Cum vă afectează ronțaitul în fața televizorului?
Chipsuri, popcorn, covrigei, alune, biscuiți - cam aceștia ne sunt partenerii de privit la TV în weekenduri și seara, înainte de culcare. Gestul de a ronțăi în timp ce te uiți la un film sau la emisiunea preferată pare, la prima vedere, inofensiv. Însă nu este deloc așa. O pungă de chipsuri conține echivalentul în calorii a două mese bogate. Iar dacă le adaugi și un strop de sos, răul se dublează. Vestea proastă este că în această situație caloriile nu sunt singura problemă.
08.09.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 5 secundeConsumul de gustarele în timp ce te uiți la TV întră în categoria mancatului emoțional. Nu mănânci de foame, nu mănânci conștient și, ce e și mai important, nu mănânci cu limită. Creierul este prea preocupat de ecran ca să transmită corpului senzația de sățietate și te trezeșți că, intr-o jumătate de oră, ai dat gata punga imensă de chipsuri de lângă tine. Și chiar ai desface-o și pe a doua. Ca să nu cazi pradă acestei tentații, data viitoare amintește-ți următoarea informație: o pungă mare de chipsuri înseamnă aproape jumătate din necesarul de calorii pentru o zi întreagă. Pe lângă faptul că sunt bombe calorice, chipsurile nu conțin nutrienți valoroși și sunt chiar periculoase pentru sănătate: s-a demonstrat că alimentele prăjite în ulei la temperaturi ridicate conțin acrilamidă, o substanță catalogată drept cancerigenă.
Sedentarism + Ronțăială, combinația cea mai periculoasă
Digestia alimentelor consumate în fața TV-ului este lentă, mâncarea se digeră parțial, iar dacă ronțăială se petrece înainte de culcare răul e și mai mare: somnul este perturbat, nu te odihneșți bine, iar a doua zi vei avea o stare de oboseală pe care îți va fi greu să ți-o explici. Riscul de obezitate crește pe măsură ce te lași pradă acestui obicei, mai ales dacă ești o fire sedentară. Nici dinții nu scapă neafectați, pentru că orice aliment consumat duce la apariția acidului, care atacă smalțul dinților și favorizează apariția cariilor.
Dacă vrei să înlocuiești chipsurile la care tânjesc copiii, pune la cuptor felii subțiri de mere și presară scorțișoară. Lasă-le o oră la cuptor, apoi oprește focul și mai lasă-le înăuntru încă o ora pentru a deveni crocante.
Ronțăială sănătoasă
Dacă ai căzut deja pradă acestui viciu și ți-e greu să urmărești un film fără să-l acompaniezi cu ceva de ronțăit, alege măcar niște variante mai sănătoase: morcovi, fructe, ardei, semințe de dovleac. Cu puțină creativitate și documentare, poți chiar să îți faci chipsuri din cartofi sau din mere. Nici acestea nu sunt inofensive, mai ales la ore nepotrivite și în cantități mari, dar reprezintă „răul cel mai bun”. O opțiune chiar benefică ar fi o mână de nuci, migdale sau fistic, dar care să nu fie prăjite și nici sărate. Aceste alimente conțin acizi grași Omega 3, antioxidanți și minerale, dar ai grijă să nu depășești cantitatea recomandată!
Caută pungile „Fără grăsimi”
Dacă ești fan al popcornului, află că atât sarea care îl însoțește, cât și grăsimile pe care le conține îl fac periculos pentru sănătate. Varianta cea mai sănătoasă este să îți faci singur popcornul, dar nu în cuptorul cu microunde, ci în tigaie, cu ulei, și să folosești o cantitate mică de sare și chiar alte condimente. Dacă te caracterizează comoditatea și nu vrei să te complici, caută în magazine pungile de popcorn pe care să fie specificat „Fără grăsimi”.
Periculos pentru copii
Mâncatul mecanic, în timpul altor activități, este foarte periculos în familiile cu copii. Cei mici tind să imite astfel de comportamente, iar efectele asupra organismelor în dezvoltare sunt mult mai grave decât la adulți. Cu cât vârstă la care se instalează obiceiurile alimentare proaste este mai mică, cu atât crește riscul de obezitate, de diabet sau boli de inimă, precum și cel de probleme digestive. Copiii, la fel ca adulții, trebuie să respecte regula celor trei mese principale plus două gustări. Orice ronțăială din motive de plictiseală, dacă devine regulă și nu excepție, le poate dăuna celor mici.
Îți place să te uiți la meci mâncând semințe? Este în regulă, atât timp cât ele sunt crude sau coapte la cuptor. Prăjite și sărate, devin periculoase din cauza cantității mari de sare și a procedurii de prăjire la temperaturi ridicate.
Alimente bogate în colagen. Surse naturale de colagen
20.09.2024