logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Produse din portofoliul Catena, premiate la Gala Votat Produsul Anului 2022

          iunie 17, 2022
          Anca Vlad (dreapta), alături de Otilia Ostrotki, director general Tonica Group, si Alina Marinescu, director general Catena

          Anca Vlad, președinta Fildas-Catena, premiată la Gala femeilor remarcabile

          iunie 16, 2022

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          iunie 14, 2022

          Un nou magazin Catena Pas cu Pas Tehnică Medicală vine în întâmpinarea nevoilor clienţilor

          iunie 9, 2022
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum să opriți creșterea în greutate după instalarea menopauzei?

          iunie 30, 2022

          Cum să-ți pregătești corpul pentru sezonul estival

          iunie 28, 2022

          Care este ora ideală pentru cină?

          iunie 14, 2022
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Ce să mâncăm sau să nu mâncăm când zburăm cu avionul

          iunie 17, 2022

          5 băuturi pe care nu le asociem cu sănătatea – cum ne pot ajuta

          iunie 6, 2022

          Cum păstrăm corect ouăle și laptele în frigider: greșeli pe care le facem fără să știm

          mai 20, 2022
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Rețetă de clătite americane fără zahăr

          mai 23, 2022

          4 rețete de salată de vară: gata în câteva minute!

          mai 23, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Insuficiența cardiacă – hidratați-vă corect pentru a o putea preveni

          iunie 23, 2022

          Exercitii fizice recomandate in spondiloza cervicala

          iunie 17, 2022

          Cum să ai vara o imunitate excelentă

          iunie 16, 2022
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Top exerciții cu fit ball care te vor ajuta să slăbești

          decembrie 8, 2021

          Provocare de 30 de zile: tonifiere totală

          iunie 14, 2021

          Mituri explicate despre activitatea fizică

          iunie 10, 2021
  • Psihologie
        • 20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2021

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021

          Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Dieta lui Jennifer Lopez: cele 5 reguli pe care diva le respectă cu strictețe

          iunie 10, 2022

          Cât a slăbit starleta Kim Kardashian ca să încapă în rochia iconică a lui Marilyn Monroe

          mai 30, 2022

          Dieta lui Simon Cowell. Cele 4 alimente la care celebrul star Tv a renunțat pentru a slăbi

          mai 18, 2022
  • Terapii alternative
        • Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022

          5 ceaiuri pentru sănătatea rinichilor

          mai 11, 2022

          Talasoterapia, sănătate la malul mării

          iunie 25, 2021
nutritie-sanatoasa

Conserve pentru iarna, pregatite de toamna

Toamna inseamna pentru gospodine pregatirea conservelor de legume si a conservelor de zarzavat pentru iarna. Pot fi puse la conservat majoritatea legumelor si zarzavaturilor: castraveti, gogosari, rosii, ceapa, dovlecei, vinete, fasole boabe si fasole verde, conopida, mazare, telina, morcov, pastarnac, varza, dar si condimente: ghimbir, usturoi, ardei iuti, busuioc, tarhon, patrunjel, marar etc.

11.10.2013

Oana Anghel

6572

Timp estimat de citire:

3 minute, 56 secunde

Afla aici cum se pregatesc corect muraturile in saramura, muraturile in otet, cum se usuca legumele si cum se prepara conservele de zarzavat pentru supe si ciorbe.

Muraturi in saramura, muraturi in otet

Exista mai multe moduri de conservare a legumelor si zarzavaturilor: conservarea in saramura, conservarea in otet, uscarea. Practic, toate legumele enumerate mai sus pot fi puse la conservat sau la murat separat sau combinate cu alte legume. Modul de preparare este simplu pentru oricine, oricat de nepriceput ar fi intr-ale bucatariei. Cantitatile nu sunt prestabilite, ci la alegerea fiecarei gospodine.

Spala legumele cu apa rece, curata-le de coaja daca este necesar. Daca legumele sunt mari, de exemplu castravetii sau dovleceii, taie-le in bucati. Cornisonii, spre exemplu, se pot conserva intregi. Conopida trebuie rupta in buchetele, morcovii – taiati felii. La fasolea verde se indeparteaza capetele pastaii. Ghimbirul se toaca marunt.

Pentru muratul in saramura, pregateste mai intai saramura astfel: adauga 30 g sare marina intr-un  litru de apa si asteapta pana se topeste complet sarea. Mare atentie la calitatea apei pentru saramura: foloseste doar apa cu duritate scazuta, fara clor. Utilizeaza sare grunjoasa, nu din cea suplimentata cu iod sau cu alte adaosuri.

Pentru muraturile in otet, trebuie sa mai adaugi la saramura initiala si 250 g otet la un litru de apa. Pune la fiert apa impreuna cu otetul, cu sarea, boabe de mustar, piper, foi de dafin si o lingura de zahar per litru de apa. Lasa sa dea in cateva clocote pana se topesc zaharul si sarea si apoi lasa lichidul cateva minute pentru a se raci si pentru a se intrepatrunde aromele.

Urmeaza pusul in borcan al muraturilor, operatiune asemanatoare atat pentru muraturile in saramura, cat si pentru cele in otet. Daca doresti, poti pune pe fundul borcanului cateva crengute de marar, de cimbru si fruze de telina, care vin si ele cu savoarea proprie. Apoi indeasa cat de mult se poate legumele in borcane. Toarna saramura pana ce aceasta acopera legumele. Opreste-te cand saramura a ajuns la un centimetru sub gura borcanului. Unele gospodine pun deasupra frunze de visin, despre care se spune ca dau o aroma speciala muraturilor si le mentin tari. Acopera borcanele cu prosoape si pune greutati deasupra lor pentru ca legumele sa nu iasa la suprafata. Tine borcanele la temperature camerei cateva zile pana fermenteaza, apoi inchide-le ermetic si du-le intr-un spatiu racoros.

O metoda de conservare simpla, dar mai putin folosita in zilele noastre, cel putin in mediul urban, este uscarea legumelor. Legumele se pregatesc ca pentru gatit. Apoi ele trebuie oparite timp de cateva secunde pentru a-si pastra mai bine gustul si culoarea. Uscarea se poate face natural sau artificial. Uscarea naturala a legumelor este posibila atat timp cat temperaturile nu scad sub 20 de grade. In acest caz, ele trebuie asezate pe gratare de lemn sau plastic inalte, pentru ca aerul sa poata circula. Aceste gratare se expun la soare pe timpul zilei, in locuri fara praf, fara insecte. Noaptea, gratarele trebuie acoperite si puse la adapost. Dupa 10 zile, legumele sunt uscate si pot fi puse la rece, in camara.

Uscarea artificiala a legumelor se face in cuptorul incins la 90 de grade: acestea se asaza pe gratarul cuptorului, acoperit cu foaie de copt, iar usa trebuie lasata intredeschisa sa iasa aburul. Legumele se intorc la fiecare 30 de minute si sunt gata cand nu mai lasa zeama.

Zarzavaturi pentru iarna

Zarzavatul pregatit de pe-acum pentru iarna poate fi folosit la ciorbe si supe. Ai nevoie de gogosari, ardei gras, rosii, morcov, patrunjel – radacina si frunze, pastarnac, telina – radacina si frunze, sare si cateva pastile de acid acetilsalicilic, un conservant foarte bun. Radacinoasele se dau pe razatoare, ardeii se curata de seminte si se taie fideluta. Rosiile se taie cubulete. Se pun toate intr-un vas impreuna cu sarea. Se adauga apoi pastilele de acid acetilsalicilic sfaramate si se amesteca bine. Acum se pune si verdeata tocata. Borcanele se umplu cu zarzavatul astfel pregatit, se inchid ermetic si se asaza intr-un vas. Se toarna apa pana aproape de gura borcanelor. Se pun borcanele pe foc si se lasa pana cand se incing capacele, iar apa din jurul lor incepe sa fiarba. In acest moment se opreste focul. Nu trebuie lasate mai mult, pentru ca legumele sa nu se inmoaie. Apoi se scot borcanele si se asaza in cuptorul stins, pentru a se raci mai lent.

Surse:gerbeaud.com; dumieletdusel.com

Oana Anghel

Etichete:

muraturi in otet, muraturi in saramura, uscarea legumelor, zarzavat pentru supe si ciorbe

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

5 băuturi pe care nu le asociem cu sănătatea – cum ne pot ajuta
Nu este chiar o nouă revelație, dar apa este probabil cel mai recomandat lichid pe care î..

06.06.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
Cum păstrăm corect ouăle și laptele în frigider: greșeli pe care le facem fără să știm

20.05.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
De ce sunt cireșele atât de scumpe?

19.05.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
O jumătate de cană de afine pe zi poate ține demența departe

18.05.2022

Mariș Adelina
nutritie sanatoasa
Bei cafea. Dar știi ce bei?

11.05.2022

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Cum să fii pregătit pentru… neprevăzut

10.05.2022

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Top alternative naturale pentru zahar

06.05.2022

tonica
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1027371
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 341857
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 345649
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 291796
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 155281

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Vedete Editorial Evenimente Reviste

Recomandări din alte categorii

Insuficiența cardiacă - hidratați-vă corect pentru a o putea preveni
Retete de sanatate de la Naturalis
Dieta lui Jennifer Lopez: cele 5 reguli pe care diva le respectă cu strictețe
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Produse din portofoliul Catena, premiate la Gala Votat Produsul Anului 2022
Rețetă de clătite americane fără zahăr
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2022
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne