logo Slab sau Gras Tonica Group
Menu
  • Noutăți
        • Persoanele care n-au avut COVID-19 dezvoltă post-rapel mai puțini anticorpi decât cele care au trecut prin infecție și au făcut doar prima doză de vaccin

          februarie 24, 2021

          Tensiunea arterială considerată normală, mai mică la femei decât la bărbați

          februarie 23, 2021

          Dieta în copilărie, hotărâtoare pentru sănătatea viitoare

          februarie 17, 2021

          O inimă sănătoasă iubeşte mai mult de Ziua Inimii la Catena!

          februarie 12, 2021
  • Diete
        • Diete de slabit
        • Diete pentru îngrăsat
        • Diete Periculoase
        • Diete sănătoase
        • Detoxifiere și dieta cu suc de morcovi

          martie 4, 2021

          Mănâncă ascultându-ți simțurile – chiar funcționează!

          martie 3, 2021
          Lista fructelor permise în dietă

          Lista fructelor permise în dietă

          martie 2, 2021
  • Nutriție sănătoasa
        • Puterea Alimentelor
        • Igiena alimentației
        • Calorii alimente
        • Alimentatie sănătoasă pentru copii
        • Beneficii fructe și legume
        • Nutriție sportivă
        • Alimentația în sarcină
        • Top surse naturale de vitamina C

          martie 4, 2021

          10 alimente care te satură rapid și care te ajută să slăbești

          martie 3, 2021
          Hranește-te corect! Pește toxic versus pește sănătos

          Hrănește-te corect! Pește toxic versus pește sănătos

          februarie 26, 2021
  • Povești de succes
        • Cel mai sexy saxofonist din România s-a transformat total!

          februarie 15, 2021

          Transformare radicală: cum a reușit să slăbească un tip însingurat și deprimat

          septembrie 28, 2020

          „Am dat jos peste 16 kg în 5 luni”

          ianuarie 13, 2020

          A scăpat de dependența de plăcinte și a dat jos peste 150 kg

          octombrie 29, 2019
  • Rețete
        • Rețete Dieta Keto
        • Rețete pentru Cină
        • Rețete Raw
        • Rețete Rina
        • Rețete sănătoase
        • Rețete smoothie
        • Dulciuri Sănătoase
        • Rețete Dieta Mediteraneeana
        • Rețete Detox
        • Rețete cu Carne
        • Rețete Dukan
        • Rețete pentru Copii
        • Rețete Diabetici
        • Rețete cu Pește
        • Rețete Pranz Sănătos
        • Rețete Celiaci
        • Rețete Mic Dejun Sănătos
        • 3 rețete de dietă cu țelină apio

          martie 2, 2021

          Zucchini cu ton

          martie 1, 2021
  • Sănătate
        • Alergii alimentare
        • Diabet și boli de nutriție
        • Diete pentru prevenirea bolilor
        • Wellness - Stil de viată
        • Remodelare Corporala
        • Dieta pentru hemoroizi - cel mai bun tratament împotriva hemoroizilor

          Dieta pentru hemoroizi – cel mai bun tratament împotriva hemoroizilor

          martie 3, 2021

          Medic nutriționist: „Consumul excesiv de zahăr afectează sistemul cardiovascular, pancreasul, ficatul, creierul, rinichii, pielea, dinții”

          februarie 25, 2021

          Vitaminele din grupul B – din alimente sau din suplimente alimentare?

          februarie 22, 2021
  • Sport
        • Exerciții pentru slăbit
        • Interviuri cu sportivi
        • Personal Trainer
        • Vrei să mergi la sală? Îmbracă-te corespunzător!

          februarie 24, 2021

          Mișcare pe muzică – 8 dintre cele mai tari video-uri cu dans de pe YouTube

          februarie 22, 2021

          10 dintre cele mai frumoase și luxoase centre de fitness din lume

          februarie 11, 2021
  • Psihologie
        • Singurătatea și foamea, o relație oficializată

          februarie 22, 2021

          Atacurile de panică, tot mai frecvente în pandemie. Evitarea lor, cel mai mare obstacol în calea vindecării

          noiembrie 20, 2020

          Află dacă suferi de ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă

          noiembrie 18, 2020

          S.O.S. stres și anxietate: 4 exerciții de respirație de mare ajutor

          octombrie 31, 2020
  • Vedete
        • Vedete din Romania
        • Vedete internaționale
        • Faimosii XXL
        • Top vedete care au slabit spectaculos in 2020

