Cum influenteaza anturajul felul in care mananci?
Jim Rohn, autor motivational, sustine ca esti media celor cinci oameni cu care iti petreci cea mai mare parte din timp. Cum se poarta acei cinci cei mai apropiati oameni? Ce mananca ei? Pentru ca, sustin specialistii, anturajul te influenteaza foarte mult, inclusiv din punct de vedere culinar!
28.04.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 21 secundeBunica iti spunea sa nu-ti „lasi norocul” in farfurie, mama te obliga sa mananci tot, iar colegii de serviciu te iau peste picior daca nu vrei sa comanzi pizza cu ei? Te regasesti in aceste situatii? Fie ca vrem sau nu, persoanele din anturajul tau te influenteaza si chiar iti dicteaza, fara ca macar sa-ti dai seama, tipare de comportament. De la iesirea la fast food dupa cursurile de la facultate pana la festinurile culinare de la nuntile si botezurile romanesti, societatea este parca axata pe excesul de mancare. Ce este de facut?
Suntem influentati de obiceiurile culinare ale persoanelor apropiate
Nu este simplu sa rezisti tentatiilor, invitatiilor si ispitelor de la fiecare colt de strada. Aroma imbietoare de croissant proaspat scos din cuptor, savurat la prima ora a diminetii alaturi de colegii de birou, este parca un tabiet la care nu ai renunta, la fel iesirea la cina din weekend sau intalnirea cu o prietena intr-o cofetarie.
Cum rezisti presiunilor venite din anturaj?
Sunt mai multe situatii posibile, asa ca vom incerca sa gasim o solutie pentru cele mai comune situatii in care ne simtim obligati sau ne-am obisnuit sa mancam foarte mult!
- La masa de Paste/Craciun/aniversari/onomastici
Chiar daca Pastele este o data pe an, la fel este si Craciunul, Anul Nou, ziua mamei, ziua de nume a lui Ion, aniversarea parintilor, surorii sau celei mai bune prietene si tot asa, ocaziile festive se aduna, la fel ca si kilogramele in plus. Pentru a rezista presiunilor de a manca cat mai mult la astfel de ocazii, nu este necesar sa te certi si nici macar sa incerci sa explici de ce nu iti doresti sa termini toata portia de salata de bœuf, de exemplu – oricum nu vei schimba modul in care gandesc cei din jurul tau! Mai bine zambeste, accepta portia si mananca atat cat ti-ai planuit initial – adica putin.
- Pranzul la birou
Toti colegii tai vor sa comande acelasi lucru (pizza, burgeri, paste – oricum, ceva cu multe calorii!), iar tu nu vrei sa faci nota discordanta si sa iei o salata, nu-i asa? Mai ales daca incerci sa te integrezi intr-un mediu nou, simti ca a face nota discordanta la masa de pranz pur si simplu nu este o optiune, nu-i asa? Studiaza in schimb meniurile restaurantelor de la care se comanda in mod normal si tine minte cateva optiuni sanatoase si care par pe gustul tau – ia parte la masa alaturi de ei si mananca sanatos in acelasi timp!
Raluca Baciu
Activitatea simplă care-ți îmbunătățește memoria, îți stimulează creativitatea și reduce stresul
12.07.2024