Curele de slabire si patologia digestiva
In general bolile digestive predispun la scadere ponderala si carente nutritionale diverse. Patologia digestiva cronica mai putin severa, larg raspandita, poate fi prezenta insa la pacientul supraponderal sau obez. Aceasta cuprinde gastrite, ulcerul gastric si duodenal, hepatite cronice ...
31.08.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 11 secundein faza compensata, boli inflamatorii intestinale nespecifice – forme moderate, tulburari functionale etc. Iata cateva sfaturi pe care le puteti aplica daca va doriti sa slabiti si aveti probleme digestive.
E un fapt bine cunoscut ca bolile digestive reclama masuri de dieta (boala celiaca, alergiile alimentare, patologia bilio-pancreatica). Multe din recomandarile unei diete in cadrul unei cure de slabit sunt de bun simt sau chiar convergente cu cele ale dietei recomandate in boli digestive. De exemplu, in cadrul steatohepatitei alcoolice sau nonalcoolice (reducerea drastica a cantitatii de grasimi), in diskinezia si sindromul dispeptic de tip biliar (renuntarea la gatitul prin prajire) sau in boala de reflux gastroesofagian (renuntarea la bauturile carbogazoase). De asemenea, modul de preparare al alimentelor este asemanator: fierbere sau gatire prin vapori sub presiune, preparare la cuptor, alimente la gratar.
Cura de slabire poate inrautati patologia intestinala
In boala Crohn si rectocolita ulcerohemoragica exista principiul dietei fara reziduuri, importanta in faza acuta, dar si in forme moderate de boala pentru evitarea recaderilor. Aceasta cuprinde unele interdictii relative tocmai la alimetele indicate frecvent in cura de slabire, si anume alimentele bogate in fibre. Astfel sunt deconsiliate:
- fructele si legumele crude, admitandu-se siropul, compotul si piureurile de fructe, in general preparate termic
- fibrele de origine animala, partile care contin colagen – tendoane, cartilagii, fascii
- cerealele complete: fulgi de cereale, tarate, fibre vegetale alimentare, paine integrala
- lactatele: lapte dulce, iaurturi, lapte batut.
Tot in cadrul BICI (bolile inflamatorii cronice intestinale) sunt contraindicate:
- alimente cu potential iritativ: varza, broccoli, conopida, sfecla si cafea
- alimente bogate in oxalati, existand predispozitia catre litiaza renala oxalica la acesti pacienti: sfecla, ceai negru, cacao, ciocolata, spanac, patrunjel, lamai, macese.
Atentie la ulcer!
Boala ulceroasa nu face casa buna cu dieta de slabire. Simptom definitoriu al ulcerului este foamea dureroasa. Tubul digestiv „cere” alimente cu scopul de a tampona aciditatea in exces, pe care poate sa nu le primeasca in conditii de reducere a aportului alimentar. Asa ca luati cele 3 mese ale zilei armonizandu-le cu principiile personale de dieta. In acest sens, lactatele si fibrele vegetale sunt bine venite.
Dieta vegetariana? Pericol de anemie!
Dieta vegetariana, aplicata de unii in scop de scadere ponderala nu va ajuta in mod considerabil. Proteinele, prezente in produsele animale in concentratie mare, sunt alimente ce necesita un consum caloric considerabil pentru a fi digerate, superior valorii energetice aduse. In al doilea rand, va predispune la anumite carente. Spre exemplu, fierul provenit din surse vegetale se absoarbe printr-un mecanism limitat, spre deosebire de fierul globinic deja incorporat in structuri proteice provenit din carne, care se absoarbe cvasicomplet. Vitamina B12 este prezenta in alimentele de origine animala: carne, oua, fructe de mare si lactate, iar carenta ei indelungata duce la anemie.
Regimurile restrictive agraveaza tulburarile functionale
Sindromul de intestin iritabil cu predominanta diareei, balonarea functionala, flatulenta sunt accentuate de regimurile pe baza de fructe si legume sau lactate, mai ales laptele dulce, independent de continutul in grasimi. Lactoza devine un bun substrat de fermentatie pentru bacteriile intestinale in conditiile diminuarii pana la absenta a lactazei din celulele intestinale odata cu inaintarea in varsta. Scaunele de fermentatie explozive, acide, lichide sau semilichide induse de regimul lacto-vegetarian sau de utilizarea unor ceaiuri sau produse laxative sau purgative pentru a slabi, pot crea, accentua sau intretine patologia proctologica.
Avand in vedere toate aceste consideratii, probabil ca o vizita de control la gastroenterolog inainte de a incepe o cura de slabire va poate scuti de altele cateva de necesitate.
Centrul medical Med-As
Adresa: Str. Regina Elisabeta nr.57, Bucuresti
Telefoane: fix 021.313.09.21/23; mobil 0728.304.847
Alimentația potrivită pentru o digestie sănătoasă
26.09.2024