          Top vedete care au slăbit spectaculos în 2020

          februarie 10, 2021

          Ce mai face Jeremy Meeks, infractorul devenit top model

          ianuarie 27, 2021

          La 78 de ani, legendarul Paul McCartney se menține în formă

          decembrie 5, 2020
  • Terapii alternative
        • Seva de mesteacăn și proprietățile sale terapeutice

          decembrie 29, 2020

          Sănătate maximă și slăbire eficientă: ceaiul verde

          decembrie 27, 2020

          Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

          decembrie 8, 2020

          Cea mai bună rețetă de socată

          octombrie 29, 2020
nutritie-sanatoasa

Conserve pentru iarna, pregatite de toamna

Toamna inseamna pentru gospodine pregatirea conservelor de legume si a conservelor de zarzavat pentru iarna. Pot fi puse la conservat majoritatea legumelor si zarzavaturilor: castraveti, gogosari, rosii, ceapa, dovlecei, vinete, fasole boabe si fasole verde, conopida, mazare, telina, morcov, pastarnac, varza, dar si condimente: ghimbir, usturoi, ardei iuti, busuioc, tarhon, patrunjel, marar etc.

11.10.2013

Oana Anghel

5985

Timp estimat de citire:

3 minute, 56 secunde

Afla aici cum se pregatesc corect muraturile in saramura, muraturile in otet, cum se usuca legumele si cum se prepara conservele de zarzavat pentru supe si ciorbe.

Muraturi in saramura, muraturi in otet

Exista mai multe moduri de conservare a legumelor si zarzavaturilor: conservarea in saramura, conservarea in otet, uscarea. Practic, toate legumele enumerate mai sus pot fi puse la conservat sau la murat separat sau combinate cu alte legume. Modul de preparare este simplu pentru oricine, oricat de nepriceput ar fi intr-ale bucatariei. Cantitatile nu sunt prestabilite, ci la alegerea fiecarei gospodine.

Spala legumele cu apa rece, curata-le de coaja daca este necesar. Daca legumele sunt mari, de exemplu castravetii sau dovleceii, taie-le in bucati. Cornisonii, spre exemplu, se pot conserva intregi. Conopida trebuie rupta in buchetele, morcovii – taiati felii. La fasolea verde se indeparteaza capetele pastaii. Ghimbirul se toaca marunt.

Pentru muratul in saramura, pregateste mai intai saramura astfel: adauga 30 g sare marina intr-un  litru de apa si asteapta pana se topeste complet sarea. Mare atentie la calitatea apei pentru saramura: foloseste doar apa cu duritate scazuta, fara clor. Utilizeaza sare grunjoasa, nu din cea suplimentata cu iod sau cu alte adaosuri.

Pentru muraturile in otet, trebuie sa mai adaugi la saramura initiala si 250 g otet la un litru de apa. Pune la fiert apa impreuna cu otetul, cu sarea, boabe de mustar, piper, foi de dafin si o lingura de zahar per litru de apa. Lasa sa dea in cateva clocote pana se topesc zaharul si sarea si apoi lasa lichidul cateva minute pentru a se raci si pentru a se intrepatrunde aromele.

Urmeaza pusul in borcan al muraturilor, operatiune asemanatoare atat pentru muraturile in saramura, cat si pentru cele in otet. Daca doresti, poti pune pe fundul borcanului cateva crengute de marar, de cimbru si fruze de telina, care vin si ele cu savoarea proprie. Apoi indeasa cat de mult se poate legumele in borcane. Toarna saramura pana ce aceasta acopera legumele. Opreste-te cand saramura a ajuns la un centimetru sub gura borcanului. Unele gospodine pun deasupra frunze de visin, despre care se spune ca dau o aroma speciala muraturilor si le mentin tari. Acopera borcanele cu prosoape si pune greutati deasupra lor pentru ca legumele sa nu iasa la suprafata. Tine borcanele la temperature camerei cateva zile pana fermenteaza, apoi inchide-le ermetic si du-le intr-un spatiu racoros.

O metoda de conservare simpla, dar mai putin folosita in zilele noastre, cel putin in mediul urban, este uscarea legumelor. Legumele se pregatesc ca pentru gatit. Apoi ele trebuie oparite timp de cateva secunde pentru a-si pastra mai bine gustul si culoarea. Uscarea se poate face natural sau artificial. Uscarea naturala a legumelor este posibila atat timp cat temperaturile nu scad sub 20 de grade. In acest caz, ele trebuie asezate pe gratare de lemn sau plastic inalte, pentru ca aerul sa poata circula. Aceste gratare se expun la soare pe timpul zilei, in locuri fara praf, fara insecte. Noaptea, gratarele trebuie acoperite si puse la adapost. Dupa 10 zile, legumele sunt uscate si pot fi puse la rece, in camara.

