„Cresterea in greutate inseamna o accentuare a suferintei articulare”
Studiile arata ca o persoana supraponderala se confrunta cu un risc de pana la 4-5 ori mai mare de a suferi de artroza, una dintre cele mai crunte afectiuni reumatologice. De ce se intampla acest lucru am aflat de la Dr. Dragos Popescu, medic primar chirurg ortoped in cadrul Centrului de Ortopedie si Traumatologie al Spitalului Clinic din Barcelona, Spania.
08.12.2015
Timp estimat de citire:
4 minute, 1 secundaDoctor in stiinte medicale, dr. Popescu este profesor clinic la Universitatea Barcelona. Lucreaza de 12 ani la Hospital Clínic de Barcelona, iar incepand cu anul 2014, isi desfasoara activitatea si in Romania, la Spitalul Monza din Bucuresti. A urmat stagii de pregatire in centre medicale de prestigiu din SUA, Franta si Germania si este singurul medic roman cu o experienta ampla in transplanturile si implanturile artificiale de menisc, precum si in protezarea genunchiului.
Slab sau Gras: Supragreutatea este mentionata ca factor de risc pentru dezvoltarea diverselor boli, inclusiv a celor de care va ocupati. Vorbiti-ne de efectele excesului ponderal asupra sistemului osteoarticular.
Dr. Dragos Popescu: Este adevarat, surplusul de greutate predispune organismul la mai multe afectiuni. In cazul sistemului osteoarticular, acesta reprezinta un factor de risc pentru aparitia artrozei la genunchi si solduri. Aproximativ o treime dintre cazurile de inlocuire a articulatiei soldului si doua treimi dintre cele de inlocuire a articulatiei genunchiului ar putea fi atribuite obezitatii.
De la cate kilograme in plus pot aparea problemele?
Din pacate, nu avem o limita exacta. Cu cat greutatea depaseste mai mult limitele normale, cu atat presiunea pusa asupra articulatiilor creste si uzura cartilajelor este mai mare. Inchipuiti-va cu cat creste sarcina articulatiilor, avand in vedere ca, in timpul mersului, fiecare genunchi sustine o forta echivalenta cu de pana la trei, chiar sase ori greutatea corpului!
Statistic vorbind, greutatea pare sa aiba un impact mai mare asupra articulatiilor in cazul femeilor decat in cel al barbatilor. Cum explicati acest fenomen?
Asa este, greutatea se dovedeste a fi mai periculoasa in ceea ce priveste sanatatea articulara in cazul femeilor. Motivele raman insa necunoscute. Barbatii care au o greutate usor peste medie nu sunt in acelasi segment de risc ca femeile cu o greutate asemanatoare. Atunci cand o femeie supraponderala slabeste aproximativ 10 kilograme, studiile arata ca riscul de a face artroza la nivelul genunchiului se injumatateste.
Care sunt articulatiile cele mai solicitate, soldurile sau genunchii?
In mod clar – genunchii. De altfel, statisticile arata ca numarul operatiilor de inlocuire (protezare) a genunchilor il depaseste cu mult pe cel al soldurilor, iar aceasta tendinta este in crestere.
In ce masura scaderea in greutate amelioreaza suferinta articulara?
Unul dintre putinele tratamente demonstrate in cazul artrozei este scaderea in greutate. Aceasta este direct relationata cu o reducere a durerilor in articulatii si o intarziere a inlocuirii articulatiei. Este una dintre primele recomandari facute intotdeauna, dar care, din pacate, nu este usor de indeplinit de catre pacienti.
Ce sporturi sunt recomandate supraponderalilor, astfel incat sa nu agraveaze deteriorarea articulatiilor?
Musculatura din jurul articulatiilor absoarbe socul si contribuie la raspandirea acestuia asupra intregii suprafete a incheieturii. In plus, o musculatura dezvoltata ajuta la mentinerea stabilitatii incheieturii. Deci, atat scaderea in greutate, cat si tonificarea musculaturii sunt normele de baza in tratamentul si prevenirea deteriorarii articulatiilor. In general, se recomanda exercitii fizice care nu implica un impact major asupra articulatiilor precum Pilates, yoga, inot, bicicleta eliptica sau programele speciale urmarite de un kinetoterapeut.
Genuflexiunile, flexarile si alergatul sunt sigure atunci cand greutatea e formata din 3 cifre?
Activitatile care implica un impact mare, asa cum sunt alergatul, tenisul, schiatul, nu sunt recomandate din cauza presiunii crescute pe care o genereaza asupra articulatiei. Genuflexiunile se pot face atat timp cat nu provoaca durere si nu se depaseste o flexie a genunchiului de peste 90 de grade.
De ce apar zgomotele in articulatii? Cand ar trebui ele sa ne ingrijoreze?
Nu stim exact cauza lor, dar s-a vazut ca se amelioreaza sau chiar dispar daca se imbunatateste tonusul muscular. Ar trebui sa ne ingrijoreze daca acestea sunt insotite de alte simptome, precum durerea, rigiditatea si inflamatia.
In caz de dureri articulare, ajuta compresele reci sau cele calde?
Depinde. In cazul traumatismelor sau ale inflamatiilor acute, in general recomandam gheata aplicata local, timp de maximum 20 de minute, fara expunere directa, care se poate repeta de mai multe ori pe zi. Daca durerea apare in situatii de frig, atunci evident caldura ajuta la scaderea durerii.
Care sunt principalele sfaturi pe care le oferiti pacientilor dumneavoastra in scopul mentinerii sanatatii articulatiilor?
Procesul imbatranirii articulatiilor este unul extrem de complex si greu de inteles, insa nu tot ceea ce se intampla este dictat de trecerea timpului. In functie de factorii de risc, dar si de stilul de viata, deteriorarea articulatiilor poate fi inregistrata si la persoane mai tinere. In afectiunile osteoarticulare, mentinerea unui stil de viata sanatos este cel mai important factor pentru prevenirea aparitiei acestora.
Natalia Talmacec
Cu ce simptome te poți confrunta în caz de alergie alimentară?
11.09.2024