logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • (P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!

          septembrie 22, 2023

          Grăsimea abdominală în exces, asociată cu micșorarea creierului la vârsta mijlocie

          septembrie 13, 2023

          Numărul de cancere la cei sub 50 de ani, mai mare cu aproape 80% față de acum 30 de ani

          septembrie 11, 2023

          Noi dovezi privind eficiența celui mai în vogă medicament de slăbit. Are efecte incredibile în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă

          august 25, 2023
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Cum să slăbești sănătos, evitând capcanele dietelor extreme

          septembrie 20, 2023
          Dieta japoneza

          Dieta japoneză, -7 kg în 13 zile!

          septembrie 19, 2023
          Dieta paleo

          Dieta paleo: slăbește mâncând ca în paleolitic

          septembrie 19, 2023
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Dieta cu alimente integrale – cum îți poate schimba viața și greutatea

          septembrie 22, 2023
          Mituri despre alimente

          Adevărat sau fals despre alimente

          septembrie 21, 2023
          Adevarat sau fals despre alimente

          Adevărat sau fals despre alimente

          septembrie 21, 2023
  • Povești de succes
        • Postul intermitent l-a ajutat pe un medic din SUA să slăbească aproape 60 de kilograme în 18 luni

          ianuarie 12, 2023

          Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 rețete de smoothie pentru un boost de imunitate

          septembrie 22, 2023

          3 idei de rețete dietetice cu dovleac. O să îți surprinzi familia și musafirii

          septembrie 19, 2023
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Remodelare corporala - liposuctie

          Operația de liposucție și riscurile pe care le implică

          septembrie 21, 2023

          Carența de zinc: semne și măsuri de luat

          septembrie 15, 2023
          Chirurgie estetica

          Chirurgia estetică și remodelarea corporală

          septembrie 15, 2023
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare

          septembrie 18, 2023
          Fructe si legume

          Fructe, legume și sport pentru un stil de viață mediteranean

          septembrie 12, 2023

          Culturist la 90 de ani. Cel mai vârstnic bodybuilder activ are o poveste incredibilă

          august 14, 2023
  • Psihologie
        • Slabitul si sanatatea

          Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea

          septembrie 13, 2023
          Bulimie

          Bulimia – boală sau efect?

          septembrie 12, 2023

          Body Positivity – Pro și Contra

          mai 24, 2023

          Cum să folosești “mâncatul conștient” pentru a pierde în greutate

          mai 3, 2023
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • La 73 de ani, Anna Wintour are o formă de invidiat. Iată ce mănâncă într-o zi una dintre cele mai faimoase femei din industria modei

          septembrie 19, 2023

          Are 74 de ani, dar arată ca în tinerețe! Este unul dintre cei mai cunoscuți designeri din lume

          septembrie 13, 2023

          Soția lui Zuckerberg, sătulă de obsesia soțului pentru MMA

          august 29, 2023
  • Terapii alternative
        • Ceaiuri de slabit

          Ceaiuri medicinale pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Ceai de slabit

          Ceaiurile pentru slăbit

          septembrie 22, 2023
          Dieta minune cu ceai de chimen

          Dieta minune cu ceai de chimen negru

          septembrie 20, 2023
          Tinctura de slabit

          Tinctura de soc, primul pas către o siluetă de invidiat

          august 31, 2023
nutritie-sanatoasa

Conserve pentru iarna, pregatite de toamna

Toamna inseamna pentru gospodine pregatirea conservelor de legume si a conservelor de zarzavat pentru iarna. Pot fi puse la conservat majoritatea legumelor si zarzavaturilor: castraveti, gogosari, rosii, ceapa, dovlecei, vinete, fasole boabe si fasole verde, conopida, mazare, telina, morcov, pastarnac, varza, dar si condimente: ghimbir, usturoi, ardei iuti, busuioc, tarhon, patrunjel, marar etc.

11.10.2013

Oana Anghel

7227

Timp estimat de citire

Timp estimat de citire:

3 minute, 56 secunde

Afla aici cum se pregatesc corect muraturile in saramura, muraturile in otet, cum se usuca legumele si cum se prepara conservele de zarzavat pentru supe si ciorbe.

Muraturi in saramura, muraturi in otet

Exista mai multe moduri de conservare a legumelor si zarzavaturilor: conservarea in saramura, conservarea in otet, uscarea. Practic, toate legumele enumerate mai sus pot fi puse la conservat sau la murat separat sau combinate cu alte legume. Modul de preparare este simplu pentru oricine, oricat de nepriceput ar fi intr-ale bucatariei. Cantitatile nu sunt prestabilite, ci la alegerea fiecarei gospodine.

Spala legumele cu apa rece, curata-le de coaja daca este necesar. Daca legumele sunt mari, de exemplu castravetii sau dovleceii, taie-le in bucati. Cornisonii, spre exemplu, se pot conserva intregi. Conopida trebuie rupta in buchetele, morcovii – taiati felii. La fasolea verde se indeparteaza capetele pastaii. Ghimbirul se toaca marunt.

Pentru muratul in saramura, pregateste mai intai saramura astfel: adauga 30 g sare marina intr-un  litru de apa si asteapta pana se topeste complet sarea. Mare atentie la calitatea apei pentru saramura: foloseste doar apa cu duritate scazuta, fara clor. Utilizeaza sare grunjoasa, nu din cea suplimentata cu iod sau cu alte adaosuri.

