CrossFit: ce este si de ce e asa popular
A cucerit America, apoi s-a raspandit in intreaga lume. Este unul dintre cele mai apreciate si eficiente programe de antrenament, in sistem circuit, pentru dezvoltarea fortei si imbunatatirea conditiei fizice. Rezultatele vin rapid, dar numai daca esti gata sa-ti supui corpul unor provocari si eforturi herculiene.
08.12.2015
Timp estimat de citire:
2 minute, 36 secundeOrice s-ar spune despre CrossFit, e clar ca-ti trebuie o doza buna de nebunie pentru a-l practica. Este extrem, dar extrem de solicitant. Miscarile trebuie executate la intensitate maxima pana simti ca efectiv iti dai sufletul. Ca sa intelegi mai bine cam cat de hardcore este acest sistem de pregatire fizica, afla ca este folosit in scolile de pompieri, de politie, dar si in armata!
Un succes rasunator
CrossFit a fost pus la punct de Greg Glassman, un fost gimnast olimpic american. In mai putin de douazeci de ani, acesta a realizat o adevarata revolutie in fitness. Nu numai ca a creat o noua metoda de antrenament, ci a construit si cea mai mare comunitate de fitness din istorie. Anul trecut, peste 273 de mii de sportivi au concurat pentru o sansa de a participa la Jocurile CrossFit, o competitie atletica de mare tinuta, organizata in fiecare an in SUA, incepand cu anul 2007, la care este desemnat „cel mai Fit om de pe Pamant”.
Exista aproximativ 12000 de sali CrossFit la nivel mondial. In Europa, CrossFit-ul a patruns in anul 2004, iar in Romania, de-abia in anul 2013.
10 in 1: formula magica
Secretul popularitatii in continua ascensiune a CrossFit-ului este complexitatea si varietatea elementelor, dar si atmosfera electrizanta din timpul antrenamentelor care te face sa gasesti in tine resurse nebanuite si sa-ti depasesti limitele. Sunt implicate mai multe tipuri de exercitii functionale imprumutate din mai multe sporturi, astfel incat sa se ajunga la un nivel crescut de performanta in toate cele 10 domenii-cheie din fitness:
- Anduranta cardiovasculara si respiratorie
- Rezistenta
- Forta
- Flexibilitatea
- Puterea
- Viteza
- Coordonarea
- Agilitatea
- Echilibrul
- Precizia
5 modele de antrenament CrossFit
1. Murph
- alergare pe banda – 1 mila, adica 1,6 km
- tractiuni la bara (in cazul incepatorilor, pot fi asistate) – 100 repetari
- flotari – 200 repetari
- genuflexiuni – 300 repetari
- alergare pe banda – 1,6 km
2. Fran
- thruster cu bara (un exercitiu specific de ridicare de greutati – 40 kg in cazul barbatilor si 30 kg in cazul femeilor) – 21 repetari
- tractiuni – 21 repetari
- thruster cu bara – 15 repetari
- tractiuni – 15 repetari
- thruster cu bara – 9 repetari
- tractiuni – 9 repetari
3. Kalsu
- 5 burpee la fiecare inceput de minut
- thruster cu bara sau cu ganterele kettlebell − 100 repetari
4. Linda − 10 seturi consecutive
- indreptari cu bara (greutatea ridicata trebuie sa reprezinte 1,5 din greutatea corpului) – 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 repetari
- ridicare de greutati de jos (greutatea ridicata trebuie sa reprezinte 0,75 din greutatea corpului) − 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 repetari
- impins cu bara la banca orizontala (greutatea ridicata trebuie sa fie egala cu greutatea corpului) – 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 repetari
5. Wittman − 7 seturi consecutive
- balansari cu kettlebell – 15 repetari
- ridicare de greutati de jos (greutatea ridicata trebuie sa reprezinte 0,75 din greutatea corpului) − 15 repetari
- sarituri pe cutie – 15 repetari
Sedintele de CrossFit ard calorii in timpul antrenamentului si continua sa „lucreze” si dupa terminarea lor, avand capacitatea unica de a dezvolta rezistenta cardiovasculara, puterea si viteza in acelasi timp.
Surse: www.bodybuilding.com, www.crossfitdefined.com
Natalia Talmacec
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024