.
Un alt tip de cură cu morcovi presupune consumul unui morcov crud la începutul fiecărei mese. Astfel digestia este îmbunătățită, vei beneficia de un aport consistent de nutrienți și, datorită fibrelor pe care le conțin morcovii, vei consuma mai puține alimente. Poate rezulta astfel scăderea în greutate. Poți înlocui morcovii și cu dovlecel sau castravete.
Orice tip de dietă cu morcovi, inclusiv dieta cu suc de morcovi, poate avea ca efect secundar colorarea pielii în portocaliu, ca urmare a aportului ridicat de beta-caroten.
Detoxifierea, principalul scop al dietei cu morcovi
Se consideră că pigmenții carotenoizi din sucul de morcovi pot avea un rol în susținerea sănătății ficatului, un organ cheie în procesul de detoxifiere. Mai multe studii indică faptul că efectele antioxidante și antiinflamatoare ale carotenoizilor pot proteja față de boala ficatul gras non-alcoolic. Aceasta apare atunci când grăsimile se acumulează în ficat din cauza dietei nesănătoase și kilogramelor în plus.
FibroProtect de la Naturalis este un supliment alimentar care asigură un tranzit intestinal normal și ajută la procesul de detoxifiere. Conține fibre de Psyllium care conferă rapid senzația de sațietate, diminuează absorbția grăsimilor și a zahărului din alimente. Produs disponibil în farmaciile Catena.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Ce fructe sunt permise în dieta Keto?
13.09.2024