De ce ne fac rau dulciurile
Datorita gustului atragator pe care multi il considera de neegalat, produsele zaharoase reprezinta una din cele mai frecvente “placeri vinovate”. Oricate s-ar scrie despre efectele nocive ale zaharului, ducliurile nu au lipsit si, din pacate, nu vor lipri din dieta zilnica, oferta fiind extrem de variata, de la dulciuri traditionale preparate in casa, pana la cele industriale care se gasesc pretutindeni.
19.04.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeToate produsele dulci existente pe piata au in comun gustul inconfundabil, insa modalitatile de indulcire pot sa difere. Astfel, cel mai frecvent este utilizata zaharoza, insa se mai pot folosi sirop de porumb, miere, sirop de glucoza, lactoza si indulcitorii sintetici. Oricat de multe studii s-ar face, realitatea este ca toate acestea sunt in mare masura la fel de nocive cand sunt consumate in exces. Pe langa zaharuri, in produsele existente in comert se mai gasesc si o sumedenie de substante nocive menite sa faca desertul si mai atragator, printre acestia numarandu-se coloranti (naturali sau artificiali), aromatizanti (naturali sau artificiali), acizi organici (care cresc sapiditatea produsului), agenti de ingrosare, emulgatori etc.
Bombe calorice
Asa cum am amintit si anterior, produsele zaharoase pot fi comparate cu niste bombe calorigene. Caloriile provin din glucide simple, de aceea ele sunt utile in eforturi anaerobe. Din pacate, nu asigura satietatea, dar consumate la sfarsitul unei mese o prelugesc pe cea oferita de alte feluri de mancare. In plus, sportivii de performanta, care isi fac si refac inainte si dupa probe rezervele de glicogen din muschi, trebuie sa recurga la produse zaharoase speciale. De amintit efectele usor stimulatoare asupra sistemului nervos central in cazul produselor care contin cacao.
Obezitatea este fara doar si poate o boala ce face ravagii printre adulti si printre copii. Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns la cresterea incidentei obezitatii si a diabetului zaharat de tip 2 este tocmai consumul in exces al zahararurilor. Cu cat aceasta problema nu este constientizata cu atat starea de sanatate a populatiei va avea de suferit.
Limitati consumul de zahar
Aportul de produse zaharoase trebuie sa fie limitat; pentru copii si adulti in principiu se indica sa nu depaseasca 8-10% din aportul caloric zilnic. Oricum, aceasta este o limita maxima, consumurile mai mici nefiind nici pe departe daunatoare, din contra. Pentru cei care depun eforturi fizice mari procentul poate sa fie ceva mai ridicat.
Introdus de putin timp in alimentatia omului
Se considera ca introducerea zaharului in alimentatia omului de rand facandu-se relativ recent, metabolismul nostru nu a avut timpul biologic necesar pentru a se adapta corespunzator. In trecut, dulciurile erau produse fie cu miere, fie cu zahar din trestie de zahar, ambele destul de scumpe si greu accesibile pentru o persoana obisnuita. Din sec.18, cand a fost pusa la punct tehnologia fabricarii zaharului din sfecla, consumul acestuia s-a raspandit. Durata de timp scursa este insa destul de scurta, mai ales daca facem o comparatie cu enorma extindere pe care o are consumul regulat de produse zaharose.
Zaharul este unul din dusmanii cei mai de temut ai unei danturi sanatoase. Altfel spus, atat adultii cat si ci cei mici, care au o dentitie in formare, ar trebuie sa evite consumul in exces de dulciuri.
Poate cauza probleme cardiovasculare si pierderi de minerale
Sa nu credeti ca dulciurile sau zaharurile nu pot modifica si celelate metabolisme. Astfel consumul in exces al zaharurilor poate sa duca la cresterea nivelului de grasimi din sange consecinta pe termen lung a acestui lucru fiind cresterea riscului de afectare cardiovasculara (boli coronariene, accidente vasculare cerebrale. De asemenea este cunoscut faptul ca zaharul in exces duce la afectarea mineralelor si vitaminelor din organism. Cu alte cuvinte printr-un consum exagerat de dulciuri se poate ajunge la o scadere a absorbtiei calciului, fierului si magneziului.
Dr. Alin Popescu
Consumul de ananas în sarcină: gustos și sănătos sau de evitat?
11.12.2024