Uscarea artificiala a legumelor se face in cuptorul incins la 90 de grade: acestea se asaza pe gratarul cuptorului, acoperit cu foaie de copt, iar usa trebuie lasata intredeschisa sa iasa aburul. Legumele se intorc la fiecare 30 de minute si sunt gata cand nu mai lasa zeama.

Zarzavaturi pentru iarna

Zarzavatul pregatit de pe-acum pentru iarna poate fi folosit la ciorbe si supe. Ai nevoie de gogosari, ardei gras, rosii, morcov, patrunjel – radacina si frunze, pastarnac, telina – radacina si frunze, sare si cateva pastile de acid acetilsalicilic, un conservant foarte bun. Radacinoasele se dau pe razatoare, ardeii se curata de seminte si se taie fideluta. Rosiile se taie cubulete. Se pun toate intr-un vas impreuna cu sarea. Se adauga apoi pastilele de acid acetilsalicilic sfaramate si se amesteca bine. Acum se pune si verdeata tocata. Borcanele se umplu cu zarzavatul astfel pregatit, se inchid ermetic si se asaza intr-un vas. Se toarna apa pana aproape de gura borcanelor. Se pun borcanele pe foc si se lasa pana cand se incing capacele, iar apa din jurul lor incepe sa fiarba. In acest moment se opreste focul. Nu trebuie lasate mai mult, pentru ca legumele sa nu se inmoaie. Apoi se scot borcanele si se asaza in cuptorul stins, pentru a se raci mai lent.

Surse:gerbeaud.com; dumieletdusel.com

Oana Anghel

Etichete:

muraturi in otet, muraturi in saramura, uscarea legumelor, zarzavat pentru supe si ciorbe

Articole recomandate din categoria Nutritie sanatoasa

10 alimente care te satură rapid și care te ajută să slăbești
Alimentele au un impact diferit asupra senzației de sațietate. Există alimentele sățioase care..

03.03.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Hrănește-te corect! Pește toxic versus pește sănătos

26.02.2021

Liliana Costache
nutritie sanatoasa
Rădăcinoasele – scurtă prezentare

22.02.2021

Dr. Alin Popescu
nutritie sanatoasa
Remedii din natură pentru tuse

18.02.2021

Natalia Talmacec
nutritie sanatoasa
Ceai de măceșe: beneficii surprinzătoare pentru sănătate și siluetă

18.02.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
Ce spun studiile despre comportamentul alimentar al adolescenților?

17.02.2021

Stan Stefan
nutritie sanatoasa
O nouă minune alimentară: Canihua

09.02.2021

Dr. Corina Zugravu
nutritie sanatoasa



Cele mai vizualizate articole

  1. Dieta Dukan de la A la Z
    02.12.2020
    306 1017446
  2. Dieta cu supa de varza
    01.07.2013
    182 333321
  3. Regimul Oshawa
    02.07.2013
    181 338814
  4. “Am slabit 26 de kilograme cu Kangoo Jumps”
    07.08.2013
    150 285483
  5. 12 kg intr-o luna!
    19.10.2006
    66 143472



Cu noi poți să ai silueta visată!

Instrumente de sănătate

Calculator greutate ideală
Calculator hidratare optimă
Calculator rata metabolismului bazal
Calculator procent grăsime corporală
Calculator indice masă corporală
Reviste Evenimente Noutati Retete Sanatate

Recomandări din alte categorii

Singurătatea și foamea, o relație oficializată
Retete de sanatate de la Naturalis
3 rețete de dietă cu țelină apio
Trusa de vacanta pentru o vara de nota 10
Persoanele care n-au avut COVID-19 dezvoltă post-rapel mai puțini anticorpi decât cele care au trecut prin infecție și au făcut doar prima doză de vaccin
Top vedete care au slăbit spectaculos în 2020
slab-sau-gras
facebook
instagram
youtube
tonica group
Despre
  • Povestea Slab sau Gras
  • Sitemap
  • Regulamente concursuri
Contact
  • Contactează-ne
  • Publicitate
Parteneri
  • Noutăți
  • Diete
newsletter-icon

Cu noi poți să ai silueta visată!

Copyright © Tonica Group 2021
  • Termeni și condiții
  • Contactează-ne