Conserve pentru iarna, pregatite de toamna
Toamna inseamna pentru gospodine pregatirea conservelor de legume si a conservelor de zarzavat pentru iarna. Pot fi puse la conservat majoritatea legumelor si zarzavaturilor: castraveti, gogosari, rosii, ceapa, dovlecei, vinete, fasole boabe si fasole verde, conopida, mazare, telina, morcov, pastarnac, varza, dar si condimente: ghimbir, usturoi, ardei iuti, busuioc, tarhon, patrunjel, marar etc.
11.10.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 56 secundeAfla aici cum se pregatesc corect muraturile in saramura, muraturile in otet, cum se usuca legumele si cum se prepara conservele de zarzavat pentru supe si ciorbe.
Muraturi in saramura, muraturi in otet
Exista mai multe moduri de conservare a legumelor si zarzavaturilor: conservarea in saramura, conservarea in otet, uscarea. Practic, toate legumele enumerate mai sus pot fi puse la conservat sau la murat separat sau combinate cu alte legume. Modul de preparare este simplu pentru oricine, oricat de nepriceput ar fi intr-ale bucatariei. Cantitatile nu sunt prestabilite, ci la alegerea fiecarei gospodine.
Spala legumele cu apa rece, curata-le de coaja daca este necesar. Daca legumele sunt mari, de exemplu castravetii sau dovleceii, taie-le in bucati. Cornisonii, spre exemplu, se pot conserva intregi. Conopida trebuie rupta in buchetele, morcovii – taiati felii. La fasolea verde se indeparteaza capetele pastaii. Ghimbirul se toaca marunt.
Pentru muratul in saramura, pregateste mai intai saramura astfel: adauga 30 g sare marina intr-un litru de apa si asteapta pana se topeste complet sarea. Mare atentie la calitatea apei pentru saramura: foloseste doar apa cu duritate scazuta, fara clor. Utilizeaza sare grunjoasa, nu din cea suplimentata cu iod sau cu alte adaosuri.
Pentru muraturile in otet, trebuie sa mai adaugi la saramura initiala si 250 g otet la un litru de apa. Pune la fiert apa impreuna cu otetul, cu sarea, boabe de mustar, piper, foi de dafin si o lingura de zahar per litru de apa. Lasa sa dea in cateva clocote pana se topesc zaharul si sarea si apoi lasa lichidul cateva minute pentru a se raci si pentru a se intrepatrunde aromele.
Urmeaza pusul in borcan al muraturilor, operatiune asemanatoare atat pentru muraturile in saramura, cat si pentru cele in otet. Daca doresti, poti pune pe fundul borcanului cateva crengute de marar, de cimbru si fruze de telina, care vin si ele cu savoarea proprie. Apoi indeasa cat de mult se poate legumele in borcane. Toarna saramura pana ce aceasta acopera legumele. Opreste-te cand saramura a ajuns la un centimetru sub gura borcanului. Unele gospodine pun deasupra frunze de visin, despre care se spune ca dau o aroma speciala muraturilor si le mentin tari. Acopera borcanele cu prosoape si pune greutati deasupra lor pentru ca legumele sa nu iasa la suprafata. Tine borcanele la temperature camerei cateva zile pana fermenteaza, apoi inchide-le ermetic si du-le intr-un spatiu racoros.
O metoda de conservare simpla, dar mai putin folosita in zilele noastre, cel putin in mediul urban, este uscarea legumelor. Legumele se pregatesc ca pentru gatit. Apoi ele trebuie oparite timp de cateva secunde pentru a-si pastra mai bine gustul si culoarea. Uscarea se poate face natural sau artificial. Uscarea naturala a legumelor este posibila atat timp cat temperaturile nu scad sub 20 de grade. In acest caz, ele trebuie asezate pe gratare de lemn sau plastic inalte, pentru ca aerul sa poata circula. Aceste gratare se expun la soare pe timpul zilei, in locuri fara praf, fara insecte. Noaptea, gratarele trebuie acoperite si puse la adapost. Dupa 10 zile, legumele sunt uscate si pot fi puse la rece, in camara.
Uscarea artificiala a legumelor se face in cuptorul incins la 90 de grade: acestea se asaza pe gratarul cuptorului, acoperit cu foaie de copt, iar usa trebuie lasata intredeschisa sa iasa aburul. Legumele se intorc la fiecare 30 de minute si sunt gata cand nu mai lasa zeama.
Zarzavaturi pentru iarna
Zarzavatul pregatit de pe-acum pentru iarna poate fi folosit la ciorbe si supe. Ai nevoie de gogosari, ardei gras, rosii, morcov, patrunjel – radacina si frunze, pastarnac, telina – radacina si frunze, sare si cateva pastile de acid acetilsalicilic, un conservant foarte bun. Radacinoasele se dau pe razatoare, ardeii se curata de seminte si se taie fideluta. Rosiile se taie cubulete. Se pun toate intr-un vas impreuna cu sarea. Se adauga apoi pastilele de acid acetilsalicilic sfaramate si se amesteca bine. Acum se pune si verdeata tocata. Borcanele se umplu cu zarzavatul astfel pregatit, se inchid ermetic si se asaza intr-un vas. Se toarna apa pana aproape de gura borcanelor. Se pun borcanele pe foc si se lasa pana cand se incing capacele, iar apa din jurul lor incepe sa fiarba. In acest moment se opreste focul. Nu trebuie lasate mai mult, pentru ca legumele sa nu se inmoaie. Apoi se scot borcanele si se asaza in cuptorul stins, pentru a se raci mai lent.
Surse:gerbeaud.com; dumieletdusel.com
Oana Anghel
De ce să mâncăm gutui
27.11.2024