Pentru muraturile in otet, trebuie sa mai adaugi la saramura initiala si 250 g otet la un litru de apa. Pune la fiert apa impreuna cu otetul, cu sarea, boabe de mustar, piper, foi de dafin si o lingura de zahar per litru de apa. Lasa sa dea in cateva clocote pana se topesc zaharul si sarea si apoi lasa lichidul cateva minute pentru a se raci si pentru a se intrepatrunde aromele.

Urmeaza pusul in borcan al muraturilor, operatiune asemanatoare atat pentru muraturile in saramura, cat si pentru cele in otet. Daca doresti, poti pune pe fundul borcanului cateva crengute de marar, de cimbru si fruze de telina, care vin si ele cu savoarea proprie. Apoi indeasa cat de mult se poate legumele in borcane. Toarna saramura pana ce aceasta acopera legumele. Opreste-te cand saramura a ajuns la un centimetru sub gura borcanului. Unele gospodine pun deasupra frunze de visin, despre care se spune ca dau o aroma speciala muraturilor si le mentin tari. Acopera borcanele cu prosoape si pune greutati deasupra lor pentru ca legumele sa nu iasa la suprafata. Tine borcanele la temperature camerei cateva zile pana fermenteaza, apoi inchide-le ermetic si du-le intr-un spatiu racoros.

O metoda de conservare simpla, dar mai putin folosita in zilele noastre, cel putin in mediul urban, este uscarea legumelor. Legumele se pregatesc ca pentru gatit. Apoi ele trebuie oparite timp de cateva secunde pentru a-si pastra mai bine gustul si culoarea. Uscarea se poate face natural sau artificial. Uscarea naturala a legumelor este posibila atat timp cat temperaturile nu scad sub 20 de grade. In acest caz, ele trebuie asezate pe gratare de lemn sau plastic inalte, pentru ca aerul sa poata circula. Aceste gratare se expun la soare pe timpul zilei, in locuri fara praf, fara insecte. Noaptea, gratarele trebuie acoperite si puse la adapost. Dupa 10 zile, legumele sunt uscate si pot fi puse la rece, in camara.

Uscarea artificiala a legumelor se face in cuptorul incins la 90 de grade: acestea se asaza pe gratarul cuptorului, acoperit cu foaie de copt, iar usa trebuie lasata intredeschisa sa iasa aburul. Legumele se intorc la fiecare 30 de minute si sunt gata cand nu mai lasa zeama.

Zarzavaturi pentru iarna

Zarzavatul pregatit de pe-acum pentru iarna poate fi folosit la ciorbe si supe. Ai nevoie de gogosari, ardei gras, rosii, morcov, patrunjel – radacina si frunze, pastarnac, telina – radacina si frunze, sare si cateva pastile de acid acetilsalicilic, un conservant foarte bun. Radacinoasele se dau pe razatoare, ardeii se curata de seminte si se taie fideluta. Rosiile se taie cubulete. Se pun toate intr-un vas impreuna cu sarea. Se adauga apoi pastilele de acid acetilsalicilic sfaramate si se amesteca bine. Acum se pune si verdeata tocata. Borcanele se umplu cu zarzavatul astfel pregatit, se inchid ermetic si se asaza intr-un vas. Se toarna apa pana aproape de gura borcanelor. Se pun borcanele pe foc si se lasa pana cand se incing capacele, iar apa din jurul lor incepe sa fiarba. In acest moment se opreste focul. Nu trebuie lasate mai mult, pentru ca legumele sa nu se inmoaie. Apoi se scot borcanele si se asaza in cuptorul stins, pentru a se raci mai lent.

Surse:gerbeaud.com; dumieletdusel.com

Oana Anghel

Etichete

Etichete:

muraturi in otet, muraturi in saramura, uscarea legumelor, zarzavat pentru supe si ciorbe

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

Adevărat sau fals despre alimente
De câte ori nu i-am auzit pe cei din jurul nostru spunând despre un aliment că îngrașă, că te..

21.09.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Adevărat sau fals despre alimente

21.09.2023

tonica
nutritie sanatoasa
4 idei rapide de mic dejun în stil mediteraneean

20.09.2023

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Adevărat sau fals despre alimente

20.09.2023

tonica
nutritie sanatoasa
Nectarinele, o delicioasă sursă de vitamine și minerale pentru sănătate

18.09.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Beneficiile uimitoare ale consumului de sparanghel pentru organism

14.09.2023

Cătălin Țânțăreanu
nutritie sanatoasa
Top 10 alimente bogate în proteine

14.09.2023

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa

Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1033769
  2. Dieta cu supă de varză
    18.08.2023
    182 348006
  3. Dieta Oshawa
    18.08.2023
    181 350481
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 296240
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 165791

Instrumente de sănătate

Calculator calorii
Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Reviste Sanatate Evenimente Sport Vedete

Recomandări din alte categorii

Slab sau Gras aprilie-mai 2020. Ediție online gratuită!
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Soluțiile „minune” de slăbit și sănătatea
Mersul pe jos vă ajută să slăbiți
(P) Fii învingător în lupta cu virusurile cu ViroProtect Rapid + Quercetină!
Operația de liposucție și riscurile pe care le implică
tonica group
facebook
instagram
youtube
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
Solutionarea alternativa a litigiilor
Solutionarea online a litigiilor
newsletter-icon
Copyright © Tonica Group 2023
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne