logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate

          martie 13, 2023

          Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

          februarie 16, 2023

          Studiu: cum reduc riscul de cancer intervențiile chirurgicale pentru slăbit

          februarie 14, 2023

          Studiu: ce legătură are greutatea cu Vitamina D

          februarie 10, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cele mai eficiente metode de slăbire și cum să le aplici corect

          martie 20, 2023

          Tehnici pentru controlul porțiilor și reducerea consumului de alimente nesănătoase

          martie 15, 2023

          Dieta keto, pro și contra

          martie 13, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • 7 semne ale lipsei de vitamina C

          martie 10, 2023

          Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli

          martie 9, 2023

          Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

          martie 9, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • Omleta vegană sau omleta de post: cum se face

          august 9, 2022

          Rețeta pepene verde prăjit: este senzația verii!

          august 5, 2022
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Probleme și tulburări digestive cauzate de stres

          martie 27, 2023

          Legătura dintre alimentație și starea de oboseală cronică

          martie 9, 2023

          Diabet gestațional: care este regimul pe care trebuie să-l adopte viitoarea mămică?

          martie 8, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Exerciții cu picioarele pentru abdomen plat

          martie 10, 2023
          Spondiloza cervicala

          Exemple de exerciții care ameliorează simptomatologia în spondiloza cervicală

          martie 8, 2023

          Exerciții fizice care te ajută să arzi un număr mare de calorii

          martie 7, 2023
  • Psihologie
        • Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung

          martie 21, 2023

          20 de rezoluții sănătoase pentru noul an

          decembrie 27, 2022

          3 lucruri de la care să te abții pentru o viață mai bună

          aprilie 22, 2021

          Psiholog: „Emoțiile negative întrețin dependența alimentară și mâncatul compulsiv”

          martie 19, 2021
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi

          ianuarie 10, 2023

          Jenna Ortega din serialul Wednesday, vegană până să ajungă în România? Ce a făcut-o să renunțe la acest stil de viață

          decembrie 14, 2022

          Dieta lui Elon Musk: așa a scăpat CEO-ul Tesla și SpaceX de peste 9 kilograme!

          septembrie 7, 2022
  • Terapii alternative
        • Băile reci te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea

          decembrie 14, 2022

          5 plante pentru sănătatea ficatului

          septembrie 9, 2022

          Ayurveda și scăderea în greutate

          iulie 1, 2022

          Dieta cu suc de afine sau cum sa ai un abdomen de invidiat

          mai 13, 2022
nutritie-sanatoasa

Conserve pentru iarna, pregatite de toamna

Toamna inseamna pentru gospodine pregatirea conservelor de legume si a conservelor de zarzavat pentru iarna. Pot fi puse la conservat majoritatea legumelor si zarzavaturilor: castraveti, gogosari, rosii, ceapa, dovlecei, vinete, fasole boabe si fasole verde, conopida, mazare, telina, morcov, pastarnac, varza, dar si condimente: ghimbir, usturoi, ardei iuti, busuioc, tarhon, patrunjel, marar etc.

11.10.2013

Oana Anghel

7037

Timp estimat de citire:

3 minute, 56 secunde

Afla aici cum se pregatesc corect muraturile in saramura, muraturile in otet, cum se usuca legumele si cum se prepara conservele de zarzavat pentru supe si ciorbe.

Muraturi in saramura, muraturi in otet

Exista mai multe moduri de conservare a legumelor si zarzavaturilor: conservarea in saramura, conservarea in otet, uscarea. Practic, toate legumele enumerate mai sus pot fi puse la conservat sau la murat separat sau combinate cu alte legume. Modul de preparare este simplu pentru oricine, oricat de nepriceput ar fi intr-ale bucatariei. Cantitatile nu sunt prestabilite, ci la alegerea fiecarei gospodine.

Spala legumele cu apa rece, curata-le de coaja daca este necesar. Daca legumele sunt mari, de exemplu castravetii sau dovleceii, taie-le in bucati. Cornisonii, spre exemplu, se pot conserva intregi. Conopida trebuie rupta in buchetele, morcovii – taiati felii. La fasolea verde se indeparteaza capetele pastaii. Ghimbirul se toaca marunt.

Pentru muratul in saramura, pregateste mai intai saramura astfel: adauga 30 g sare marina intr-un  litru de apa si asteapta pana se topeste complet sarea. Mare atentie la calitatea apei pentru saramura: foloseste doar apa cu duritate scazuta, fara clor. Utilizeaza sare grunjoasa, nu din cea suplimentata cu iod sau cu alte adaosuri.

Pentru muraturile in otet, trebuie sa mai adaugi la saramura initiala si 250 g otet la un litru de apa. Pune la fiert apa impreuna cu otetul, cu sarea, boabe de mustar, piper, foi de dafin si o lingura de zahar per litru de apa. Lasa sa dea in cateva clocote pana se topesc zaharul si sarea si apoi lasa lichidul cateva minute pentru a se raci si pentru a se intrepatrunde aromele.

Urmeaza pusul in borcan al muraturilor, operatiune asemanatoare atat pentru muraturile in saramura, cat si pentru cele in otet. Daca doresti, poti pune pe fundul borcanului cateva crengute de marar, de cimbru si fruze de telina, care vin si ele cu savoarea proprie. Apoi indeasa cat de mult se poate legumele in borcane. Toarna saramura pana ce aceasta acopera legumele. Opreste-te cand saramura a ajuns la un centimetru sub gura borcanului. Unele gospodine pun deasupra frunze de visin, despre care se spune ca dau o aroma speciala muraturilor si le mentin tari. Acopera borcanele cu prosoape si pune greutati deasupra lor pentru ca legumele sa nu iasa la suprafata. Tine borcanele la temperature camerei cateva zile pana fermenteaza, apoi inchide-le ermetic si du-le intr-un spatiu racoros.

O metoda de conservare simpla, dar mai putin folosita in zilele noastre, cel putin in mediul urban, este uscarea legumelor. Legumele se pregatesc ca pentru gatit. Apoi ele trebuie oparite timp de cateva secunde pentru a-si pastra mai bine gustul si culoarea. Uscarea se poate face natural sau artificial. Uscarea naturala a legumelor este posibila atat timp cat temperaturile nu scad sub 20 de grade. In acest caz, ele trebuie asezate pe gratare de lemn sau plastic inalte, pentru ca aerul sa poata circula. Aceste gratare se expun la soare pe timpul zilei, in locuri fara praf, fara insecte. Noaptea, gratarele trebuie acoperite si puse la adapost. Dupa 10 zile, legumele sunt uscate si pot fi puse la rece, in camara.

Uscarea artificiala a legumelor se face in cuptorul incins la 90 de grade: acestea se asaza pe gratarul cuptorului, acoperit cu foaie de copt, iar usa trebuie lasata intredeschisa sa iasa aburul. Legumele se intorc la fiecare 30 de minute si sunt gata cand nu mai lasa zeama.

Zarzavaturi pentru iarna

Zarzavatul pregatit de pe-acum pentru iarna poate fi folosit la ciorbe si supe. Ai nevoie de gogosari, ardei gras, rosii, morcov, patrunjel – radacina si frunze, pastarnac, telina – radacina si frunze, sare si cateva pastile de acid acetilsalicilic, un conservant foarte bun. Radacinoasele se dau pe razatoare, ardeii se curata de seminte si se taie fideluta. Rosiile se taie cubulete. Se pun toate intr-un vas impreuna cu sarea. Se adauga apoi pastilele de acid acetilsalicilic sfaramate si se amesteca bine. Acum se pune si verdeata tocata. Borcanele se umplu cu zarzavatul astfel pregatit, se inchid ermetic si se asaza intr-un vas. Se toarna apa pana aproape de gura borcanelor. Se pun borcanele pe foc si se lasa pana cand se incing capacele, iar apa din jurul lor incepe sa fiarba. In acest moment se opreste focul. Nu trebuie lasate mai mult, pentru ca legumele sa nu se inmoaie. Apoi se scot borcanele si se asaza in cuptorul stins, pentru a se raci mai lent.

Surse:gerbeaud.com; dumieletdusel.com

Oana Anghel

Etichete:

muraturi in otet, muraturi in saramura, uscarea legumelor, zarzavat pentru supe si ciorbe

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Ce și cum să mâncăm pentru a avea o viață lungă, ferită de boli
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte… acest lucru e doar un dezidera..

09.03.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Da sau Nu consumului de apă minerală carbogazoasă?

09.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Fructele și legumele violete te protejează de o afecțiune cronică gravă

08.03.2023

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa
Cele mai importante vitamine - funcții în organism și surse alimentare

07.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Cele mai importante 10 minerale - funcțiile lor în organism, surse alimentare

06.03.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Lista alimentelor bogate în vitamina C și zinc

17.02.2023

Cristea Bettina
nutritie sanatoasa
Cât de rele sunt glucidele „rele”?

10.02.2023

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1031256
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 345253
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 348188
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 294512
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 160142

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Retete Sport Psihologie Vedete

Recomandări din alte categorii

Omleta vegană sau omleta de post: cum se face
Cifre îngrijorătoare: 60% dintre români suferă din cauza surplusului de greutate
Sfaturi care te ajută să rămâi motivat (ă) și să urmezi un program de slăbire pe termen lung
Ce mănâncă Regele Charles în fiecare zi
Adevarat / Fals despre beneficiile dietei fără gluten
Retete de sanatate de la Naturalis
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne