Cum să ai vara o imunitate excelentă
Imunitatea este funcția organismului prin care ne apără de diverși “invadatori”. Că suntem agresați pe cale digestivă, aeriana sau cutanată, mediul înconjurător ne face adesea victimele unor virusuri, bacterii sau paraziți cu care trebuie să se lupte sistemul nostru imunitar. Și dacă toată lumea își aduce aminte de aceste chestiuni când se apropie sezonul rece, pare că vara nu ai nevoie de imunitate deloc. Doar că lucrurile nu stau absolut deloc așa.
16.06.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 17 secundeEste adevărat că iarna sunt mai frecvente îmbolnăvirile respiratorii din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a statului în interior, dar și vara are atributele ei care te fac extrem de receptiv la virusuri și bacterii. Aerul cald și umed este prielnic transmiterii unor germeni, ca și expunerea la nisip sau apă de piscină, care este un mediu excelent de transmitere al unor virusuri. La tot acest context se adaugă situația post-pandemică. O lunga perioadă de timp ai purtat mască și nu ai venit în contact cu foarte multă lume. Numeroase îmbolnăviri cu alți germeni decât SarsCov au fost evitate, ceea ce face ca acum să te sensibilizezi la diferite microorganisme care te-au ocolit timp de 2 ani. Și asta se vede. Izbucnirile recente de îmbolnăviri cu virusuri gripale, paragripale, adenovirusuri etc. au umplut spitalele și au lovit copii și adulți de-o potrivă, chiar dacă afară vremea e însorită și caldă. În continuare o să trec în revistă cele mai frecvente îmbolnăviri de vară și metode simple pentru a te asigura că ai o imunitate aptă să le facă față.
Îmbolnăviri… de vară
- Primul pericol de vară îl reprezintă transmiterea luxuriantă a microorganismelor cu tropism digestiv. Mai simplu spus, riscul de a face o boală digestivă, cu greață, vărsături, crampe și diaree este foarte mare. Cauzele sunt sigură că le intuiești: temperatura mare face ca germenii să se înmulțească exponențial, muștele sunt peste tot, oamenii călătoresc și mănâncă din locuri care foarte des sunt certate cu igiena. Deși cele mai multe îmbolnăviri trec repede și sunt autolimitante, poți avea ghinionul de a nimeri o bacterie rea, care să te chinuiască mult timp.
- Al doilea îl reprezintă diferite virusuri care lovesc în mai multe locuri. Multe virusuri de vară pot da și o simptomatologie clasică de “răceală”, cu febră și frison, nas care curge și tuse, dar pot debuta și ca o conjunctivită sau o afectare digestivă. Pentru “norocoși”, este posibil ca tot “buchetul” de mai sus să se manifeste de-o dată, ceea ce te incapacitează pentru o perioadă destul de lungă. Copiii sunt cei mai des victimele acestor virusuri, dar și adulții le pot cădea victime.
Ce poți face pentru a te proteja
Cum nu trăiești sub un glob de sticlă și e de presupus că ai să pleci și în vacanță, trebuie să te pregătești mereu de confruntarea cu acești invadatori. Prima și cea mai importantă măsură este păstrarea strictă a regulilor de igienă. O parte le-ai învățat în pandemie și, crede-mă, nu e cazul să renunți acum la ele.
- Spală-te frecvent pe mâini. Dacă nu ai acces la apă curată și săpun, folosește dezinfectant. El nu este necesar decât dacă nu te poți spăla corect.
- Protejează mâncarea de vectori și ține-o la rece, iar dacă ești în călătorie, ai grijă ce și de unde mănânci. Atenție la fructe și legume crude! Dacă ești într-o zonă unde nimeni nu se ostenește să le spele bine, folosește-le numai pe cele la care se poate îndepărta coaja (portcale, banane, pepene etc.).
- Ai grijă de unde bei apă și în ce ape faci baie. De regulă, apa de mare este întotdeauna curată. Nu același lucru se poate spune despre apele de baltă, iaz sau chiar piscine.
- Dacă ai, tușești și strănuți, continuă să porți mască în public. Este un obicei cât se poate de util.
- În afară de igienă, încearcă să ai grijă de imunitate. Dacă ai să călătorești în zone în care circulă boli transmisibile, întreabă medicul de familie dacă nu este util să te vaccinezi împotriva acelor afecțiuni.
- Încearcă să te “aprovizionezi” cu multă vitamina C naturală. În fond, fructele și legumele de sezon sunt extrem de accesibile și diverse. Tot ele îți vor aduce diferite minerale utile și antioxidanți care sunt aliații noștri în lupta împotriva bolilor transmisibile.
- Fă “depozite” de vitamina D, stând la soare, dar în mod judicios, la orele potrivite și protejează-te față de razele nocive.
- Nu uita de proteine, ele sunt baza imunității, dar alege surse ușor digerabile, fără multe grăsimi nesănătoase (pește, leguminoase, soia).
- Încearcă să îți stimulezi imunitatea nespecifică făcând multă mișcare în aer liber, mai ales în aerul ozonat al munților sau cel ionizat și plin de aerosoli din apropierea mării.
- Așa-numita “călire” de care se vorbea mult în timpuri mai vechi este chiar eficientă. Studiile au arătat că stimularea nespecifică a imunității este benefică și la copii, dar și la adulți. Încearcă să stimulezi imunitatea și corectându-ți stilul de viață, renunță la fumat și odihnește-te suficient. Faptul că ești în concediu nu înseamnă să renunți la somn.
Revin, chit că aș putea să te plictisesc: profită de vremea bună și fă cât mai multă mișcare. Nu este vorba numai de menținerea siluetei, stimularea dezvoltării mușchilor sau pierderea de kilograme în plus. Stilul activ de viață este util inclusiv pentru imunitate și vara ai ocazia să începi să o faci, fără a găsi scuze în timpul nefavorabil. Așadar măsuri comportamentale simple îți oferă premisele unei sănătăți de fier și, de ce nu, a unui sezon estival distractiv și fără probleme.
Diabet mellitus tip 2 - ce înseamnă și ce implică tratamentul
02.09.2024